13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiRespect pentru militari. Românii au cea mai mare încredere în Armată,...

Respect pentru militari. Românii au cea mai mare încredere în Armată, în Biserică și în Jandarmerie

Armata este instituția din România în care populația are cea mai mare încredere, relevă un sondaj de opinie ale cărui rezultate au fost publicate acum câteva zile de institutul INSCOP.

Sondajul a fost realizat în perioada 5-13 martie 2019, la cererea Fundaţiei Konrad Adenauer. Eșantionul chestionat a fost de 1.053 de persoane, cu vârste de peste 18 ani, cu domicilii în toate județele României și în toate sectoarele municipiului București.

Potrivit acestui studiu, Armata continuă să conducă în topul încrederii populației României, ajungând să fie menționată, în acest sens, de 68,1 la sută dintre respondenţi, care au declarat că au încredere mare şi foarte mare în această instituţie. Armata este în creștere de simpatie faţă de sondajele precedente, în care acumulase 64,1 la sută din voturi (ianuarie 2019), respectiv 66,7 la sută (noiembrie 2018). Scăderea de încredere din ianuarie 2019 în raport cu noiembrie 2018, care acum începe să fie recuperată, putea fi legată de izbucnirea scandalului cu privire la numirea șefului Statului Major al Apărării, care este militarul cu cel mai înalt rang din Armată.

Ca și până acum, pe locul al doilea în topul încrederii românilor se menține Biserica, instituție care pare a fi în creștere constantă de simpatie. Aceasta a fost indicată de 55,1 la sută dintre respondenţi  în martie 2019, faţă de 54,5 la sută în ianuarie 2019 şi 52,8 la sută în noiembrie 2018.

Pe locul al treilea în topul încrederii românilor se situează tot o structură militară, Jandarmeria, care a fost indicată în martie 2019 de 48,1 la sută dintre persoanele chestionate. Această instituție este în creștere de simpatie față de ianuarie 2019 (43,5 la sută), dar sub nivelul pe care îl atinsese în noiembrie 2018 (49,3 la sută).

Pe locurile 4 și 5 în topul încrederii românilor se situează, în martie 2019, Poliția Română și Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Abia pe locul 6 în topul încrederii românilor pare a fi Președinția, care a fost indicată de 38,2 la sută dintre persoanele chestionate, adică de ceva mai mult de o treime din acestea. În topul încrederii din martie 2019, Președinția apare în scădere față de ianuarie 2019, dar este, în zona politică, instituția cea mai bine văzută de către români. De exemplu, Guvernul a primit doar 13,8 la sută dintre voturi, partidele politice – 11,3 la sută, iar Parlamentul – 11,2 la sută.

Presa este și ea indicată undeva în partea a doua a clasamentului încrederii românilor, cu o pondere de 29,2 la sută.

 

Românii iubesc NATO

Dintre instituţiile internaţionale, pe primul loc în topul încrederii românilor apare NATO (percepută, în general, de opinia publică drept o organizație militară, deși aceasta are un caracter politico-militar), care a obținut 52,4 la sută din voturi în martie 2019.

Pe următoarele locuri, după NATO, se situează, în ordine: UE (49,6 la sută), Parlamentul European (46,9 la sută) și Comisia Europeană (46,2 la sută). Merită observat că Parlamentul European este, în ultimele luni, în creștere constantă de simpatie, ceea ce ar putea sugera că românii vor participa în număr mare la alegerile europarlamentare din acest an.

Acum aproape patru ani, în mai 2015, un sondaj realizat tot de INSCOP arăta că, dintre toate instituțiile internaționale, NATO pare a fi structura cea mai capabilă să protejeze România în fața unei amenințări venite din exterior. Pe de altă parte, acum patru ani, la același sondaj, peste jumătate din persoanele chestionate considerau că în România ar trebui reintrodus serviciul militar obligatoriu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă