Acţiune spectaculoasă a procurorilor DIICOT: 256 de percheziţii au fost făcute ieri în 11 judeţe, într-un dosar în care un grup infracţional organizat – din care fac parte şefi din ANAF, Garda Financiară, interlopi, oameni de afaceri, dar şi un senator care şi-a anunţat în luna mai trecerea la PSD – este acuzat de un prejudiciu de peste 40 milioane euro anual. Parlamentarul vizat este Cezar Măgureanu, apropiat al clanului „Butoane” din Giurgiu.
Procurorii DIICOT au destructurat ieri o grupare infracţio-nală cu importante legături transfrontaliere, specializată în obţinerea unor profituri anuale de zeci de milioane de euro, ca urmare a derulării unor operaţiuni de import sau achiziţii/livrări intracomunitare de bunuri, neînregistrarea în documentele contabile a operaţiunilor realizate, respectiv înregistrarea de operaţiuni nereale, în scopul obţinerii rambursării ilegale de TVA. În circuitul evazionist erau implicate firme create în Bulgaria special pentru a fi folosite în circuitul evazionist.
Citeşte şi Cum a apăsat moartea lui Chauncey Hardy pe „BUTOANELE” politicii din Giurgiu
Dată fiind complexitatea reţelei, anchetatorii, sprijiniţi de Poliţia de Frontieră, au făcut ieri 256 percheziţii domiciliare în Capitală, dar şi în alte 10 judeţe (Giurgiu, Argeş, Ilfov, Buzău, Gorj, Dolj, Timiş, Bihor, Constanţa şi Vâlcea). Potrivit DIICOT, pistele urmărite au vizat tranzacţiile comerciale intracomunitare cu zahăr, cercetările gravitând în jurul mai multor societăţi sau grupuri de firme: Lemarco S.A. Bucureşti (reprezentată de Constantin Tudor, învinuit), Ductil Rom SA Bucureşti (controlată de Sorin Stuparu, învinuit) – Novico Food & Beverage Ilfov (reprezentată de Nicole Saikaly, învinuit), respectiv Vega Trade Comodities Giurgiu (reprezentată de Adrian Sorin Găzdac şi Ioana Livia Raluca Găzdac, adică ginerele şi fiica senatorului PSD Cezar Măgureanu). Soţii Găzdac au, de asemenea, calitatea de învinuiţi în dosar. În plus, procurorii DIICOT au în vizor toate firmele sub brandul Ductil.
Cercetările efectuate până la această dată pun în lumină faptul că, în perioada 2010-2012, reţeaua a creat un circuit eva-zionist complex, prejudiciul cauzat bugetului de stat depăşind suma de 40 milioane euro anual. La sediul DIICOT – Structura Centrală au fost aduse pentru audieri peste 120 de persoane, faţă de care s-a şi început urmărirea penală pentru constituirea a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. În derularea anchetei un rol special a revenit SRI, care a şi sesizat DIICOT cu privire la activităţile grupării în care apare şi numele parlamentarului social-democrat Cezar Măgureanu. Ginerele lui Măgureanu a fost până anul trecut asociat într-una din firmele pe care le deţine cu un cetăţean bulgar.
Senatorul, aşteptat la DIICOT
Potrivit procurorilor DIICOT, senatorul Cezar Măgureanu a sprijinit activitatea evazionistă a ginerelui săi, Sorin Găzdac. Din acest motiv, politicianul va trebui să se prezinte la audieri în cursul zilei de mâine. „Dosarul lui s-a disjuns acum din cel al grupării mari, din cauza calităţii de senator, care necesită o serie de avize de la Senat pentru a lua faţă de acesta o serie de măsuri preventive. La fel ca şi în cazul Boldea, dosarele urmează a fi reunite”, au declarat sursele RL. Un scenariu probabil este ca procurorii să ia faţă de senatorul Măgureanu, în primă fază, decizia interzicerii de părăsire a ţării.
Citeşte şi Membrii clanului Butoane drogau minore şi le obligau să se prostitueze
ANAF şi lumea interlopă asigură protecţia afacerilor
De-a lungul anchetei, procurorii au descoperit că activitatea reţelei de evazionişti ar fi fost sprijinită, în diferite forme, de către mai mulţi responsabili cu funcţii în instituţiile statului: Nicuşor Drăgan, director general adjunct în cadrul A.N.A.F.; Dan Stroe – director achiziţii în cadrul ANAF; Mădălina Elena Năipeanu – angajată la Direcţia Finanţelor Publice Giurgiu; Nadia Păcală – comisar la Garda Financiară; George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zăbavă, Stelian Sebe, Mihăiţă Penciu – comisari la Garda Financiară Giurgiu. Potrivit surselor RL, Nicuşor Drăgan a fost ridicat de procurori de pe plajă, acesta aflându-se în concediu pe litoral.
Procurorii susţin că, pe teritoriul judeţului Giurgiu, gruparea a beneficiat de sprijinul lui Octavian Grecu, zis „Butoane”, liderul clanului cu acelaşi nume, extrem de influent în mediul politic şi de afaceri local. Şi Grecu are, în dosar, calitatea de învinuit. Procurorii au pus sechestrul pe averile celor cercetaţi.
Unii politizează, alţii se delimitează
Dat fiind faptul că una dintre piesele „grele” din acest dosar este chiar senatorul Cezar Măgureanu, ieri reacţiile colegilor săi din PSD nu au întârziat să apară. Vicepreşedintele partidului, Gheorghe Nichita, se aşteaptă ca până la referendum să mai apară în situaţii similare oameni, fie din PSD, fie din PNL, care au probleme sau care au avut probleme cu diverse dosare. Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, s-a pronunţat şi el la scurt timp după vehicularea lui Cezar Măgureanu în dosarul evazioniştilor. „Nu am foarte multe informaţii, am înţeles că este un dosar disjuns, e o acţiu-ne mare, care a fost cu siguranţă pusă la punct de mai multă vreme. În coincidenţe nu cred, mai ales în politică, dar trebuie aşteptată derularea anchetei, să vedem decizia finală, dacă e implicat, dacă nu e implicat”, a declarat Sârbu, citat de Mediafax. O intervenţie aparte a avut însă preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Valeriu Zgonea, care s-a grăbit să precizeze că parlamentarul Cezar Măgureanu nu s-a afiliat niciodată grupului PSD, ci are statut de independent. Măgureanu a fost ales pe listele PDL, a activat apoi în grupul UNPR, pentru ca în cele din urmă să activeze ca independent. Totuşi, conform tvrinfo.ro, la începutul lunii mai, senatorul Cezar Măgureanu a anunţat, în plenul Parlamentului, trecerea sa la PSD.
Senator şi prieten cu şeful interlopilor
Conexiunile senatorului Cezar Măgureanu cu lumea interlopă au ieşit la iveală la finele anului trecut, după ce baschetbalistul american de la CSS Giurgiu, Hardy Chauncey, a fost ucis într-un club din localitate de către Ionuţ Tănăsoaie, un apropiat al fiilor lui Octavian Grecu, şeful clanului „Butoane”. La vremea respectivă, presa a difuzat imagini de la o petrecere la care Grecu îşi serba ziua de naştere, petrecere la care a participat şi senatorul Măgureanu, care de altfel a primit ca dedicaţie, din partea gazdelor, o manea. Parlamentarul social-democrat a recunoscut ulterior că îl cunoaşte pe Grecu, zis „Butoane”, încă din copilărie, dar a insistat că nu există un „clan Butoane” şi a minimalizat suspiciunile că membrii clanului s-ar ocupa de cămătărie şi alte activităţi asociate mediului interlop.