11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiPolițiștii se dotează cu arme și muniții de peste patru milioane de...

Polițiștii se dotează cu arme și muniții de peste patru milioane de lei

Potrivit unui anunț postat pe site-ul de licitații electronice, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) achiziționează cartușe și grenade de mai multe tipuri.

Foarte multe dintre articolele care urmează să intre în dotare sunt neletale și sunt folosite, în mod obișnuit, în intervenții ale forțelor de ordine împotriva participanților la demonstrații. Conform anunțului de atribuire a licitației transmis de IGPR la data de 18 iulie 2019, printre produsele care urmează să intre în dotarea Poliției Române se numără cartușe de calibrul 12 cu bile de cauciuc, cartușe de calibrul 38 milimetri cu efect fumigen – lacrimogen, grenade de mâna cu efect acustic și luminos, grenade de mâna cu efect iritant – lacrimogen, precum și cartușe de calibrul 9×19 milimetri care să realizeze marcare cu vopsea. Acest ultim tip de proiectil este folosit de obicei pentru antrenament (pentru marcarea colorată a țintei), dar poate servi și pentru marcarea persoanelor care participă la un miting, în vederea identificării lor ulterioare.

Pe lângă aceste tipuri de produse non-letale, IGPR mai cumpără și muniție obișnuită, așa – zis “de război” (cu efect omorâtor), pe care și polițiștii și jandarmii o au în dotarea lor curentă. Din această categorie fac parte cartușele de calibrul 7,65 x17 milimetri, cartușele de calibrul  9 x19 milimetri și cartușele Makarov de calibrul 9 milimetri. Acestea din urmă sunt destinate pistoalelor Makarov de calibrul 9 milimetri și pistoalelor automate Stecikin de calibrul 9 milimetri.

 

Șase milioane de cartușe

Cea mai mare cantitate achiziționată se referă la cartușele tip cal. 7,65×17 milimetri, din care se vor cumpăra până la șase milioane de bucăți. Din categoria cartușelor cu bile de cauciuc se vor cumpăra până la 30.000 de bucăți, iar din categoria grenadelor cu gaze lacrimogene se vor cumpăra până la 10.000 de bucăți.

Valoarea totală a acestor produse, stabilită în urma licitației, este de 4,464,900 de lei.

Potrivit anunțului publicat pe internet, furnizorii acestor produse vor fi Compania Națională ROMARM, subordonată Ministerului Economiei, care grupează întreprinderile românești din industria de apărare, precum și două firme private, Transcarpat Sportours International Srl. și Histria International Srl, ambele cu sediul în București. Una dintre acestea, Transcarpat, este cunoscută pentru participarea ei constantă la licitații organizate de MApN, MAI (mai ales de Jandarmerie), SRI și SIE.

 

Timp de trei luni, licitația a fost suspendată

Un detaliu interesant este faptul că licitația organizată de IGPR a fost atribuită, în iulie 2019, pe baza unui anunț de participare care fusese publicat la data de 2 martie 2018. Între aceste două momente, mai precis între datele de 5 iulie 2018 și 11 octombrie 2018 (adică peste trei luni), procedura de licitație apare a fi fost “suspendată”. După cum se știe, cea mai controversată intervenție, din ultimii ani, a forțelor Ministerului român de Interne s-a produs la data de 10 august 2018, împotriva persoanelor care participau la un miting neautorizat, în Piața Victoriei, supranumit „Protestul Diasporei”.

Cu alte cuvinte, în perioada acelor tensiuni sociale, Poliției i s-a suspendat această procedură de achiziție de muniție, dar licitația s-a reluat după ce lucrurile s-au mai liniștit, iar imaginea nefavorabilă, în ochii opiniei publice, a forțelor de ordine a început să se șteargă.

Tot în anul 2018, împotriva acestei licitații, organizate de IGPR, au fost formulate și câteva contestații la Curtea de Apel.

În august 2018, imediat după incidentele din fața sediului Guvernului, câteva instituții de presă anunțau că muniția consumată de forțele de ordine (în principal de Jandarmerie) împotriva demonstranților ar fi costat o sumă uriașă, estimată la 13 milioane de lei. O mare cantitate din această muniție a fost furnizată de firma Transcarpat Sportours.

Imediat după incidentele violente produse la 10 august 2018 la București, președintele Klaus Iohannis a avut o declarație în care susținea că de aceste violențe se fac vinovate forțele de ordine.

“Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. Încercarea de a înfrânge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară”, susținea, la acel moment, președintele țării.

După cum se știe, ministrul de Interne din acel moment, Carmen Dan, a demisionat acum câteva zile.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă