Vladimir Putin a spus că Rusia va continua colaborarea cu Statele Unite şi partenerii lor, în lupta împotriva Statului Islamic (SI) în Siria, însă a avertizat că această cooperare este în pericol în cazul în care turcii vor mai doborî vreun avion rusesc, relatează Reuters, citat de Mediafax.
„Pornim de la poziţia că acest lucru nu se va repeta, altfel nu vom avea nevoie de cooperare cu nimeni, cu nicio coaliţie, cu nicio ţară”, a spus liderul de la Kremlin.
După întâlnirea de joi seara, cu președintele francez Francois Hollande, șeful statului Rusiei şi-a exprimat furia faţă de acţiunile Turciei și a precizat că percepe doborârea avionului rusesc ca pe un act de trădare din partea unei ţări pe care Moscova o credea prietenă.
Cu toate acestea, Putin a dat asigurări că va ordona armatei ruse să-şi intensifice cooperarea cu forţele armate franceze, ceea ce vizează inclusiv schimburi de informaţii despre ţinte, întrucât dorește crearea unei coaliţii internaţionale largi care să aducă alături Rusia şi state din Occident.
Citește și: Sistemul antiaerian rusesc S-400, instalat în apropierea frontierei cu Turcia
„Noi suntem pregătiţi că cooperăm cu coaliţia condusă de către Statele Unite. Dar, desigur, incidente ca distrugerea avionului nostru şi moartea militarilor noştri sunt absolut inacceptabile”, a spus Putin în conferinţa de presă comună cu Hollande.
El a precizat că a convenit împreună cu omologul său francez asupra modului de cooperare în viitor – pe bază bilaterală şi, ca întreg, cu coaliţia condusă de către Statele Unite. „Vorbim despre o desemnare a teroriştilor împotriva cărora putem efectua atacuri aeriene şi când este mai bine să ne abţinem de la atacuri aeriene, despre schimbul de informaţii cu privire la varii probleme şi coordonarea acţiunilor noastre pe – ca să spun aşa – câmpul de luptă”, a declarat Putin.
În ceea ce priveşte cooperarea bilaterală cu Franţa, el a spus că aceasta are scopul să „stabilească o cooperare constructivă de către specialiştii noştri militari, cu scopul de a evita dublarea şi de a evita atacuri aeriene asupra acelor teritorii şi grupări care sunt pregătite să lupte împotriva terorismului”.
„Noi considerăm acest lucru drept formarea unei largi coaliţii antiteroriste sub auspiciile ONU”, a adăugat el.
Pe de altă parte, Rusia a informat Statele Unite despre misiunea bombardierului rus doborât marţi de aviaţia turcă, iar aceasta din urmă nu putea să ignore naţionalitatea avionului, aşa cum afirmă Ankara, a mai declarat Vladimir Putin, citat de AFP.
„Statele Unite, care conduc o coaliţie din care Turcia face parte, cunoşteau locul şi momentul trecerii avioanelor noastre, iar exact în acest loc şi în acest moment am fost loviţi”, a spus el.
Citește și: Cum încearcă Erdogan să remedieze conflictul cu Putin