Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că pentru a accepta o nominalizare la funcţiile de procuror general sau şef al DNA condiţia este ca persoana respectivă să fi avut performanţă, adică să fi avut „dosare grele” finalizate şi confirmate de instanţă, potrivit Mediafax.
„Să văd că omul acela a avut dosare consistente şi le-a rezolvat”, a afirmat preşedintele, arătând că aceştia trebuie să fie „procurori valoroşi şi responsabili pentru munca lor”, care presupune şi confirmarea de către instanţele de judecată.
Preşedintele a subliniat că el nu îi poate judeca profesional, că aceştia nu vor da un extemporal cu el, însă el vrea să vadă propuşi procurori care au făcut performanţă. El a adăugat că dosarele consistente rezolvate ar reprezenta pentru el şi „semnalul că respectivul procuror este şi apreciat în sistem”.
De asemenea, preşedintele a arătat că transparenţa pe care a cerut-o în ceea ce priveşte nominalizarea pentru aceste funcţii nu înseamnă să chemi televiziunile.
„Transparenţă nu înseamnă neapărat să faci examinarea procurorilor cu televiziunile. Înseamnă în primul rând ca prin mecanismul de evaluare să dai procurorilor sentimentul că va fi o decizie cinstită, să dai potenţialilor candidaţi sentimentul că nu se va opta pentru oameni uşor de manipulat şi că voinţa ta este să găseşti un procuror, doi, cinci procurori care să fie recunoscuţi că au avut dosare grele şi că le-au rezolvat fără mamă, fără tată”, a subliniat preşedintele.
Totodată, şeful statului a arătat că transparenţă în opinia sa poate însemna şi discuţii ale sale cu ministrul Justiţiei şi CSM, ca factori implicaţi, privind mecanismul de nominalizare sau persoanele candidate.
„Transparenţă poate să însemne şi să ne întâlnim cei trei factori implicaţi, unii mai mult, alţii mai puţin: Preşedinţie, ministrul Justiţiei, CSM şi să stabilim mecanismul sau omul”, a mai spus Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a decis, vineri, să respingă propunerile privind numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Tiberiu-Mihail Niţu, şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Ioan Irimie, trimise de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.