Serviciile de informaţii militare americane apreciază că nord-coreenii ar putea fi în măsură să plaseze o focoasă nucleară pe o rachetă balistică, a afirmat joi un membru al Camerei Reprezentanţilor. Consensul experţilor asupra capacităţilor nucleare nord-coreene este că Phenianul, care a realizat trei teste nucleare, nu se află la stadiul de miniaturizare necesar pentru a permite amplasarea unei astfel de arme pe o rachetă, potrivit Mediafax.
Însă joi, în cadrul unei audieri a secretarului Apărării Chuck Hagel şi a celui mai înalt grad militar american, generalul Martin Dempsey, un reprezentat republican din Colorado, Doug Lamborn, a dezvăluit un raport al serviciului de informaţii miliare american, Defense Intelligence Agency (DIA), sugerând contrariul.
Citeşte şi China este „iritată” de acţiunile Coreei de Nord, susţine şeful serviciilor de informaţii americane
„DIA apreciază cu siguranţă moderată că Nordul dispune de arme nucleare care ar putea fi amplasate pe rachete balistice. Cu toate acestea, fiabilitatea lor este scăzută”, a declarat alesul, citând raportul finalizat, conform acestuia, „luna trecută”.
Acest studiu este clasificat însă concluziile sale nu sunt, chiar dacă acestea nu fuseseră făcute publice, a pledat acesta.
„Eu nu l-am văzut şi aşa cum aţi spus, raportul nu a fost făcut public, aşadar nu ţin să îl comentez”, a afirmat şeful statului major interarme, Martin Dempsey, care a fost întrebat de ales despre acest raport.
Citeşte şi G8 condamnă în termeni vehemenţi atitudinea Coreei de Nord
Solicitaţi de AFP, DIA şi Pentagonul nu au reacţionat până în prezent.
Întrebat la rândul său despre capacităţile balistice nord-coreene, liderul Pentagonului Chuck Hagel a susţinut că Phenianul nu are capacitatea să lovească teritoriul american.
Coreea de Nord a amplasat pe coasta sa orientală două rachete Musudan cu o rază teoretică de 4.000 de kilometri, care însă nu a fost testată. Eventuala lansare ar putea surveni în jurul datei de 15 aprilie, sau ar putea coincide cu vizita la Seul, prevăzută pentru vineri, a secretarului de Stat american John Kerry şi a secretarului general al NATO Anders Fogh Rasmussen.
Citeşte şi Facţiuni militare în spatele agresiunii Phenianului