2.6 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSportCu cine va fi Guvernul mai darnic

Cu cine va fi Guvernul mai darnic

Guvernul nu are bani să majoreze salariile tuturor bugetarilor şi nici să dea mult promisa sumă de 500 euro pentru educaţia copiilor, dar găseşte bani care să fie la dispoziţia primarilor şi şefilor de consilii judeţene. Tot primarilor le-au fost promise măriri de salarii.

Salariile de bază şi sporurile acordate bugetarilor nu vor creşte în 2014, urmând să se menţină la nivelul lunii decembrie 2013, chiar dacă Legea salarizării unitare prevede altceva. Prin derogare, vor fi îngheţate, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă prezentat de Mediafax, salariile de bază, soldele, sporurile şi indemnizaţiile acordate la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă. La nivelul lunii decembrie 2013 rămâne şi alocaţia pentru drepturile de hrană şi pentru drepturile de echipament. De asemenea, nici anul viitor nu se vor acorda premii şi prime de vacanţă, excepţie urmând să facă premiile pentru sportivi şi colectivele tehnice aferente, dar şi pentru olimpici şi pentru profesorii care îi pregătesc. Îngheţate vor fi în 2014 şi indemnizaţiile pentru persoanele persecutate politic, invalizi, veterani şi văduve de război.

Cum explică Executivul îngheţarea salariilor? Prin lipsa banilor. Potrivit Guvenrului, dacă ar fost să respecte Legea salarizării unitare, deficitul bugetar ar fi crescut cu 4,6% din PIB.

Sunt însă câteva categorii care vor primi, totuşi, ceva bani în plus sub presiunea amplelor proteste din ultima vreme: rezidenţii şi profesorii debutanţi. În ceea ce-i priveşte pe medicii şi pe farmaciştii rezidenţi, dacă nu au salariul brut mai mare de 3.000 lei ei vor primi o bursă de 670 lei pe lună. Suma încasată suplimentar nu va fi impozitată şi nici nu va fi luată în calcul la contribuţiile de asigurări sociale, asigurări de sănătate sau şomaj. Aceasta în condiţiile în care Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate anunţase că a strâns 70.000 de semnături pentru declanşarea grevei generale, cerând atât dublarea salariilor rezidenţilor, cât şi acordarea a 6% din PIB domeniului Sănătăţii. La rândul lor, profesorii cu o vechime în sistem de până în 6 ani vor primi o majorare de 10%. Adică de cinci ori mai puţin decât au cerut cu ocazia protestelor de săptămâna trecută.

Guvernul Ponta va amâna, pentru o dată necunoscută, şi acordarea unor beneficii prevăzute de Legea educaţiei adoptate în 2011. Când vor fi respectate prevederile legale nu se ştie, dar se ştie că nu până la finalul anului 2014. Este vorba atât de cupoanele pentru educaţie, destinate preşcolarilor din familii cu venituri mici, cât şi de echivalentul în lei al sumei de 500 de euro pe care statul s-a angajat să o acorde, tot pentru educaţie, fiecărui copil, la naşterea acestuia. Suma menţionată trebuia să se acorde din 2013 tuturor copiilor născuţi după intrarea în vigoare a Legii educaţiei (adică, februarie 2011).

Reamintim că Executivul nu a fost de acord, recent, nici cu majorarea alocaţiei de stat pentru copii (în valoare de 42 lei), alocaţie care nu a mai fost crescută din 2009.

Bani pentru primari pe motiv de „geruri anormale“

Dacă tot vor fi îngheţate majoritatea salariilor şi indemnizaţiilor, Guvernul s-a gândit să-şi justifice decizia de a da bani primarilor cu argumente meteorologice. Mai precis, aleşii locali vor primi fonduri pentru a acoperi costuri urgente de funcţionare în perioada de iarnă pe motiv că „potrivit prognozei meteorologice, va exista un proces de transfer al maselor de aer arctic în Europa, rezultând geruri anormale pentru perioada următoare, ceea ce va determina creşterea consumului prognozat de energie electrică şi termică pe perioada sezonului rece“. Este un mister cum a ajuns Ministerul Finanţelor, responsabil de iniţierea ordonanţei, la concluzia iernii polare, în condiţiile în care Administraţia Naţională de Meteorologie spune că nici vorbă să avem „geruri anormale“. Potrivit reprezentanţilor ANM, contactaţi de „România liberă“, temperaturile vor fi mai mici, dar normale pentru perioada de iarnă.

Şi dacă tot vor primi primarii bani ca să depăşească iarna polară, Guvernul vrea să le dea fonduri şi pentru plata arieratelor şi alte cheltuieli, inclusiv salarii. De unde vor fi luaţi banii? Din Fondul de rezervă bugetară. Cum? Prin derogare de la Legea finanţelor publice, potrivit căreia Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului poate fi folosit numai pentru acoperirea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute. Iată cum se desluşeşte şi misterul „gerurilor anormale“. Ca să poată transfera banii din Fondul de rezervă, fond cu destinaţie foarte precisă, guvernanţii au inventat o prognoză meteo „urgentă şi neprevăzută“.

Tot primarii mai au o promisiune de la Guvern: să le fie mărite salariile. Pe lângă majorare, ar putea fi schimbat şi modul de calcul al salariilor edililor, în sensul în care se va ţine cont de numărul de locuitori ai localităţilor pe care le administrează. Nu în ultimul rând, primarii ar putea beneficia de un spor la salariu dacă reuşesc să atragă fonduri europene. Toate aceste promisiuni au fost făcute edililor de vicepremierul Liviu Dragnea, cel care se adresa primarilor PSD, la Consiliul Naţional de sâmbăta trecută, spunându-le că se bazează pe ei pentru ca PSD să câştige atât europarlamentarele, cât şi alegerile prezidenţiale.

Reamintim şi că, prin bugetul de stat pe 2014, Guvernul intenţionează să pună la dispoziţia Consiliilor Judeţene peste 368 milioane lei, teoretic pentru drumuri. Alocarea concretă a banilor va fi decisă de consiliile judeţene după consultarea primarilor.

Premierul spune că nu ştie nimic

Întrebat despre ordonanţa de urgenţă prin care sunt îngheţate salariile şi indemnizaţiile, dar sunt acordaţi bani primarilor, premierul Victor Ponta a răspuns că nu are cunoştinţă de proiect, deoarece ajunge la el doar când este finalizat. „La mine nu a ajuns un asemenea document (…). Nu ştiu ce ordonanţă“, a declarat şeful Executivului. Ponta a admis însă că, din câte ştie de la ANM, „nu vine nici un ger, deocamdată“.

Liderul Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa“, Bogdan Hossu, a apreciat, în schimb, că majorarea salariilor doar pentru o mică parte a bugetarilor şi îngheţarea veniturilor pentru ceilalţi este o măsură demoralizatoare, de natură să nu stimuleze munca.

La rândul său, vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi, s-a declarat „dezamăgit“ de măsurile pe care intenţionează să le ia Guvernul USL şi a precizat că pe 14 noiembrie vor fi stabilite datele pentru greva de avertisment şi, apoi, cea generală.

Cele mai citite

Au bătut palma! Sebastian Mailat se întoarce în Liga 1 și va lupta pentru play-off cu Sepsi

Sebastian Mailat (27 de ani), mijlocașul român care a petrecut ultimele 6 luni în Coreea de Sud, a semnat cu Sepsi Sfântu Gheorghe, echipă...

Republica Moldova ar putea îngheța de frig. Gazprom anunță că suspendă exporturile de gaze de la 1 ianuarie 2025

Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat sâmbătă că va suspenda exporturile de gaz spre Republica Moldova de la 1 ianuarie, la ora 05.00 GMT,...

Arsenal încheie anul cu o victorie importantă pe Emirates!

Arsenal a învins Ipswich Town cu 1-0 în ultima etapă din 2024 a Premier League, urcând pe locul al doilea în clasament, la șase...
Ultima oră
Pe aceeași temă