5.7 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSportBlaga: Decizia CC, o primă şi majoră ÎNFRÂNGERE a USL şi a...

Blaga: Decizia CC, o primă şi majoră ÎNFRÂNGERE a USL şi a PNL

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, joi, că decizia Curţii Constituţionale pe tema referendumului este „o primă şi majoră înfrângere a USL în primul rând şi a PNL”, transmite Mediafax.

„Hai să fim clari: este o primă şi majoră înfrângere a USL decizia Curţii Constituţionale şi spun acest lucru pentru că ei îşi făceau planuri ca foarte rapid, chiar la sfârşitul lunii august, să treacă prin Camere proiectul de Constituţie şi în luna octombrie să organizeze referendum. Lucrul acesta nu mai este posibil în acest moment. Sigur că vor fi schimbări majore şi aceasta este o înfrângere majoră a USL în primul rând şi a PNL, pentru că, până la urmă, preşedintele acestei comisii este Crin Antonescu, în primul rând”, le-a spus ziariştilor Vasile Blaga.

Citeşte şi CCR: Pragul de 30% la referendum este constituţional

El a precizat că PDL va continua demersurile începute „pentru constituirea unei coaliţii pentru o Constituţie a cetăţenilor” şi că democrat-liberalii vor boicota acţiunile puterii de a pune în practică „proiectul de Constituţie antidemocratic”. „Rămânem la poziţia PDL de a boicota acţiunile puterii de a-şi pune în practică această Constituţie, acest proiect de Constituţie antidemocratic”, a spus Blaga.

Potrivit lui Blaga, Comitetul de iniţiativă al PDL condus de Radu Carp va informa opinia publică privind opiniile PDL, va avea întâlniri în teritoriu şi, dacă va considera, şi mitinguri pentru a le explica oamenilor „ce urmăreşte USL prin modificarea Constituţiei”.

Blaga a mai spus că el se va întâlni vineri cu Mihail Neamţu şi va încerca să discute pe acestă temă şi cu persoanele „cu care PDL a fost de aceeaşi parte a baricadei” în vara trecută.

Vasile Blaga a menţionat faptul că noua Constituţie propusă de USL este „revanşardă”, pentru că jumătate din amendamentele USL s-au referit la prerogativele preşedintelui ţării, că USL „vrea să instaureze ce nu a reuşit” în vara anului 2012, adică „o republică parlamenatară”.

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii, a decis, miercuri, CC.

Curtea a dat publicităţii următoarea decizie: „Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, decide: respinge obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului şi constată că dispoziţiile legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii”.

CC precizează că decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României şi se publică în Monitorul Oficial Partea I.

În 29 mai, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 221 de voturi „pentru”, 73 de voturi „împotrivă” şi 2 abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum la 30%.

Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.

În aceeaşi zi, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a anunţat că PDL, UDMR şi PPDD atacă la Curtea Constituţională proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă