Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Plajele, pregătite pentru debutul sezonului estival

Cea mai mare parte a suprafeței de plajă este curățată, dar lucrările vor continua până la sfârșitul lunii.

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

Actualizat: 21.04.2019 - 14:09

Administrația Bazinală a Apelor Dobrogea – Litoral spune că până la data de 14 aprilie s-au efectuat mai multe lucrări specifice de pregătire a plajelor în vederea debutului sezonului estival 2019. Pe tronsonul Constanța – Mamaia – Năvodari, gardurile de stuf, montate toamna pentru a proteja nisipul, au fost demontate, fiind efectuate în totalitate lucrările de igienizare manuală și cele de discuire și ecologizare mecanizată.

Având în vedere că sectoarele de plajă au fost predate către operatorii de plajă, în perioada următoare se vor efectua lucrări de întreținere a liniei țărmului. În funcție de condițiile meteo (vânt puternic, ploi ce pot genera șiroiri etc.), se va interveni pentru aducerea suprafețelor de plajă la starea normală. În aceste zile se acționează în zona Cleopatra–Hotel Sulina, la linia țărmului, unde în urma acțiunii valurilor s-a creat un prag cu înălțimi cuprinse între 0,40 cm și 100 cm. S-au folosit două autobasculante, două buldoexcavatoare, un tractor cu disc și un tractor cu utilaj pentru ecologizare plajă.

 

Praguri de un metru în Vama Veche

Pe tronsonul Agigea–Costinești s-au demontat și au fost degajate gardurile de stuf. Acestea se vor păstra pe Cordonul Eforie, pentru că asigură protecția DN 39. Lucrările de igienizare manuală și discuire sunt finalizare. În aceste zile se acționează pe zona Cordon Eforie, unde, în urma acțiunii vântului și a valurilor, suprafața de nisip a suferit modificări majore.

Pe tronsonul Olimp–Vama Veche s-au efectuat lucrările de igienizare manuală, iar cele de nivelare au ajuns la 80%. Se intervine în zona Vama Veche, unde, din cauza gradului ridicat de agitație a marii, la linia țărmului s-au creat praguri cu înălțimi cuprinse între 0,5 m și 1 m. După nivelare, prin activități specifice, suprafața de plajă va fi adusă la starea normală de exploatare turistică.

 

Se lucrează și pe plajele fără stăpân

În conformitate cu obligațiile contractuale, în perioada 1–15.04.2019, ABADL a procedat la predarea sectoarelor contractate către operatorii de plajă. Activitățile de pregătire a sectoarelor de plajă contractate, desfășurate în intervalul 18.02–15.04.2019, cât și a sectoarelor necontractate au fost condiționate de fenomenele hidro-meteorologice extreme manifestate în aproximativ 80% din toată perioada de pregătire.

„În intervalul 15.04–1.05.2019 se vor desfășura activitățile de pregătire a suprafețelor de plajă necontractate, pentru sezonul estival, și se va interveni la linia țărmului, pe întreg litoralul românesc aflat în administrare, pentru corectarea evoluției liniei țărmului în funcție de fenomenele hidro-meteorologice, în special vânt și val din vânt care conduc la modificarea acesteia“, a precizat directorul ABADL, Hristu Uzun.

 

150 tone de gunoi

De la debutul activităților de pregătire a plajelor și până în prezent, ABADL a colectat de pe suprafețele de plajă și a transportat la rampa de gunoi circa 150 tone de deșeuri. În comparație, în 2018, la aceeași dată erau colectate și evacuate peste 300 tone de deșeuri.

În privința algelor, până la data de 1.05.2019 estimăm că se vor evacua de la linia țărmului aproximativ 300 de tone. Comparativ, în 2018, la aceeași dată erau strânse și evacuate peste 1.200 tone de alge.

Comentarii