6.3 C
București
duminică, 8 decembrie 2024
AcasăSocialEveniment1 Decembrie: Ziua în care sufletul românesc s-a unit sub un singur...

1 Decembrie: Ziua în care sufletul românesc s-a unit sub un singur steag

Alba Iulia, 1918 a reprezentat puntea dintre visul Unirii și mândria națională

La 1 Decembrie, în fiecare an, românii din țară și din întreaga lume celebră Ziua Națională, marcând 106 ani de la Marea Unire. Pe 1 Decembrie 1918, Marea Adunare Națională de la Alba Iulia adoptă rezoluția istorică prin care Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul se uneau cu România, un moment simbolic al unității.

În 1990, Parlamentul României a hotărât prin Legea nr. 10 din 31 iulie proclamarea zilei de 1 Decembrie ca Zi Naţională a României. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, scrie Agerpres.

Între anii 1866-1947, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită la data de 10 Mai, dată care are o triplă semnificaţie. La 10 mai 1866, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen sosea la Bucureşti şi depunea, în faţa Parlamentului, jurământul de credinţă, fiind proclamat Domnitor al României, sub numele de Carol I. La aceeaşi dată, în 1877, Carol I promulga Legea pentru desfiinţarea tributului către Înalta Poartă, în urma proclamării Independenţei de Stat a României care avusese loc la 9 mai 1877, în cadrul sesiunii extraordinare a Adunării Deputaţilor. La 10 mai 1881, era proclamat Regatul României.

După abdicarea, în urma presiunilor regimului comunist, la 30 decembrie 1947 a regelui Mihai I, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită între 1948 şi 1989 la data de 23 august. La această dată, în 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, România ieşea din Axa (Germania, Italia şi Japonia) şi declara război Germaniei naziste şi Ungariei horthyste.

Începând din 1990, pe 1 Decembrie, în Bucureşti şi în alte oraşe din întreaga ţară se desfăşoară parade militare şi sunt organizate numeroase ceremonii cu depuneri de coroane, dar şi manifestări culturale.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Donald Trump cere „încetarea imediată a focului” în Ucraina și negocieri pentru pace, după întâlnirea cu Zelenski

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a făcut apel duminică la o „încetare a focului imediată” în Ucraina și la lansarea de negocieri pentru...

România, piesa mută pe tabla geopolitică

Când țara arde de întrebări și nevoi, politicienii noștri privesc peste gard, așteptând salvarea dintr-un avion privat sau un tweet, uitând că un lider...

Crin Antonescu: Avem nevoie de o dreaptă conservatoare, nu de texte sorosiste, precum cele ale lui Siegfried Mureșan

Declarațiile lui Crin Antonescu vin într-un context tensionat pentru PNL, care se pregătește pentru un an electoral crucial Crin Antonescu, fost președinte al PNL, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă