15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiLia Savonea cere conducerii CSM dezbaterea în secția de judecători a conflictului...

Lia Savonea cere conducerii CSM dezbaterea în secția de judecători a conflictului provocat de ÎCCJ

Un judecător ales în Consiliul Superior al Magistraturii îi cere președintei CSM să supună în dezbaterea implicației Deciziei Curții Constituționale din 07.11.2018, prin care s-a constata existența unui conflict de natură constituțională generat de conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție în cadrul secției de judecători.

”Generarea unui conflict de natură constituțională obligă Secția pentru Judecători să dezbată în ce măsură această conduită, în sine, nu semnifică abdicarea de la valorile justiției, de la obligațiile de a asigura părților dreptul de acces la o instanță imparțială și independentă, constituită conform legii, iar în caz afirmativ, să dispună măsura ce se impune în raport de gravitatea încălcărilor”, scrie judecătoarea Lia Savonea președintelui CSM.

Judecătoarea aleasă, nu numită, consideră că demersurile conducerii ÎCCJ au fost de natură să vulnerabilizeze dreptul părților la un proces echitabil, prin riscul asumat de influențare aleatorii a dosarelor, ceea ce ar trebui să activeze instituția revocării.

Judecătorii CCR au decis recent, în urma sesizării Vioricăi Dăncilă, că instanța supremă nu a respectat legea așa cum au adoptat-o senatorii și deputații pe tema constituirii completurilor de cinci judecători. Magistrații de la Înalta Curte au decis că doar 4 din cei 5 judecători dintr-un complet sunt aleși prin tragere la sorți, iar unul este fie președintele, fie vicepreședintele Înaltei Curți, după cum a explicat recent Cristina Tarcea, șefa ÎCCJ, arătând că acesta este spiritul legii.

Miza acestui conflict juridic de natură constituțională este aceea că ICCJ și-ar fi arogat competențe legislative prin faptul că nu pune în aplicare imediat prevederea din noua lege 304 privind organizarea judiciară, potrivit căreia completele de 5 judecători de la ÎCCJ se formează exclusiv prin tragere la sorți, fără a exista membri de drept.

În fapt și în drept, se urmărește eliminarea sentințelor trimise de la Unitate pe un petic de hârtie de fel de fel de reprezentanți ai așa numitului stat paralel.

Sute de sentințe au fost anulate în ultimă perioadă, fie prin procesele în anulare, fie de către CEDO.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...
Ultima oră
Pe aceeași temă