17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialIspahan, declansatorul unei crize internationale?

Ispahan, declansatorul unei crize internationale?

Saptamana a debutat cu o pozitie in forta a Teheranului fata de Uniunea Europeana, partenerul de negocieri in dosarul nuclear iranian. Cu toate avertismentele europenilor, Iranul a reluat luni activitatile nucleare ultrasensibile in uzina de conversie a uraniului de la Ispahan, riscand declansarea unei crize internationale. Sigiliile puse de expertii Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA) au fost rupte in prezenta inspectorilor organizatiei onusiene si iranienii au reluat conversia uraniului sub controlul AIEA.
Protejata de zeci de baterii anti-aeriene, uzina din Ispahan reprezinta o veriga importanta a programului nuclear al Iranului, suspectat de o parte a comunitatii internationale ca disimuleaza un alt plan in vederea dotarii cu bomba atomica.In pofida amenintarii ca va fi trimis in fata Consiliului de Securitate, Iranul a pus opinia publica internationala in fata unui fapt implinit, iar Consiliul guvernatorilor, organul executiv al AIEA, s-a reunit ieri de urgenta in aceasta chestiune. Vicepresedintele organizatiei iraniene pentru energie atomica, Mohamad Saidi, declara ca “decizia Teheranului este ireversibila, chiar daca AIEA decide trimiterea dosarului iranian in fata Consiliului de Securitate.
Troica europeana – Germania, Franta si Marea Britanie – incearca din decembrie sa convinga Iranul sa renunte la imbogatirea uraniului, dar acesta a respins ca “inacceptabile” propunerile de cooperare nucleare, comerciale si politice anuntate vinerea trecuta, in schimbul unei astfel de renuntari. Iar luni dupa-amiaza, Teheranul a raspuns in scris sefilor misiunilor diplomatice germane, britanic si francez.
Europenii au prevenit iranienii ca negocierile vor fi intrerupte daca vor reincepe convertirea, urmand sa recurga la Consiliul de Securitate, dar Teheranul a oferit un alt semn al inaspririi pozitiei regimului, presedintele Mahmoud Ahmadinejad incredintand dosarul nuclear iranian ultraconservatorului Ali Larijani. Fost presedinte al radio-televiziunii de stat si apropiat a ghidului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, Larijani a rezumat pozitia ultraconservatorilor itanieni fata de ofertele europenilor printr-o formula care nu lasa loc de interpretare: “Este ca si cum am accepta sa schimbam o perla cu o bomboana”… Criza s-a acutizat inca de sambata intre UE si regimul iranian, noul presedinte denuntand “tirania” strainatatii. SUA, care acuza Iranul ca doreste sa obtina arma nucleara, au considerat “nefericita” decizia Teheranului de reluare a imbogatirii uraniului si au precizat ca asteapta o sesizare a Consiliului de Securitate in legatura cu aceasta problema.
Un inalt responsabil francez a recunoscut ca troica europeana a primit critici pentru ca a mers prea departe cu discutiile cu o tara care nu da asigurari in domeniul proliferarii si care nu este cooperanta nici in problema Orientului Mijlociu.

Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă