Armata este instituția din România în care populația are cea mai mare încredere, relevă un sondaj de opinie ale cărui rezultate au fost publicate acum câteva zile de institutul INSCOP.
Sondajul a fost realizat în perioada 5-13 martie 2019, la cererea Fundaţiei Konrad Adenauer. Eșantionul chestionat a fost de 1.053 de persoane, cu vârste de peste 18 ani, cu domicilii în toate județele României și în toate sectoarele municipiului București.
Potrivit acestui studiu, Armata continuă să conducă în topul încrederii populației României, ajungând să fie menționată, în acest sens, de 68,1 la sută dintre respondenţi, care au declarat că au încredere mare şi foarte mare în această instituţie. Armata este în creștere de simpatie faţă de sondajele precedente, în care acumulase 64,1 la sută din voturi (ianuarie 2019), respectiv 66,7 la sută (noiembrie 2018). Scăderea de încredere din ianuarie 2019 în raport cu noiembrie 2018, care acum începe să fie recuperată, putea fi legată de izbucnirea scandalului cu privire la numirea șefului Statului Major al Apărării, care este militarul cu cel mai înalt rang din Armată.
Ca și până acum, pe locul al doilea în topul încrederii românilor se menține Biserica, instituție care pare a fi în creștere constantă de simpatie. Aceasta a fost indicată de 55,1 la sută dintre respondenţi în martie 2019, faţă de 54,5 la sută în ianuarie 2019 şi 52,8 la sută în noiembrie 2018.
Pe locul al treilea în topul încrederii românilor se situează tot o structură militară, Jandarmeria, care a fost indicată în martie 2019 de 48,1 la sută dintre persoanele chestionate. Această instituție este în creștere de simpatie față de ianuarie 2019 (43,5 la sută), dar sub nivelul pe care îl atinsese în noiembrie 2018 (49,3 la sută).
Pe locurile 4 și 5 în topul încrederii românilor se situează, în martie 2019, Poliția Română și Direcția Națională Anticorupție (DNA).
Abia pe locul 6 în topul încrederii românilor pare a fi Președinția, care a fost indicată de 38,2 la sută dintre persoanele chestionate, adică de ceva mai mult de o treime din acestea. În topul încrederii din martie 2019, Președinția apare în scădere față de ianuarie 2019, dar este, în zona politică, instituția cea mai bine văzută de către români. De exemplu, Guvernul a primit doar 13,8 la sută dintre voturi, partidele politice – 11,3 la sută, iar Parlamentul – 11,2 la sută.
Presa este și ea indicată undeva în partea a doua a clasamentului încrederii românilor, cu o pondere de 29,2 la sută.
Românii iubesc NATO
Dintre instituţiile internaţionale, pe primul loc în topul încrederii românilor apare NATO (percepută, în general, de opinia publică drept o organizație militară, deși aceasta are un caracter politico-militar), care a obținut 52,4 la sută din voturi în martie 2019.
Pe următoarele locuri, după NATO, se situează, în ordine: UE (49,6 la sută), Parlamentul European (46,9 la sută) și Comisia Europeană (46,2 la sută). Merită observat că Parlamentul European este, în ultimele luni, în creștere constantă de simpatie, ceea ce ar putea sugera că românii vor participa în număr mare la alegerile europarlamentare din acest an.
Acum aproape patru ani, în mai 2015, un sondaj realizat tot de INSCOP arăta că, dintre toate instituțiile internaționale, NATO pare a fi structura cea mai capabilă să protejeze România în fața unei amenințări venite din exterior. Pe de altă parte, acum patru ani, la același sondaj, peste jumătate din persoanele chestionate considerau că în România ar trebui reintrodus serviciul militar obligatoriu.