UPDATE. Iohannis s-a consultat cu reprezentanţii societăţii civile, privind referendumul pe justiţie

Preşedintele Iohannis a avut marţi consultări cu reprezentanţii societăţii civile pe tema referendumului pe justiţie.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 26.03.2019 - 18:33

UPDATE. Reprezentanţii societăţii civile au declarat, marţi, după consultările de la Cotroceni, că preşedintele Klaus Iohannis va convoca „în mod cert” referendum pe Justiţie în ziua alegerilor europarlamentare, fiind „nu aproape, nu posibil”, ci hotărât în acest sens.

„Noi ne-am dus să solicităm demararea acestui referendum. Am primit această veste bună că se va întâmpla. (...) În mod cert. Nu aproape, nu posibil, ci va fi în mod cert în ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai 2019”, a declarat Elena Ghioc, reprezentanta "Iniţiativa România", citează Mediafax.

Reprezentanţii societăţii civile au mai spus că „preşedintele e hotărât” să convoace aceste referendum.

Cătălin Teniţă, reprezentant al organizaţiei „Geeks of Democracy", a afirmat că cel puţin 80% dintre cei prezenţi la întâlnire au fost pentru organizarea acestui referendum.

„Dar majoritatea asociaţiilor şi reprezentanţilor, cel puţin 80% au fost pro-referendum considerând că este un ultim mijloc de a opri acest asalt la justiţie. În primul rând un referendum cristalizează voinţa populaţiei într-o privinţă. Acum nu ştim întrebarea preşedintelui. Ni s-a spus că ar fi o întrebare simplă foarte clară, nu e foarte clar acest lucru dar acea întrebare, sau întrebări care vor fi puse vor fi foarte simple, foarte clare fără elemente extraordinar de tehnice şi care să caute să cristalizeze foarte bine voinţa poporului în raport cu ce se întâmplă în justiţie", a afirmat Cătălin Teniţă, citează Mediafax.

 

Cristian Pârvulescu: Referendumul ar putea fi invalidat

Politologul Cristian Pârvulescu, preşedinte de onoare al Asociaţiei Pro Democraţia, a declarat marţi că referendumul pe tema justiţiei nu este unul lipsit de riscuri, dar că preşedintele Klaus Iohannis îşi asumă aceste riscuri, arătând că cel mai probabil întrebarea care va fi pusă la această consultare naţională va fi una simplă şi va fi făcută publică până pe 4 aprilie, scrie Agerpres.

"Chiar dacă preşedintele a anunţat că are intenţia să organizeze referendum, a fost şi despre oportunitatea referendumului şi au fost câteva voci, nu majoritare, care au pus problema legată de legitimitatea unui referendum într-un moment ca acesta sau de problemele legate de organizarea referendumului, în condiţiile în care există riscul să se organizeze două tipuri de secţii, secţie de votare pentru referendum, respectiv pentru alegerile europene. Majoritatea s-a pronunţat în favoarea referendumului. Ca urmare, preşedintele merge pe această idee, se simte întârit în poziţia pe care o avea deja, dar trebuie să fim realişti: în momentul în care preşedintele a anunţat că este aproape hotărât, spunea de fapt că va organiza referendum. Singurele dubii pe care înţelegem că le avea erau de natură legislativă şi constituţională. A înţeles care sunt riscurile - nu este un referendum lipsit de riscuri. Pe de altă parte, îşi asumă aceste riscuri propunând o întrebare care urmează să fie dezvăluită publicului, credem noi, că până pe 4 aprilie", a spus Pârvulescu după ce a participat la consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu reprezentanţi ai societăţii civile pe tema referendumului.

El a mai spus că organizarea acestei consultări populare în ziua alegerilor europarlamentare ar putea duce la creşterea prezenţei la vot, dar că trebuie luat în calcul şi un boicot.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis încă de săptămâna trecută invitaţii reprezentanţilor unor organizaţii neguvernamentale pentru consultări, unii dintre aceştia anunţând pe Facebook că au fost invitaţi. De asemenea, miercuri, de la ora 17:00, au fost convocaţi şi magistraţii la discuţii pe tema referendumului.

 Elena Calistru, de la organizaţia Funky Citizens, a scris: „Am primit (şi acceptat) o invitaţie de a participa la consultările Preşedintelui cu o parte din organizaţiile din societatea civilă cu privire la oportunitatea organizării unui referendum pe justiţie. Se întâmplă marţi, la Cotroceni. Aşa că am nevoie de inteligenţa voastră colectivă – voi cum simţiţi acest posibil referendum deodată cu europarlamentarele? Strică, ajută? Cum ar trebui să sune întrebarea?”, a scris Elena Calistru pe contul său de Facebook.

Şi Elena Ghioc, de la Iniţiativa România, a anunţat că a primit invitaţia preşedintelui.
 
„Administraţia Prezidenţială m-a invitat astăzi la consultări pe tema referendumului pentru justiţie. Consultările vor avea lor marţi, 26 martie. Vă ţin la curent de îndată ce aflu mai multe detalii şi vă cer opinia pe cele 3 intrebări de mai jos. (...)
1)Sunteţi de acord cu înăsprirea legislaţiei penale pentru infracţiunile de corupţie şi de serviciu?
2) Sunteţi de acord ca cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie să nu poată fi aleşi în organele administraţiei publice locale şi centrale până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării? 
3) Sunteţi de acord ca legile justiţiei şi politica penală a României să fie făcute exclusiv în Parlament, după consultarea şi în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia, GRECO şi Comisiei Europene prin rapoartele privind Mecanismul de cooperare şi verificare?
Voi ce aţi vrea să transmitem Preşedintelui României?”, a scris Elena Ghioc pe contul său de Facebook.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat  săptămână trecută, la o dezbatere organizată de Festivalul OneWorld, că este „aproape hotărât” să organizeze un referendum pe justiţie în ziua alegerilor europarlamentare din 26 mai.

Iohannis a declarat sâmbătă, la Gala TNL, unde a primit premiul "Garantul Democraţiei", că, pentru a da românilor votul înapoi, a început să reevalueze ideea unui referendum. El a afirmat că din cauza PSD România nu s-a dezvoltat mai mult, din cauza PSD România nu s-a dezvoltat mai bine. 

„Pentru a da românilor votul înapoi am început să reevaluez ideea unui referendum. Fiindcă doar aşa românii pot arăta că nu mai sunt de acord cu felul în care PSD strică legile justiţiei, îşi bate joc de ţară, îşi bate joc de români. Am invitat deja pentru începutul săptămânii viitoare pe foarte mulţi români interesaţi, cu care voi avea consultări pe tema referendumului, fiindcă îmi doresc un referendum bine organizat, bine gândit, un referendum în parteneriat cu societatea civilă, cu partidele politice de bună-credinţă şi împreună cu românii şi cu voi!, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

La întâlnire au participat reprezentanţi de la Funky Citizens, Expert Forum, Centrul pentru Resurse Juridice, Iniţiativa România, Asociaţia Decembrie 89, FreedomHouse România, Centrul Român de Politici Europene, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul pentru Inovare Publică, Geeks for democracy, #Rezistenţa, VăDem Just, Active Watch, Consiliul Tineretului din România, Grupul pentru Dialog, Corupţia ucide, precum şi Emilia Şercan şi Mădălina Roşca.

Comentarii