12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiÎntrevederea ministrului Bogdan Aurescu cu ministrul de externe al Georgiei, David Zalkaliani

Întrevederea ministrului Bogdan Aurescu cu ministrul de externe al Georgiei, David Zalkaliani

Ministrul Bogdan Aurescu și ministrul Zalkaliani au abordat stadiul și perspectivele dialogului politico-diplomatic bilateral și la nivel sectorial, în special în sfera economică și cea a conectivității, relațiile Georgiei cu Uniunea Europeană și NATO, precum şi agenda regională de securitate.

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat satisfacția pentru relațiile speciale dintre România și Georgia, cei doi șefi ai diplomațiilor agreând continuarea demersurilor pentru ridicarea relației la nivel de Parteneriat Strategic.

Șeful diplomației române a reliefat importanța consolidării cooperării economice bilaterale, prin diversificarea schimburilor comerciale și transpunerea în realitate a unor proiecte concrete, inclusiv cu impact regional, cum sunt cele în domeniul conectivității. În context, a mulțumit pentru implicarea activă și interesul manifestat de Georgia față de proiectul Rutei internaționale de transport de mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică, inițiativă la care participă și Republica Azerbaidjan și Turkmenistan. De asemenea, cei doi miniștri au discutat despre necesitatea identificării unei soluții sustenabile pentru reluarea conexiunii de ferry-boat, peste Marea Neagră, între România și Georgia.

De asemenea, ministrul român de externe a evidențiat necesitatea desfășurării cu regularitate a sesiunilor Comisiei Mixte Interguvernamentale de cooperare economică și tehnico-științifică, principalul instrument instituțional care acoperă întregul spectru al cooperării sectoriale bilaterale și, în acest sens, a fost convenită organizarea unei noi sesiuni a acesteia cât mai curând.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat că Georgia continuă să beneficieze de asistență pentru dezvoltare din partea României, în prezent aflându-se în derulare un proiect pentru consolidarea capacității instituționale a Poliției de Frontieră din Georgia, finanțat prin intermediul RoAid.

Şeful diplomaţiei române a reiterat susținerea României pentru aspirațiile europene și euroatlantice ale Georgiei și a încurajat partea georgiană să continue procesul de reforme.

Totodată, a salutat, din nou, Acordul dintre forțele politice georgiene convenit la 20 aprilie 2021, cu medierea UE, prin care a fost depășit blocajul politic înregistrat anterior. A asigurat că România va continua să sprijine activ acest proces de întărire a instituțiilor democratice, cu utilizarea instrumentelor disponibile atât la nivel bilateral, cât și în cadrul UE și NATO.

Cei doi miniștri au exprimat preocuparea privind situația de securitate din regiunea Mării Negre, subliniind importanţa implementării politicii NATO privind consolidarea descurajării şi apărării şi, mai ales, continuarea şi aprofundarea cooperării Alianţei Nord-Atlantice şi a UE cu partenerii din Vecinătatea Estică, între care Georgia ocupă un loc important.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat ferm sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei, în granițele sale recunoscute internațional. Ministrul Bogdan Aurescu a reamintit angajamentul României pentru Misiunea UE de Monitorizare în Georgia (European Union Monitoring Mission in Georgia – EUMM), la care țara noastră este cel mai important contributor cu personal. De asemenea, a informat despre inițiativa sa, susținută de alți 10 omologi din UE, de a include tema conflictelor prelungite pe agenda Consiliului Afaceri Externe, dezbaterea urmând să aibă loc în luna mai, în scopul identificării de noi căi și instrumente prin care UE să fie mai influentă în soluționarea acestor conflicte.

La rândul său, viceprim-ministrul şi ministrul de externe David Zalkaliani a mulţumit în mod deosebit părții române pentru toate dovezile de solidaritate arătate, pentru susţinerea constantă şi consistentă a României atât în ceea ce priveşte perspectivele europene şi euro-atlantice, cât şi în privința suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei. A apreciat implicarea României în susținerea soluționării conflictelor prelungite prin ridicarea subiectului pe agenda UE, respectiv pentru contribuția consistentă la EUMM Georgia.

Ministrul Zalkaliani a adresat, cu acest prilej, o invitație în Georgia șefului diplomației române, acceptată de acesta cu plăcere.

La finalul reuniunii, cei doi miniștri au semnat Planul Comun de Acțiune între Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Afacerilor Externe al Georgiei pentru perioada 2021-2022, document care va facilita coordonarea între serviciile diplomatice ale celor două state, prin organizarea periodică de consultări la nivel de lucru și schimb de experiență. 

Cele mai citite

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...
Ultima oră
Pe aceeași temă