13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPlanul de interventie a functionat

Planul de interventie a functionat

“Londra s-a pregatit foarte bine pentru un eveniment similar” atentatelor din 11 septembrie 2001 din SUA, iar “aceste pregatiri si-au dovedit valoarea” dupa atentatele de joi, a estimat Ron Mountain, expert in gestionarea catastrofelor de la Universitatea din Coventry, citat de AFP. Mountain a estimat ca planul de interventie minutios alcatuit si exersat cu constiinciozitate a functionat foarte bine, desi echipele de interventie s-au confruntat cu o misiune de o amploare coplesitoare.
Toate scenariile, inclusiv cele ale unor atacuri nucleare, chimice sau biologice au fost testate de mai multe ori, cel mai recent exercitiu avand loc in 2004 in statia de metrou Bank, foarte aproape de Liverpool Street, una din statiile lovite joi.
Complexitatea operatiunilor de interventie a fost amplificata de faptul ca au avut loc patru atacuri aproape simultane, in patru puncte diferite ale metropolei de 7,5 milioane de locuitori.
La cateva minute dupa prima explozie din statiile Aldgate si King's Cross, marile spitale si-au convocat imediat personalul, instiintand asupra producerii unui “incident major”.
Au fost eliberate paturi, au fost anulate operatiile chirurgicale si interventiile care nu erau urgente si au fost difuzate mesaje la posturile de radio, cerandu-li-se oamenilor sa nu cheme ambulanta decat pentru cazurile cele mai grave.
La spitalul din Great Ormond Street, cantina personalului a fost transformata intr-o jumatate de ora in centru de triere a ranitilor, in functie de gravitatea ranilor.
In locurile in care au fost comise atentate, ambulantele au sosit imediat, in numar suficient de mare.
Martorii au descris un adevarat “balet” al ambulantelor in intreaga dimineata la King's Cross (unde, potrivit bilanturilor provizorii, s-au inregistrat cele mai multe victime). Victimele cu rani mai putin grave au fost adapostite si au primit ingrijiri in hoteluri. Aproximativ 170 de raniti mai putin grav au fost dusi la Royal London Hospital in sase autobuze.
Autobuzul etajat in care s-a pus o bomba a explodat chiar in fata unui imobil din Russell Square al sindicatului medicilor, astfel incat zeci de profesionisti au putut sa vina imediat in ajutorul victimelor.
Evacuarea calatorilor din metrou s-a efectuat dupa un plan foarte bine pus la punct.
Planul strategic pentru situatii de urgenta in Londra, revizuit primavara trecuta, contine proceduri pentru orice eventualitate, pana la evacuarea completa a metropolei (operatiune cu numele de cod “Sassoon”). In absenta premierului Tony Blair, care se afla la Gleneagles, la summitul G8, ministrul de Interne, Charles Clarke, a organizat prima reuniune a comisiei ministeriale de criza, denumita Cobra. Aceasta comisie a evaluat atacurile ca fiind un “incident catastrofal”, calificativ care a autorizat guvernul sa ordone oprirea completa a retelei de transport public, decizie care a fost luata in mai putin de doua ore. Planul Access Overload Control (control al supraincarcarii liniilor) le-a fost impus operatorilor de telefonie mobila. Companiile, in special cele din City, si-au activat fiecare propriile planuri pentru situatii de criza.
Calmul cu care au reactionat britanicii a fost remarcat in intreaga lume.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă