UPDATE. 149 de oameni au murit în urma intervenţiei forţelor de ordine egiptene, conform Ministerului de Interne, citat de AFP.
Serviciile de securitate egiptene au intervenit miercuri pentru dispersarea susţinătorilor fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, înlăturat de armată pe 3 iulie, în ceea ce mulţi analişti au catalogat drept o „lovitură de stat militară”, conform Mediafax.
Violenţele izbucnite în Cairo şi în alte oraşe s-au soldat cu 149 de morţi, a comunicat Ministerul de Interne.
–
Mohamed ElBaradei a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al Egiptului, relatează Mediafax.
„A devenit dificil să continui asumarea responsabilităţii unor decizii cu care nu sunt de acord”, i-a scris ElBaradei preşedintelui interimar egiptean Adly Mansour.
–
Preşedinţia egipteană a anunţat, miercuri, instaurarea stării de urgenţă pentru o lună, relatează AFP, conform Mediafax.
–
Turcia cere comunităţii internaţionale să ia măsuri pentru încetarea „masacrului” din Egipt, informează Mediafax.
Şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a condamnat ferm intervenţia poliţiei. „Decesele anunţate la Cairo miercuri dimineaţă sunt inacceptabile”, a declarat el.
Guvernul turc a cerut comunităţii internaţionale să ia măsuri pentru încetarea imediată a „masacrului” în Egipt, afirmă miercuri un comunicat, citat de AFP.
Erdogan, şeful partidului islamo-conservator al Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), şi preşedintele Abdullah Gül au declarat încă de la început că actul armatei de a-l destitui pe preşedintele egiptean Mohamed Morsi, provenit din rândul Fraţilor Musulmani, reprezintă o „lovitură de stat”, ceea ce a provocat furia noii conduceri de la Cairo.
La rândul său, Gül a denunţat o operaţiune „inacceptabilă” a poliţiei egiptene împotriva susţinătorilor lui Morsi care s-a transformat într-o baie de sânge, exprimându-şi totodată temerea ca situaţia din Egipt să nu degenereze în conflict, aşa cum s-a întâmplat în Siria.
„Ceea ce se petrece în Egipt, această intervenţie a armatei împotriva unor civili care manifestează nu poate fi acceptată”, a anunţat şeful statului turc în faţa presei, la Ankara, îndemnând la calm toate părţile aflate în conflict.
Abdullah Gül a spus că se teme de faptul ca situaţia din Egipt să nu degenereze în „haos”.
„Vrem să amintim întregii lumi felul în care au început violenţele la vecinul nostru” sirian, a continuat el, îndemnând din nou la eliberarea preşedintelui înlăturat de la putere şi la organizarea, în cel mai scurt timp, a unor alegeri „transparente”, în Egipt.
–
Cel puţin 124 de susţinători ai lui Mohamed Morsi au fost ucişi în violenţele de la Cairo, într-una dintre cele două pieţe evacuate forţat. Cadavrele au fost duse în morgi improvizate, informează Mediafax.
Acest bilanţ din piaţa Rabaa al-Adawiya, cartierul general al manifestanţilor, care o ocupă de peste o lună, nu include eventualii morţi din piaţa Nahda sau din alte zone unde au avut loc confruntări. Manifestanţii vorbesc de peste 2.200 de morţi şi 10.000 de răniţi, cifre imposibil de confirmat din surse independente.
–
Uniunea Europeană s-a declarat „extrem de preocupată” de informaţiile privind moartea a zeci de persoane la Cairo, într-o operaţiune a poliţiei împotriva susţinătorilor fostului preşedinte Mohamed Morsi, invitând toate părţile să dea dovadă de „reţinere”, informează Mediafax.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a condamnat ferm intervenţia poliţiei. „Decesele anunţate la Cairo miercuri dimineaţă sunt inacceptabile”, a declarat el.
„Violenţele nu vor aduce soluţii, îndemnăm toate părţile să dea dovadă de reţinere”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
„Informaţiile referitoare la numărul de victime sunt extrem de preocupante”, a adăugat Peter Stano, vorbind în numele Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.
Martin Schulz a cerut Guvernului de la Cairo să repecte dreptul la manifestaţii.
–
Cel puţin 43 de manifestanţi au fost ucişi, dintre care unii cu gloanţe, miercuri, la Cairo, în timp ce poliţia a dispersat două reuniuni ale susţinătorilor preşedintelui islamist demis Mohamed Morsi, potrivit unui jurnalist al AFP care a numărat cadavrele, toate aparţinând unor bărbaţi, informează Mediafax.
Fraţii Musulmani, confreria lui Morsi, anunţă, la rândul lor, peste 250 de morţi, dar bilanţul nu poate fi confirmat.
–
Un jurnalist AFP a putut să numere 17 cadavre aliniate într-o morgă improvizată, în Piaţa Rabaa al-Adawiya, pe care manifestanţi o ocupă de peste o lună, reclamând reinstalarea în funcţie a lui Morsi, destituit şi arestat de armată pe 3 iulie.
–
Cel puţin 15 persoane au fost ucise miercuri, inclusiv prin împuşcare, în operaţiunea poliţiei care a început să disperseze participanţii la cele două acţiuni de ocupare, la Cairo, susţinători ai fostului preşedinte islamist destituit Mohamed Morsi, relatează Mediafax.
–
Confruntări violente între susţinători ai lui Mohamed Morsi şi opozanţi ai regimului său islamist s-au soldat cu un mort, marţi seara, la Cairo, în contextul în care susţinători ai fostului preşedinte au manifestat marţi în zona a două ministere, transmite Mediafax.
Potrivit forţelor de securitate egiptene, o persoană a fost ucisă, iar alte cel puţin zece au fost rănite, în urma unor confruntări cu arme de foc. De asemenea, locuitori din cartierul Gizeh au spart vitrina unui magazin aparţinând unor islamişti, relatează AFP.
Aceste confruntări au izbucnit pe fundalul unei tensiuni, care continuă să crească din cauza unei posibile intervenţii a autorităţilor cu scopul de a dispersa mii de susţinători ai lui Morsi care ocupă două pieţe în Cairo.
Unul dintre marşurile acestora a degenerat, pentru o scurtă perioadă de timp, în zona Ministerului Bunurilor religioase, unde au izbucnit ciocniri între susţinători ai fostului şef de stat islamist şi locuitori din centrul Cairo, determinând poliţia să tragă cu grenade lacrimogene.
Aceste confruntări cu puterea, instalată de către armată, care s-a angajat să evacueze din pieţele Rabaa al-Adawiya şi Nahda miile de islamişti ce şi-au instalat tabere în ele de aproximativ o lună, cu femei şi copii, îngrijorează comunitatea internaţională, care se teme de o nouă baie de sânge.
Statele Unite au cerut marţi autorităţilor egiptene să îi lase pe susşinătorii lui Mohamed Morsi să manifesteze, exprimându-şi îngrijorarea faţă de izbucnirea unui nou val de violenţe. „Încurajăm Guvernul interimar să lase poporul să manifesteze. Acesta este un element fundamental în avansarea procesului democratic”, a pledat Marie Harf, o adjunctă a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat.
Susţinători ai lui Morsi au defilat, de asemenea, la Alexandria (nord).
Citeşte şi CONFLICTUL dintre Egipt şi Israel se intensifică. Egiptul lansează rachete
Violenţele între opozanţi, susţinători ai lui Morsi şi forţe de ordine s-au soldat, deja, cu peste 250 de morţi de la sfârşitul lui iunie.
Guvernul întârzie să adopte o strategie clară, fiind împărţit între o tabără favorabilă unei intervenţii puternice, susţinută de o mare parte a populaţiei, şi o tabără favorabilă dialogului, susţinută de către comunitatea internaţională.
„Nu sunt acţiuni de ocupare obişnuite”, deoarece „este vorba despre forţa politică cea mai bine organizată în ţară, iar poliţia ştie că preţul de plătit va fi mai ridicat”, notează Rabab al-Mahdi, un profesor de ştiinţe politice la Universitatea americană din Cairo.
Noile autorităţi intenţionează, totuşi, să lanseze o perioadă de tranziţie înaintea organizării de noi alegeri, la începutul lui 2014, şi a numit 20 de guvernatori noi. În iunie, Morsi a provocat proteste, numind mai mulţi guvernatori apropiaţi islamiştilor.
Ahmed el-Tayeb, marele imam de la Universitatea şi Moscheea Al-Azhar, cea mai importantă instituţie sunnită, care a cauţionat armata pe 3 iulie, a anunţat că a invitat toate părţile să vină să negozieze un compromis.
Mişcarea Fraţii Musulmani a afirmat că nu a primit nicio invitaţie şi refuză categoric să dialogheze cu autorităţile, pe care le consideră „ilegitime”.