10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialRusia acceptă să coopereze la scutul antirachetă al NATO

Rusia acceptă să coopereze la scutul antirachetă al NATO

Rusia a acceptat sâmbătă să coopereze la scutul antirachetă al NATO, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, subliniind că NATO şi Rusia nu constituie “o ameninţare una pentru cealaltă”, relatează Mediafax.

“În primul rând, vom face împreună mai multe pentru a ajuta Afganistanul”, a subliniat Rasmussen, la finalul unui summit NATO-Rusia.

De asemenea, “sunt bucuros că preşedintele Dmitri Medvedev a acceptat propunerea noastră” de a coopera cu NATO la sistemul antirachetă care protejează populaţia, cu care aliaţii occidentali au decis vineri să se doteze.

NATO şi Rusia nu constituie “o ameninţare una pentru cealaltă”, a adăugat el, salutând evenimentul ca fiind un “punct de cotitură” în relaţiile sensibile dintre cei doi foşti adversari în Războiul Rece.

La rândul său, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a apreciat că perioada de tensiune recentă dintre NATO şi Rusia a trecut.

NATO şi Rusia au participat sâmbătă, la Lisabona, la primul lor summit după criza georgiană din 2008, consacrat consolidării cooperării lor privind apărarea antirachetă şi Afganistanul.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a sosit sâmbătă în capitala portugheză, pentru a participa la summitul NATO-Rusia.Vineri, liderii NATO au ajuns la un acord asupra necesităţii de a dezvolta un scut de apărare antirachetă.

Acordul celor 28 de naţiuni a intervenit după un an de negocieri şi discuţii ce au vizat să determine cele mai bune modalităţi de a coordona eforturile pentru protejarea membrilor NATO.

Sistemul va fi capabil să intercepteze rachete ce ar putea fi trase din Orientul Mijlociu, din ţări precum Iranul. Totodată, sistemul îşi propune să-şi dezvolte capacitatea de a apăra teritoriul european şi american de rachete balistice intercontinentale ce ar putea fi lansate, de pildă, din Coreea de Nord.

Ultimul summit NATO-Rusia s-a desfăşurat la Bucureşti în aprilie 2008, dar războiul ruso-georgian din luna august a aceluiaşi an a provocat suspendarea cooperării între Alianţa Nord-Atlantică şi Moscova, înainte ca părţile să accepte să o relanseze în 2009.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă