Loretta Lynch este prima femeie de culoare care ajunge în funcţia de ministru al Justiţiei în Statele Unite.
La doar o lună de la preluarea funcţiei de ministru, procurorul Loretta Lynch devine eroul luptei împotriva coruptiei din interiorul FIFA.
Doamna Lynch ajunge astfel în atenţia întregii lumi, prin curajul ei de a acţiona şi de a lua măsuri dure în fotbal – o lume considerată, prin tradiţie, aceea a bărbaţilor, menţionează presa internaţională.
La nivelul opiniei publice, surpriza a fost amplificată şi de faptul că Statele Unite nu sunt o ţară foarte interesată de ceea ce se întâmplă, în mod obişnuit, în fotbalul european.
Cotidianul francez Le Figaro o numeşte pe Lynch “femeia care a cutremurat FIFA”. Presa din Germania o numeşte “vânătoarea FIFA”. Presa din Argentina o numeşte “justiţiarul fără milă”.
Campania deschisă, acum câteva zile, de Loretta Lynch împotriva corupţiei de la vârful FIFA reprezintă cel mai puternic debut în funcţia de ministru al Justiţiei în SUA, după cel al lui John Ashcroft, în anul 2001, care l-a deconspirat pe Robert Hansen, vechi agent al FBI, ca fiind spion rus – notează New York Times.
Imediat după ce justiţia americană a declanşat ancheta împotriva liderilor FIFA, mass-media a dorit să ştie în ce măsură ancheta reprezintă meritul personal al doamnei Lynch. Ea a admis că a fost la curent cu derularea investigaţiilor, dar a subliniat că a permis atât procurorilor cât şi agenţilor FBI să-şi îndeplinească propriile atribuţii. “Am o echipă excelentă”, a subliniat noul ministru al Justiţiei.
Legislaţia SUA permite procurorilor americani să facă investigaţii asupra unor cetăţeni aflaţi pe teritoriul altor ţări, dacă faptele lor au legătură cu Statele Unite.
În ancheta supervizată de Loretta Lynch, 9 înalţi oficiali ai FIFA, inclusiv doi vicepreşedinţi ai Federaţiei, au fost arestaţi în Elveţia, la cererea SUA, fiind acuzaţi de corupție, spălare de bani și fraudă. Suspiciunea anchetatorilor americani este aceea că liderii FIFA s-au folosit în afacerile lor ilegale şi de serviciile unor bănci americane.
Citeşte şi: „Sistemul Blatter“ şi milioanele corupţiei