Franţa, Italia şi Grecia se aflau între cele 38 de „ţinte” supravegheate de Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA), potrivit unor documente comunicate ziarului britanic The Guardian de către fostul consultant al acestei agenţii Edward Snowden, relatează Mediafax.
Unul dintre documentele NSA dezvăluie că activităţile de spionaj electronic ale Agenţiei vizau ca ţinte ambasade la Washington şi reprezentanţe ale acestor ţări la ONU, dezvăluie The Guardian în ediţia online de duminică.
Tentative de ascultare au vizat ambasadele Franţei, Italiei şi Greciei la Washington. Japonia, Mexicul, Coreea de Sud, India şi Turcia au fost, de asemnea, citate între ţintele operaţiunilor de supraveghere electronică, într-un document datând din 2010.
Citeşte şi Anunţ şoc! Edward Snowden este pregătit să se întoarcă în SUA, afirmă tatăl fostului spion
Săptămânalul german Der Spiegel a scris anterior, sâmbătă, bazându-se pe documente furnizate de Edward Snowden, că NSA, acuzată de spionarea comunicaţiilor electronice la nivel mondial prin programul PRISM, a vizat ca ţinte sedii ale unor instituţii UE la Bruxelles şi Ambasada Uniunii la Washington.
Delegaţia UE la ONU a făcut obiectul unor supravegheri similare, potrivit Der Spiegel.
Este vorba nu doar despre microfoane instalate în clădire, ci şi despre o infiltrare în reţeaua informatică, permiţându-i să citească e-mailuri şi documente interne. Potrivit documentelor confidenţiale citate de revista germană, europenii sunt desemnaţi în mod explicit ca „ţinte de atacat”.
Citeşte şi Americanii, acuzaţi că au spionat Uniunea Europeană
Potrivit documentelor consultate de The Guardian, operaţiunea care a vizat ca ţintă UE a avut ca obiectiv să afle mai multe despre disensiunile dintre statele membre UE.
„Operaţiunea de supraveghere a reprezentanţei franceze la ONU a fost numită „BLACKFOOT”, iar cea vizând ambasada Franţei la Washington „WABASH”.
Ambasada Italiei la Washington a fost vizată de o operaţiune al cărei nume de cod a fost „BRUNEAU”.
UE, Franţa şi Germania au cerut duminică explicaţii asupra acestor acuzaţii de spionare a UE.