UPDATE. Mona Pivniceru, ministrul Justitiei, a fost numită, marţi, judecător la Curtea Constituţională, în urma votului dat de plenul Senatului.
Despre rasplatirea cu un loc de judecator la Curtea Constitutionala pentru Mona Pivniceru s-a vorbit inca din iulie anul trecut, in cadrul anchetei de trafic de influenta a doi procurori din Consiliul Superior al Magistraturii, apropiati de USL, care ii cereau sprijinul pentru ocuparea functiilor de procuror general al Romaniei si de sef al Directiei Nationale anticoruptie. Atunci , Mona Pivniceru, care era judecator la Inalta Curte si membru CSM, a recunoscut oferta public si faptul ca nu a refuzat-o.
Ulterior, ea a fost numita ministru al Justitiei, rolul ei fiind de a face numiri la Parchetul general si la DNA. Prima tentiva i-a esuat deoarece a nominalizat doi procurori care, la audierile publice din CSM, au demonstrat ca nu cunosc legi, ca nu stiu cu ce institutii europene trebuie sa colaboreze, ca n-au facut rechizitorii de trimitere in judecata.
Mona Pivniceru este candidatul PNL pentru functia de judecator la Curtea Constitutionala, ea întrunind 99 de voturi „pentru” şi 33 de voturi „împotrivă”.
Contracandidaţii ei, Gheorghe Iancu, propus de PDL, şi Florina Jipa, candidatul PPDD, au primit 16 voturi „pentru” şi 116 „împotrivă”, respectiv 17 voturi „pentru” şi 115 „împotrivă”.
Votul a fost secret. Reamintim ca USL ( PNL+PSD+PC+UNPR) detine majoritatea confortabila atat in Senat, cat si in Camera Deputatilor, care, la randu-i, l-a propulsat pe Valer Dorneanu, fost deputat PSD, pentru functia de judecator CCR, el urmand s-o inlocuiasca pe Aspazia Cojocaru.
De asemenea, reamintim ca presedintele Traian Basescu l-a numit ieri pe Daniel Morar, fost sef al DNA, acum procuror general interimar, ca judecator CCR incepand cu data de 9 iunie cand ii expira mandatul lui Acsinte Gaspar.
Mona Pivniceru urmeaza sa-l inlocuiasca pe Ion Predescu, al carui mandat va expira tot in luna iunie.
Citeşte şi Pivniceru: Membrii CCR să fie numiţi de Parlament, Guvern şi puterea judecătorească
_ _ _ _
UPDATE. Comisia juridică a Senatului a avizat favorabil, marţi dimineaţă, numirea Monei Pivniceru într-un post de judecător la Curtea Constituţională din partea acestui for legislativ.
Decizia finală va fi luată de plenul Senatului, prin vot secret cu bile. Comisia juridică i-a audiat pe candidaţii pentru postul de judecător la Curtea Constituţională din partea Senatului, respectiv pe Mona Pivniceru ( propunerea USL), Gheorghe Iancu (propunerea PDL) şi Florentiva Jipa (propunerea PPDD_.
Citeşte şi Johannis: Nu e treaba PNL pe cine numeşte Băsescu la Curtea Constituţională
În urma votului membrilor Comisiei juridice, Pivniceru a obţinut 8 voturi favorabile, în timp ce Iancu obţinut două voturi, iar Jipa un vot.
Plenul Senatului va da votul tot în cursul zilei de marţi.
_ _ _ _
Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, urmează să fie audiata astăzi de Comisia juridică a Senatului pentru funcţia de judecător la CCR.
Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a declarat luni că actuala componenţă a Curţii Constituţionale nu asigură echilibrul şi controlul reciproc între puterile statului şi propune ca fiecare dintre acestea- respectiv Parlamentu, Guvernul si puterea judecatoreasca – să fie reprezentată în CCR de câte trei membri.
Citeşte şi Surpriza lui Băsescu: Morar la CCR
„Felul în care este organizată CCR în prezent 6 reprezentanţi ai Parlamentului (trei ai Camerei Deputaţilor şi trei ai Senatului) şi trei ai Preşedinţiei rezultă limpede că în această compunere ei nu asigură echilibrul între puteri şi controlul reciproc al puterilor” a afirmat luni Mona Pivniceru.
In replica, expertul anticoruptie Laura Stefan a sustinut ca „În acest moment, Constituţia prevede clar faptul că trei propuneri le face Senatul, trei – Camera Deputaţilor şi trei le face preşedintele ţării. În cadrul Uniunii Europene, numirile se fac similar, adică tot de actorii politici, puterea judecătorească făcând numiri doar în ţările mici şi în Italia şi Spania“.
Citeşte şi Antonescu: Susţin propunerea lui Pivniceru privind CCR, o rearanjare a reprezentanţilor puterilor