Europarlamentarul PDL Monica Macovei a susţinut într-o declaraţie de presă că pentru şedinţa plenului reunit în care se ia act de decizia CCR privind referendumul nu este nevoie de cvorum ,,nici pentru prezenţă, nici pentru citire”, potrivit Mediafax.
„Pentru şedinţa de astăzi în care se citeşte decizia Curţii Constituţionale privind invalidarea referendumului nu e nevoie de cvorum nici pentru prezenţă, nici pentru citire”, a menţionat ea într-o declaraţiie de presă trimisă luni.
Democrat-liberala a adăugat că ,,în plus, în această şedinţă nu se poate lua nicio decizie de către Parlament cu privire la referendum”. ,,Doar se citeşte dispozitivul hotărârii Curţii Constituţionale”, a mai spus pedelista. ,,Situaţiile în care e nevoie de cvorum sunt menţionate în art. 39 din Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului”, a explicat europarlamentarul PDL.
Macovei a susţinut că ,,niciuna dintre situaţiile menţionate în Regulament nu se aplică în cazul citirii deciziei CCR”. Ea a precizat că imediat după citirea deciziei în plenul reunit ea se va publică în Monitorul Oficial şi astfel ,,se închide o primă etapă a crizei politice”. ,,Imediat după citire în plenul Camerelor reunite, decizia Curţii Constituţionale trebuie publicată în Monitorul Oficial. Se închide astfel o primă etapă a crizei politice”, a conchis Monica Macovei.
Şedinţa Parlamentului a fost amânată jumătate de oră de preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, care a constatat lipsa cvorumului.
Articolele 21 şi 22 din Regulamentul şedinţelor comune ale celor două Camere sunt cele care reglementează organizarea plenului reunit, ele arătând că acesta nu se poate desfăşura în lipsa cvorumului. Articolul 21 prevede că deputaţii şi senatorii sunt obligaţi să fie prezenţi la lucrările şedinţei comune şi să se înscrie pe lista de prezenţă, ţinută de secretari, iar preşedintele care conduce şedinţa comună este obligat să precizeze dacă este întrunit cvorumul legal şi să anunţe ordinea de zi. La articolul 22 se arată că, îtimpul şedinţelor, preşedinţii grupurilor parlamentare pot cere preşedintelui şedinţei comune verificarea întrunirii cvorumului. „Preşedintele şedinţei comune va decide dacă acest lucru este necesar. În cazul în care cvorumul legal nu este întrunit, preşedintele suspendă şedinţa şi arată ziua şi ora de reluare a lucrărilor”, spune Regulamentul.