Ministrul Justiţiei Mona Pivniceru a declarat, miercuri, că nu poate vedea un motiv real pentru care Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie să nu poată ocupa funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru care au fost propuşi, şi nu crede că instituţiile importante ale statului vor lăsa România fără aceste două funcţii, potrivit Agerpres.
Citeşte şi EXCLUSIV. „Reforma” Monei Pivniceru: tunurile pe CSM şi ANI!
„Eu nu pot să-mi imaginez că nişte organisme atât de importante – CSM, Preşedinţia, pot lăsa alte funcţiuni tot la fel de importante cum ar fi procurorul general al României sau procurorul şef al DNA fără primele mărimi. Asta ar însemna că aceste funcţiuni nici nu prea sunt importante în stat, că sunt ocupate, că nu sunt ocupate. Structurile responsabile din stat nu pot întinde această procedură şi nu pot lipsi aceste instituţii importante în stat de conducătorii lor”, a spus Mona Pivniceru.
În legătură cu numirea fostului procuror general al României Laura Codruţa Kovesi la Bruxelles, Pivniceru a afirmat că aceasta are o bună reputaţie, iar activitatea sa figurează în toate rapoartele Comisiei de evaluare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare, ceea ce poate fi folosit în favoarea României.
„Deja domna Kovesi colaborează cu noi şi sper să fie în regulă relaţia. Având o reputaţie bună la Bruxelles, înseamnă că am pus omul potrivit la locul potrivit. Deci, noi trebuie să avem o reprezentare cât mai bine poziţionată la Bruxelles, că, după cum se vede, cam de acolo răsare soarele în ultima vreme, pentru România”, a adăugat Pivniceru.
Ea a mai spus, referitor la cerinţele venite din partea Comisiei Europene, că anumite aspecte din Justiţia română sunt monitorizate de mai mult timp, prin Mecanismul de Verificare şi Cooperare.
„E greu de controlat mecanismul de gândire al celor de la Comisie, cu atât mai mult cu cât condiţionalităţile s-au mai extins cumva, s-au mai nuanţat în nişte zone care nu credeam că vor intra sub acest mecanism. Oricum, corupţia e monitorizată demult. Acum, s-a singularizat la anumite nume şi prenume, asta e altceva. Dar condiţionalitatea corupţiei preexista în mecanism de multă vreme, nu-i o noutate acum. Faptul că au fost indicate aceste nume ar părea să fie o noutate, dar nici instituţiile noastre nu le-au dat cu nume şi prenume, ei le-au dat cu respectarea legii, datele cu caracter personal şi aşa mai departe”, a menţionat Pivniceru.
Citeşte şi: Pivniceru: CE monitorizează propriile noastre promisiuni în Justiţie