0.6 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialUngaria şi Rusia ar putea ajunge la un acord asupra combustibilului nuclear

Ungaria şi Rusia ar putea ajunge la un acord asupra combustibilului nuclear

Există „şanse foarte mari” ca Ungaria şi Rusia să ajungă la un acord cu privire la furnizarea de combustibil pentru centrala nucleară de la Paks care să fie acceptabil pentru UE, a declarat vineri şeful de cabinet al lui Viktor Orban, informează Mediafax

Şeful de cabinet al premierului Ungariei, Janos Lazar, a făcut declaraţia pentru postul naţional ungar de radio. El a spus că participat la o întâlnire cu oficiali din cadrul Euratom, la Luxemburg, miercuri, răspunzând unei întrebări despre o informaţie de presă potrivit căreia acordul dintre Ungaria şi Rusia privind modernizarea singurei centrale nucleare ungureşti ar fi fost blocat de către UE din cauza importării de combustibil nuclear exclusiv din Rusia.

Lazar a decarat că Euratom doreşte ca şi alte părţi – şi nu doar Rusia – să poată să furnizeze combustibil nuclear centralei de la Paks. Euratom doreşte, de asemenea, ca aprovizionarea să fie sigură, a adăugat el.

Citește și: Poate Estul să trezească Vestul?

Şeful de cabinet al lui Orban a anunţat că se lucrează la o soluţie în vederea garantării unei aprovizionări în siguranţă cu combustibil nuclear a Ungariei şi care să „permită şi ruşilor să participe la aprovizionare”.

Oficialul a apreciat totodată că nu este în interesul UE să blocheze modernitatea centralei de la Paks.

Ziarul Financial Times (FT) a scris în ediţia de miercuri că Euratom a refuzat să aprobe planul Ungariei de a importa combustibil nuclear numai din Rusia.

Ungaria a contestat decizia, dar Comisia Europeană (CE) a susţinut decizia Euratom de a respinge contractul, potrivit publicaţiei britanice.

Un purtător de cuvânt al Guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat vineri dimineaţa, într-o conferinţă de preă, că articolul FT este „fals şi induce în eroare”. El a precizat că acest contract urmează să fie finalizat „în câteva săptămâni” şi că va ţine cont de observaţiile Euratom.

Kovacs a subliniat totodată că prevederile din documentele respective şi negocierile în curs sunt informaţii clasificate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă