5.7 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialTRAGEDIE în Maroc: Sinuciderea unei adolescente căsătorite cu violatorul ei aduce în...

TRAGEDIE în Maroc: Sinuciderea unei adolescente căsătorite cu violatorul ei aduce în prim-plan abuzurile legii familiei

După ce, în urmă cu două zile, o adolescentă din Maroc, obligată să se mărite cu violatorul ei, s-a sinucis pentru că nu a mai îndurat bătăile soţului ei, acum, organizaţiile pentru drepturile femeilor cer în stradă schimbarea legii familiei şi a Codului Penal, care îi permită oricărui agresor să scape de temniţă dacă se căsătoreşte cu victima.

O moarte de câine

Când avea 15 ani, Amina Filali, din Larache, lângă Tanger, a fost răpită în plină stradă şi violată. Abia după două luni, adolescenta şi-a făcut curaj şi le-a povestit părinţilor ei ce i s-a întâmplat, conform Associated Press. Când a ajuns la judecată, tatăl victimei a fost sfătuit de autorităţi să încheie un târg cu violatorul: el să o ia de soţie pe fată şi să scape, astfel, de închisoare. Iniţial, agresorul nu a fost de acord, apoi, din cauza pedepsei mari (între cinci şi 10 ani de închisoare pentru viol şi între 10 şi 20, dacă e vorba de un viol în care este implicat un minor), a acceptat târgul.

În cele cinci luni de căsătorie, Amina s-a plâns în repetate rânduri mamei ei de bătăile pe care i le administrează soţul, cu zece ani mai în vârstă decât ea, însă mama ei a sfătuit-o să aibă răbdare, potrivit Al-Arabiya.net.

Totuşi, într-un final, fata a apelat la o metodă de sinucidere des întâlnită în Maroc: a înghiţit otravă pentru şobolani.

Presa locală a relatat, conform BBC News, că soţul ei a fost atât de furios când a văzut că Amina a ingerat otrava, încât a târât-o de păr afară din casă şi a lăsat-o să moară în stradă.

Violatorii, protejaţi de legea marocană

Articolul 475 din Codul Penal  al Marocului îi permite agresorului să se căsătorească cu victima lui pentru a scăpa de detenţie. Până acum, metoda a fost practicată mult de famiile victimelor, care preferă să-şi căsătorească fiicele violate pentru a spăla onoarea familiei (în alte ţări musulmane, femeile fie se sinucid, fie sunt acuzate că sunt prostituate şi sfârşesc lapidate).

„Amina a fost violată de trei ori: de agresor, de tradiţie şi de articolul 475 al legii marocane”, a scris pe Twitter activista Abadila Maaelaynine.

Un avocat marocan a explicat că judecătorul recomandă căsătoria doar dacă sunt ambele părţi de acord: atât victima, cât şi familiile celor doi. „Nu este ceva care se întâmplă extrem de des”, a mai arătat el, explicând că, uneori, familia victimei face târgul cu agresorul, de teamă că fata nu va putea să-şi găsească un alt soţ, dacă se ştie că a fost violată.

Apoi, familia este cea care împinge victima în braţele agresorului, ca să se evite scandalurile, a povestit Fouzia Assouli, preşedintele Ligii Democratice pentru Drepturile Femeii.

„Din păcate, este un fenomen recurent. Noi cerem de ani de zile anularea articolului 475, care îi permite violatorului să scape de judecată”.

Într-un interviu pentru o publicaţie marocană, Goud.ma,  tatăl victimei, Lahcen Filali, a spus că judecătorii i-au sugerat din prima varianta căsătoriei, când s-a dus cu fiica lui să depună plângerea.

„În Maroc, legea condamnă moralitatea publică, nu indivizii„, a explicat Assouli pentru AP, arătând că o lege care interzice violenţa împotriva femeilor este blocată la guvern încă din 2006.

Din 2004, Marocul a acordat mai multe drepturi femeilor în Codul Familiei. Totuşi, în cazurile de viol, victimele sunt cele care poartă povara- dacă nu pot dovedi violul, ele sunt acuzate de desfrâu.De altfel, în urma unui sondaj efectuat în 2011, două treimi din femeile marocane sunt bătute constant şi abuzate de soţii lor.

De două zile, mai multe organizaţii marocane pentru drepturile femeilor protestează în stradă şi cer ca violatorii să fie pedepsiţi, nu căsătoriţi cu victimele, ca să scape de detenţie.  Ei au creat şi o pagină de Facebook, „We are all Amina Filali”, care cere interzicerea căsătoriilor în urma violurilor şi care, în prima zi de la lansare, a strâns  peste 1000 semnături.

Citiţi şi Secolul XXI: dispariţia monarhiei marocane?

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă