5.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSportSolicitarea preşedintelui de respingere a dezincriminării vânătorii în Delta Dunării, APROBATĂ

Solicitarea preşedintelui de respingere a dezincriminării vânătorii în Delta Dunării, APROBATĂ

Plenul Senatului a aprobat, marţi, o cerere de reexaminare transmisă Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu cu privire la vânătoarea în Delta Dunării, informează Mediafax.

Senatorii au decis să elimine dintr-o lege aprobată anterior a prevederea că pe teritoriul Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării” este permisă vânătoarea „raţional reglementată”.

Senatorii au modificat, în acest sens, legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă 127/2010 pentru adoptarea unor măsuri destinate dezvolării economico-sociale ale zonei „Delta Dunării”, din care parlamentarii deciseseră să elimine prevederea potrivit căreia vânătoarea în Delta Dunării constituie contravenţie.

Astfel, vânătoarea în rezervaţie era dezincriminată, aceasta nemaifiind o faptă care să constituie contravenţie.

Solicitarea preşedintelui a întrunit 118 voturi „pentru” în plenul Senatului, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

În 5 iulie 2012, preşedintele Traian Băsescu i-a transmis preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, o cerere de reexaminare a Legii de aprobare a OUG 127/2010 privind dezvoltarea zonei „Delta Dunării”, motivând că aceasta dezincriminează vânătoarea în rezervaţie şi pune în pericol speciile protejate.

„La Art. I pct. 2.6 Legea de aprobare a OUG nr. 127/2010 prevede introducerea «vânătorii raţional reglementată» printre activităţile care se pot desfăşura pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei «Delta Dunării». De asemenea, potrivit Art. I pct. 2.9, prevederea conform căreia «desfăşurarea activităţilor de vânătoare pe teritoriul rezervaţiei» constituie contravenţie, este abrogată. Drept consecinţă, vânătoarea în rezervaţie este dezincriminată, aceasta nemaifiind o faptă care să constituie contravenţie”, se arăta în cererea de reexaminare a preşedintelui Băsescu.

Preşedintele considera că vânătoarea în Deltă, fără o reglementare şi limitare strictă, poate pune în pericol existenţa speciilor şi a habitatelor protejate.

„Considerăm că o asemenea practică, fără o reglementare şi limitare strictă, poate avea drept consecinţă punerea în pericol a existenţei speciilor şi a habitatelor protejate. De aceea, solicităm revenirea la textul iniţial de sancţionare a desfăşurării activităţilor de vânătoare pe teritoriul rezervaţiei”, a argumentat şeful statului.

„Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 127/2010 pentru adoptarea unor măsuri destinate dezvoltării economico-sociale a zonei Delta Dunării”, se încheia cererea preşedintelui Băsescu transmisă preşedintelui Senatului.

În 19 iunie 2012, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat o ordonanţă de urgenţă care reglementează măsuri economico-sociale în Delta Dunării, introducând în actul normativ posibilitatea „vânătorii raţional reglementate” în cadrul rezervaţiei, dar şi facilitarea pescuitului pentru consum propriu al rezidenţilor.

Ordonanţa de Urgenţă 127/2010 a fost adoptată, cu modificări, în plenul Camerei Deputaţilor, cu 177 de voturi „pentru”, 62 de voturi „împotrivă” şi 20 de abţineri.

Astfel, la nivelul comisiilor de agricultură şi administraţie publică au fost introduse o serie de amendamente care modifică actul normativ. În acest sens, li se oferă posibilitatea persoanelor fizice cu domiciliul în rezervaţia biosfera Delta Dunării să pescuiască, pentru consumul familial. cu unelte proprii constând în: „lansete, undiţe şi maximum două vintire (plasă de pescuit întinsă pe mai multe cercuri – n.r.)”. Pescuitul este permis rezidenţilor în baza unui permis nominal, obţinut cu titlu gratuit de la administraţia Deltei Dunării.

Mai mult, un amendament iniţiat de către deputatul PDL Vasile Gherasim, şi adoptat la nivelul comisiilor de specialitate, oferă posibilitatea „vânătorii raţional reglementată” pe teritoriul rezervaţiei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă