-1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialRăzboiul ministrului Pivniceru împotriva independenţei magistraţilor ia amploare: a fost aruncată...

Războiul ministrului Pivniceru împotriva independenţei magistraţilor ia amploare: a fost aruncată în luptă şi o instanţă de judecată pentru revocarea lui Dănileţ, membru CSM

Dupa prima infrangere suferita vineri, cand Oana Haineala a fost aleasa presedinte CSM, gruparea Monei Pivniceru a inceput atacurile directe la persoana. Prima tinta : judecatorul Cristi Danilet, caruia o judecatorie i-a cerut revocarea.

Este „pedeapsa” aplicata lui Danilet pentru ca, prin candidatura sa intempestiva la vicepresedintia CSM, a anulat strategia gruparii Pivniceru de a-l revoca din functie pe noul presedinte CSM, Oana Haineala, aleasa legal vineri, si de a bloca si candidatura Alinei Ghica la functia de vicepresedinte.

Unealta folosita: judecatoria Ramnicu Valcea, care a cerut  revocarea din CSM a judecatorului Cristi Danilet.

Citeşte şi Mizele războiului pentru preluarea controlului asupra CSM

Adunarea Generala a judecatorilor din cadrul Judecatoriei Ramnicu Valcea a declansat procedura de revocare a judecatorului Cristi Danilet din Consiliul Superior al Magistraturii pe motiv ca ” si-a exercitat in mod necorespunzator atributiile incredintate prin alegerea ca membru al Consiliului, participand activ la o procedura netransparenta de alegere a conducerii Consiuliului  ( la care a participat, de altfel, si Mona Pivniceru, ca si alti membrii din grupul ei, precum H Dumbrava, A Neacsu etc-nn) in contra celor insusite in proiectul de candidatura, iar pozitiile sale publice exprimate recent au lasat unui observator obiectiv impresia implicarii mai degraba in alte scopuri precum, fara a fi singurul, cel al promovarii propriei sale imagini, decat a intereselor judecatorilor romani”.

Potrivit legii, un membru ales in CSM poate fi revocat la cererea majoritatii instantelor pe care le reprezinta si numai in situatii de incalcare grava a legii.

Danilet NU a incalcat nici o lege : vineri a votat pentru un presedinte, si-a depus candidatura pentru functia de vicepresedinte si a facut declaratii, cum au facut, de altfel, toti membrii CSM, deoarece sedinta de prezentare a proiectelor de candidatura si de discutii pe seama acestora au fost transmise in direct, online.

In plus, insusi Danilet a anuntat inca dinainte de a fi ales membru CSM ca va lua atititudini publice daca se atenteaza la independenta Justitiei si ca va lupta pentru transparentizarea CSM, ceea ce a si facut.

Danilet este membru ales din partea a peste 170 de judecatorii din tara. Pentru a fi revocat, judecatorii de la cele 170 de judecatorii trebuie sa voteze in proportie de cel putin jumatate plus unu din totalul judecatorilor.

Cristi Danilet a declarat pentru Romania Libera: „Este o initiativa a unei judecatorii, este o procedura democratica, insa eu am primit semnale de la foarte multi colegi din tara, dupa aparitiile mele publice, in care am fost laudat pentru curajul si fermitatea cu care am aparat independenta justitiei in spatiul public„.

Reamintim ca Romania Libera a anuntat inca de vineri ca gruparea Monei Pivniceru va incerca sa subordoneze CSM prin organizatii profesionale gen UNJR si AMR, prin santaj sau oferire de avantaje, cu ajutorul politic al USL, in special al gruparii PNL+PC, unde sunt foarte multi care au dosare penale.

Un CSM independent va sustine in continuare o justitie independenta, ceea ce inseamna posibile condamnari ale unor lideri USL precum Dan Voiculescu, Relu Fenechiu, Liviu Dragnea si multi altii.

 USL a anuntat ca va schimba Constitutia si in sensul limitarii independentei procurorilor ( ei vor fi subordonati  total ministrului Justitiei, acum fiind doar in administrarea ministerului, procurorii avand independenta totala asupra dosarelor pe care le instrumenteaza).

Potrivit unor lideri USL, intre care si se afla si senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu, procurorii NU vor mai beneficia de statutul de magistrat, asa cum sunt acum, ci vor fi subordonati total ministrului Justitiei. Subordonarea politica a procurorilor, anularea independentei lor, va atrage sanctiuni din partea Comisiei Europene.

Sobordonarea se poate realiza numai cu concursul CSM, iata de ce este atat de important pentru Mona Pivniceru si USL sa-si impuna fidelii la cconducerea  aceastei institutii care apara independenta Justitiei si se ocupa de promovarea magistratilor –  judecatori si procurori  ( cel putin potrivit actualei Constitutii).

Dupa subordonarea CSM, USL va avea toate parghiile pentru a subordona intreaga  Justitie.

Citeşte şi SCANDAL la Consiliul Superior al Magistraturii: Partea CSM apropiată Monei Pivniceru vrea să îl DEMITĂ pe proaspătul preşedinte ales, Oana Schmidt-Hăineală

Reamintim ca din gruparea Monei Pivniceru din CSM mai fac parte Horatiu Dumbrava, Adrian Neacsu, Serban Alexandru, Mircea Aron, Mona Lisa Neagoe, Marius Tudose. CSM are 19 membrii, dar un loc este vacant.

De asemenea, reamintim ca, vineri , procurorul Oana Haineala a fost ales presedinte CSM si  ca, la scurt timp dupa ce a fost votata de majoritatea membrilor CSM, a fost propusa pentru revocare, dar votul majoritatii CSM a respins revocarea.

Pentru functia de vicepresedinte si-a depus candidatura Alina Ghica, iar din acel moment gruparea Monei Pivniceru a inceput boicotul.

Pentru a salva onoarea CSM – se transmitea in direct, online-, Cristi Danilet si-a anuntat si el candidatura, insusindu-si proiectul Oanei Haineala, ceea ce a atras furia gruparii Pivniceru. Acum au inceput represaliile impotriva lui Danilet.

Citeşte şi CSM, precizări privind respingerea cererii de revocare a învestirii Oanei Hăineală

Laura Stefan, expert anticoruptie, sustine ca „izbucnirea scandalului, dupa alegerea unui procuror ca presedinte CSM, nu este altceva decat o forma de a utiliza orgoliul judecatorilor in beneficiul promovarii, de catre USL, a proiectului sau de eliminare a statutului de magistrati a procurorilor, proiect aflat si in programul de guvernare”.

Laura Stefan: „Prin eliminarea statutului de magistrat pentru procurori se pune in pericol independenta justitiei penale

„Eliminand statutul de magistrat al procurorilor se elimina si independentei procurorilor asupra dosarelor pe care le instrumenteaza. In afara independentei procurorilor ca magistrati NU se poate vorbi de o Justitie penala independenta in dosare care ii vizeaza pe oamenii politici aflati la putere, pe demnitari” a declarat Laura Stefan pentru Romania Libera.

Potrivit expertului anticoruptie, „Din punct de vedere legal, la CSM alegerile s-au desfasurat corect, legea permitand alegerea in functia de presedinte CSM atat a unui procuror, cat si a unui judecator. Membrii CSM au avut de ales intre  doua persoane – un procuror si un judecator- si doua proiecte de management diferite, iar majoritatea a votat pentru proiectul procurorului Oana Haineala”.

In legatura cu tentativele de revocare din functia de presedinte nou al CSM a Oanei Haineala si din calitatea de membru CSM a judecatorului Cristi Danilet, Laura Stefan sustine ca revocarile celor doi au fost facute cu rea credinta deoarece nu existau conditiile revocarii prevazute de lege, legate in principal de modul in care si-au exercitat functia si  de incalcare grava a legilor. Or, nici in cazul Haineala, nici in cazul Danilet nu sunt intrunite aceste conditii, sustine expertul Laura Stefan.

Natalia Roman, presedinte UNJR, apara vehement interesele prietenelor sale de la Ministerul Justitiei

Natalia Roman, presedintele Uniunii Judecatorilor din Romania, a declarat pentru TVR ca alegerea Oanei Haineala ar fi fost ilegala pentru ca a lipsit  transparenta si ca revocarea ei ar fi fost votata fara cvorum.

Ce a OMIS Roman sa spuna (daca voia sa fie cu adevarat corecta) : ca alegerile de la CSM au fost transmise in direct, online, deci nu se poate vorbi de lipsa de transparenta; a omis sa spuna ca este prietena buna cu ministrul Mona Pivniceru si cu secretarul  de stat  al acesteia, Cristina Manda, si ca propunerea de revocare a Oanei Haineala a fost respinsa cu  11 voturi, iar asa-zisa lipsa de cvorum e reprezentata de faptul ca gruparea prietenei ei, Mona Pivniceru, a plecat acasa cu buletinele de vot, pentru a putea ulterior invoca lipsa de cvorum si a putea, astfel, sa repuna pe tapet revocarea presedintelui CSM.

Mai precizam ca Natalia Roman este apropiata membrilor CSM Horatiu Dumbrava, Adrian Neacsu si Serban Alexandru, membrii ai gruparii Monei Pivniceru, cu care au organizat boicotul alegerilor de vineri de la CSM si care au plecat acasa cu buletinele de vot.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă