12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialStudiu SUA: Care este numărul real al oamenilor omorâţi de poliţişti

Studiu SUA: Care este numărul real al oamenilor omorâţi de poliţişti

Un studiu realizat de Washington Post a arătat că poliţiştii americani omoară, în medie, doi oameni pe zi. Jurnaliştii au dezvăluit că numărul real al persoanelor împuşcate de forţele de ordine este de două ori mai mare decât cel oficial. 

În primele cinci luni ale anului 2015 au fost ucişi de către poliţişti 385 de oameni, dintre care 365 au fost bărbaţi şi 20 femei. Dintre aceştia, 8 au fost adolescenţi cu vârsta sub 18 ani. Mai mult, 170 dintre cei ucişi de forţele de ordine erau bărbaţi albi, în timp ce 100 de persoane erau de origine afro-americană. De asemenea, poliţiştii au ucis 54 de hispanici. 

Citeşte şi: Baltimore: Poliția a folosit gaz cu piper pentru a-i dispersa pe manifestanți

Marea majoritate a victimelor, mai mult de 80 %, erau înarmaţi fie cu arme, fie cu cuţite şi alte obiecte. Totodată, 49 din persoanele ucise nu era înarmate, iar 13 persoane aveau de fapt arme de jucărie. 

Analiza jurnaliştilor a arătat şi care sunt situaţiile în care poliţiştii trag cu arma. Astfel, în majoritatea situaţiilor poliţiştii au intervenit în cazuri de violenţă în familie şi alte situaţii precum: o persoană fără adăpost se comporta într-un mod ameninţător, un bărbat îşi ameninţa partenera cu bătaia şi un bărbat care încerca să se sinucidă. 

În Statele Unite, legea le permite politistilor sa foloseasca arma atunci cand se tem pentru viata lor sau a altora in timpul misiunilor. 

Publicatia americană arată că a inregistrat fiecare incident de acest fel de la începutul anului cu ajutorul informaţiilor de la poliţie, din presa locală, interviuri sau alte surse. Ancheta jurnaliştilor arată că rata uciderilor prin împuşcare este de aproape 2,6 pe zi în 2015, mai mult decât dublu faţă de rata de 1,1 pe zi raportată în documentele FBI în ultimul deceniu.

Citeşte şi: Consecinţele protestelor din Ferguson şi Baltimore. Ce a decis Obama în privinţa poliţiei locale

În ultima lună în SUA au izbucnit proteste violente în Baltimore şi Ferguson după ce poliţiştii au împuşcat şi omorât mai mulâi afro-americani neînarmaţi. Protestele s-au alăturat mişcării BlackLivesMatter. În urma manifestărilor, Barack Obama a condamnat violenţele din Baltimore şi a arătat că există  “o criză latentă” în Statele Unite între poliţie şi populaţia de culoare. 

 

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă