Damian Drăghici crede că o soluţie în problema romilor poate fi găsită, „dacă Franţa şi România îşi asumă fiecare responsabilităţile”, potrivit unui interviu acordat de artist agenţiei de presă AFP, scrie Mediafax.
Citeşte şi:
SUTE de romi PROTESTEAZĂ la Guvern
Geoană: România trebuie să răspundă cu demnitate, dar şi pragmatism pe subiectul romilor din Franţa
Ponta: Guvernul vrea să abordeze mult mai pragmatic problema romilor, împreună cu Franţa
Muzicianul de jazz Damian Drăghici, format la prestigiosul Berklee College din Boston, a fost numit la începutul lunii iunie consilier de stat pe problemele romilor în aparatul de lucru al premierului Victor Ponta. El reprezintă în acelaşi timp, potrivit AFP, „un punct de contact” pentru birourile din România ale Uniunii Europene în domeniul strategiei de integrare a acestei minorităţi etnice.
Deşi critică politica franceză de evacuare forţată a taberelor de romi şi de expulzare a acestora în ţara lor de origine contra unei sume de 300 de euro, Damian Drăghici consideră că şi autorităţile de la Bucureşti trebuie să facă mai mult în această chestiune: „Dacă Franţa şi România îşi asumă fiecare responsabilităţile, putem găsi o soluţie”.
Întrebat de reporterul AFP Isabelle Wesselingh dacă este de părere că România trebuie să facă mai mult pentru integrarea romilor, Damian Drăghici spune: „Bineînţeles! E ca un cuplu care se desparte, fiecare are propria versiune, dar rareori se poate spune că a fost vina doar a unuia dintre cei doi. Aceasta este o problemă care priveşte ambele ţări ale noastre. Dacă fiecare îşi asumă responsabilităţile, dacă ne fixăm anumite obiective, cred că putem găsi o soluţie”.
Totodată, Damian Drăghici spune că prioritatea lui pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor este reprezentată de actele de identitate ale acestor persoane.
„Mulţi dintre romi nu au (astfel de documente, n.r.) şi, fără acte de identitate, nu ai acces la serviciile medicale, de exemplu. În al doilea rând, locurile de muncă. Putem rezolva acest lucru prin lansarea unui program ce vizează construirea de locuinţe, pentru că şi ele reprezintă o problemă. Avem romi care sunt zidari, tâmplari, zugravi şi vrem să îi facem să lucreze pentru a-şi construi propriile case. Există mulţi artizani romi specializaţi în meseriile de care avem nevoie, trebuie să îi identificăm în rândul comunităţilor, să îi ajutăm şi să le plătim munca depusă la valoarea ei justă. Există resurse umane uriaşe! Şi, bineînţeles, educaţia. Eu provin dintr-o familie de romi, am şi cerşit pe stradă, iar fără educaţie, orizonturile mele nu s-ar fi lărgit. Mai vreau ca romii să nu întindă mâna, iar aici nu vorbesc despre cerşit, ci vorbesc despre ajutorul social. Vreau ca ei să fie responsabili pentru vieţile lor. Trebuie însă să ne fixăm obiective clare. Romii pot fi integraţi, ei reprezintă o resursă umană cu un potenţial incredibil, un talent, o creativitate”, spune Damian Drăghici.
El mai spune că politica franceză de evacuare a taberelor de romi şi de expulzare a romilor în ţările lor de origine cu 300 de euro în buzunar este „un cerc vicios”.
„Dacă le dai 300 de euro sau chiar 50 de euro, aceşti romi se vor urca într-un autobuz după o săptămână şi pentru 40 sau 50 de euro se vor întoarce în Franţa. Personal, cred că aceasta este o politică, o manieră de a vedea lucrurile, fundamental eronată, pentru că se bazează pe ceva temporar: «Să le dăm bani pentru a ne debarasa de ei». Nu aşa vom rezolva problemele. (…) Cât despre politica de evacuare a taberelor, oricât de problematici am fi noi (romii, n.r.), nu cred că aceasta ar trebui să fie în 2012 maniera în care poţi să te comporţi faţă de fiinţe umane. Mă gândesc la şocul suferit de copiii din acele tabere. Trebuie ca guvernul român şi cel francez să lucreze împreună, să colaboreze cu Europa”, afirmă Damian Drăghici.
Deţinător al unui premiu Grammy şi având la activ 17 albume muzicale, Damian Drăghici a cântat, de-a lungul timpului, alături de Joe Cocker, Shaggy, Cindy Lauper şi James Brown. Muzicianul s-a născut la Bucureşti într-o familie romă şi a început să cânte la vârsta de trei ani. La zece ani, instrumentul său preferat era naiul, iar la 15 ani înregistra cu Orchestra Simfonică Radio.
A părăsit ţara în perioada comunistă, ajungând să cânte pe străzi şi la nunţi şi botezuri în Grecia. A absolvit cu Magna Cum Laudae secţia interpretare de jazz la colegiul de muzică Berkley din Boston. În 2004, Damian a participat la turneul Nights of the Proms alături de nume precum James Brown, Joe Cocker, Shaggy şi Gipsy Kings. În 2005 a primit premiul Grammy pentru albumul „Journey To The Sun”. În 2007, Damian Drăghici a fost Ambasador al Anului Egalităţii de Şanse, iar în 2008 a fost Ambasador al Anului European al Dialogului Intercultural.