13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiPreşedintele Iohannis, invitat în Muntenegru

Preşedintele Iohannis, invitat în Muntenegru

Potrivit sursei citate, Klaus Iohannis a evidenţiat, în cadrul întrevederii, nivelul foarte bun al relaţiilor politice dintre România şi Muntenegru, precum şi necesitatea ca acestea să fie transpuse într-o colaborare bilaterală sectorială la un nivel similar, mai ales în domeniul economic. În acest context, şeful statului a salutat tendinţa ascendentă a valorii schimburilor comerciale dintre cele două state şi a subliniat importanţa stimulării acestora.

“Preşedintele Iohannis a evidenţiat sprijinul constant şi vocal al României şi al său personal pentru accelerarea procesului de integrare europeană a Muntenegrului, inclusiv pe perioada preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, pe baza progreselor consecvente ale acestui stat în procesul de reformă implicat de negocierile de aderare. Preşedintele României a subliniat, în acelaşi timp, sprijinul extrem de activ al ţării noastre pentru aderarea Muntenegrului la NATO, care a reprezentat un succes remarcabil”, se arată în comunicat.

În acest context, şeful statului a reiterat poziţia sa constantă, de la începutul mandatului, potrivit căreia Uniunea Europeană şi NATO sunt incomplete fără integrarea Balcanilor de Vest, subliniind atitudinea de principiu a României în favoarea integrării statelor din regiune, pe baza meritelor proprii, care este de natură să contribuie la consolidarea stabilităţii, democraţiei şi prosperităţii acesteia. Preşedintele Iohannis a arătat importanţa avansării reformelor necesare, singurul factor de natură să genereze progres în acest proces de aderare.

Administraţia Prezidenţială precizează că prim-ministrul muntenegrean a evocat relaţiile bilaterale foarte bune la nivel politic şi a fost de acord că este nevoie de stimularea dezvoltării relaţiilor economice în diverse domenii cu potenţial bilateral, precum energia, turismul, industria alimentară şi altele, subliniind că se va implica personal în acest scop.

Premierul Dusko Markovic i-a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis pentru sprijinul continuu şi substanţial al României pentru aderarea Muntenegrului la NATO şi pentru procesul de integrare europeană, atât la nivel politic, cât şi prin experţii puşi la dispoziţie de ţara noastră în ultimii ani. Oficialul muntenegrean a subliniat angajamentul pentru continuarea procesului de reforme şi a trecut în revistă contextul european şi regional complicat, precum şi stadiul negocierilor pentru aderarea ţării sale la Uniunea Europeană.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă