4.5 C
București
duminică, 1 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiMăsuri dure luate de Papa Francisc împotriva clericilor care comit abuzuri

Măsuri dure luate de Papa Francisc împotriva clericilor care comit abuzuri

Revizuirea, care este în lucru din 2009, implică toată secţiunea şase din Codul de drept canonic al Bisericii, un cod de şapte cărţi de aproximativ 1.750 de articole. Acesta a înlocuit codul aprobat de Papa Ioan Paul al II-lea în 1983 şi va intra în vigoare pe 8 decembrie.

Secţiunea revizuită, care implică aproximativ 90 de articole referitoare la infracţiuni şi pedepse, încorporează multe modificări aduse legii Bisericii de Francisc şi de predecesorul său, Benedict al XVI-lea.

Introduce noi categorii şi un limbaj mai clar, mai specific, în încercarea de a oferi episcopilor mai puţin spaţiu de mişcare.

Într-un document separat, Papa le-a reamintit episcopilor că sunt responsabili de respectarea legii.

Unul dintre obiectivele revizuirilor, a spus Francisc, a fost „reducerea numărului de cazuri în care impunerea unei pedepse a fost lăsată la latitudinea autorităţilor”.

Arhiepiscopul Filippo Iannone, şeful departamentului din Vatican care a supravegheat proiectul, a spus că a existat „un climat de slăbiciune excesivă în interpretarea dreptului penal”, unde unii episcopi pun uneori mila în faţa justiţiei.

Abuzul sexual asupra minorilor a fost pus sub o nouă secţiune intitulată „Infracţiuni împotriva vieţii umane, demnitate şi libertate”, comparativ cu vagul „Crime împotriva obligaţiilor speciale”.

Noua secţiune a fost extinsă pentru a include infracţiuni precum construirea unei relaţii apropiate cu minori sau cu adulţi vulnerabili pentru abuz sexual şi pornografie infantilă.

De asemenea, secţiunea include scoaterea din drepturi a clericilor care folosesc „ameninţări sau abuzuri de autoritate”, pentru a forţa pe cineva să aibă relaţii sexuale.

Anul trecut, un raport intern a constatat că fostul cardinal Theodore McCarrick a abuzat de autoritatea sa şi i-a obligat pe seminarişti să întreţină relaţii sexuale cu el. Acesta a fost scos din drepturi în 2019 sub acuzaţia de abuz sexual asupra minorilor şi adulţilor.

Conform noului cod, persoanele laice aflate în funcţii de responsabilitate în Biserică şi găsite vinovate de abuzuri sexuale asupra minorilor sau adulţilor vulnerabili pot fi pedepsite atât de Biserică, cât şi de autorităţile civile.

În timp ce Biserica a interzis în mod istoric hirotonirea femeilor şi interdicţia a fost reafirmată de Papă, codul din 1983 menţionează într-o singură secţiune că hirotonia preoţească este rezervată „unui bărbat botezat”.

Codul revizuit avertizează în mod specific că atât persoana care încearcă să confere hirotonie unei femei, cât şi femeia însăşi, suferă excomunicarea automată.

Reflectând seria de scandaluri financiare care au lovit Biserica în ultimele decenii, alte noi prevederi intrate în cod includ mai multe detalii despre infracţiuni economice, cum ar fi delapidarea fondurilor sau proprietăţilor Bisericii ori neglijenţă gravă în administrarea lor.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Șapte ani fără Regele Mihai. Sute de oameni alături de Familia Regală la Curtea de Argeș

Sâmbătă, 30 noiembrie 2024, la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală din Curtea de Argeș a avut loc o ceremonie religioasă și militară, la împlinirea...

Călin Georgescu: Am votat pentru respect, pentru responsabilitate politică totală, dedicată neamului românesc

După declarația de la ieșirea de la urne, Călin Georgescu a plecat fără să răspundă întrebărilor jurnaliștilor Călin Georgescu a votat, alături de soţia...

1 Decembrie: Ziua în care sufletul românesc s-a unit sub un singur steag

Alba Iulia, 1918 a reprezentat puntea dintre visul Unirii și mândria națională La 1 Decembrie, în fiecare an, românii din țară și din întreaga lume...
Ultima oră
Pe aceeași temă