11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFOTO. Sărbătoare în Atena pe melodia ”Comandante Che Guevara”: Nu suntem sclavi

FOTO. Sărbătoare în Atena pe melodia ”Comandante Che Guevara”: Nu suntem sclavi

Grecia este divizată între cei aproape 40 % care au votat pentru măsurile de austeritate la referendumul de astăzi și cei 60 % care au votat împotriva măsurilor pe care le denunță drept ”șantajiste”. 

Tabăra ”NU” sărbătorește în Piața Sintagma unde este sediul Guvernului grec pe melodia ”Comandante Che Guevara”, potrivit Digi 24. 

Citește și: Victorie categorică a lui Tsipras în Grecia. Peste 60 % din greci au votat ÎMPOTRIVA măsurilor de austeritate

Nu suntem sclavi

Oamenii spun că prin acest vot au demonstrat că poporul grec nu poate fi șantajat și îl așteaptă pe premierul grec, Alexis Tsipras, care va ține un discurs în urma acestei victorii masive împotriva creditorilor internaționali. 

Manifestanții din Piața Sintagma cred că în urma acestui vot, Tsipras va putea renegocia un acord cu BCE-UE-FMI începând de luni, notează The Guardian. 

Pe pancartele celor câtorva mii de manifestanți se poate citi: ”Nu, pentru o patrie liberă”, ”Nu, pentru viitorul copiilor noștri”, ”Băncile la închisoare”.  

Vot masiv anti-austeritate

Cetăţenii greci au votat în proporţie de 61 % împotriva măsurilor propuse de creditorii internaţionali, potrivit rezultatelor oficiale parțiale.  Populația greacă s-a divizat între cei care acceptă măsurile de austeritate ca pe unica șansă de ieșire din criză și cei care consideră că măsurile creditorilor sunt prea dure și șantajiste. 

Înainte de referendum Alexis Tsirpas, ministrul finanțelor, Yanis Varoufakis și formațiunea Syriza au îndemnat oamenii să voteze ”NU” la referendum, în timp ce opoziția a pledat pentru un acord cu instiuțiile UE. Victoria de astăzi este și victoria lui Tsipras. 

Citește și: Întâlnire Merkel-Hollande, după referendumul din Grecia

O treime dintre greci trăiau sub pragul sărăciei încă de acum doi ani, potrivit unui studiu apărut în publicaţia germană Die Welt. Tot cu o treime a crescut şi rata sinuciderilor, iar numărul grecilor care suferă de depresie a explodat. Este mai mare cu 270 la sută faţă de 2010.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

 

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă