11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialIgor Dodon cere României să stimeze independența Republicii Moldova. Candidatul socialist susține...

Igor Dodon cere României să stimeze independența Republicii Moldova. Candidatul socialist susține că există un plan pentru unirea cu România, în anul 2018. Maia Sandu spune că nu știe nimic

UPDATE 16,20: Candidata pro-europeană la președinția Republicii Moldova, Maia Sandu, dezminte informațiile că s-ar fi întâlnit și ar fi discutat cu Victoria Nuland pe tema unirii dintre România și Republica Moldova.

Victoria Nuland este adjunctul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al secretarului de stat al SUA și este socotită o persoană extrem de influentă în politica internațională a SUA.

Maia Sandu a declarat vineri, într-o conferință de presă, că informațiile apărute în presa din România și Republica Moldova au fost generate de o confuzie făcută de fostul președinte al României, Traian Băsescu, care, ulterior, a corectat confuzia.

“Un fals se referă la o presupusă întâlnire între mine și Victoria Nuland despre unirea cu România. Vă spun cu toată responsabilitatea că nu m-am întâlnit niciodată cu Victoria Nuland și, cu o oră înainte de conferința de presă a domnului Dodon, președintele Băsescu a lansat în spațiul public un film în care dezminte această informație, corectează această informație”, a afirmat Maia Sandu.

Traian Băsescu a declarat, joi seară, într-o emisiune la Realitatea TV, că Maia Sandu a avut discuții despre unire la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii. Vineri, acesta a revenit și a subliniat că la mijloc a fost vorba de “o confuzie” și că aceste discuții au fost purtate de Ana Guțu.


Republica Moldova stimează independența și integritatea teritorială a României, astfel că și România trebuie să facă la fel, a declarat vineri candidatul socialist prorus la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Igor Dodon, informează Agerpres.

Igor Dodon susține că a remarcat că la “nivel de instituții de stat” din România “au fost trasate unele obiective pentru unirea din 2018”.

Candidatul socialist la funcția de președinte al Republicii Moldova a făcut aceste afirmații într-o conferință de presă susținută vineri la Chișinău, în ultima zi a campaniei electorale pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale de duminică.

Candidatul Igor Dodon a mai afirmat că o victorie în alegeri a Maiei Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), ar fi “un pericol real”, pentru că ea “pledează deschis pentru unirea” cu România.

Dodon a mai susținut că fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat recent că Maia Sandu a promis în Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii că unica soluție este unirea cu România.

“Maia Sandu, care este cetățeancă a altui stat (România — n.r.), pledează deschis pentru unirea cu statul vecin”, a afirmat Dodon la sediul PSRM din Chișinău.

“Ei au un plan foarte clar — unirea din 2018. Noi nu trebuie să le permitem acest lucru”, a adăugat candidatul socialist prorus, care a făcut apel la o mobilizare în special a electoratului partidelor de stânga pentru scrutinul de duminică.

Solicitat să detalieze afirmația privind existența unui presupus plan privind unirea, Igor Dodon a răspuns: “Am auzit mai multe declarații ale mișcărilor unioniste din Republica Moldova și ale unor personaje politice din România”.

“Chiar am văzut că și la nivel de instituții de stat au fost trasate unele obiective pentru unirea din 2018. Am auzit și declarații ale unor persoane oficiale. Atunci când am lansat un apel către conducerea României să ne explice, foarte clar, care este poziția statului vecin față de toate aceste lucruri, nu am primit încă un răspuns. Sper să îl primesc după alegeri și voi insista pe un astfel de răspuns”, a declarat candidatul socialist, cotat favorit în sondajele de opinie.

“Menționez încă o dată: noi suntem vecini, noi trebuie să ne stimăm reciproc, ca doi vecini buni, ca două state independente, suverane și integre. Și dacă la nivel oficial România își permite să finanțeze aici mișcări unioniste, păi atunci care va fi problema dacă în România vor apărea alte mișcări care vor spune de alte lucruri?”, a mai spus Dodon, fără a detalia.

El a declarat că Republica Moldova stimează independența și integritatea teritorială a României, astfel că și România trebuie să facă la fel.

“Să fie foarte clar: așa cum procedați voi cu cei care doresc distrugerea României, exact așa vom proceda și noi în Republica Moldova cu cei care vor distrugerea Republicii Moldova. Punct. Nimic mai mult”, a spus Dodon, precizând că acest lucru este indicat în Constituția ambelor state.

Întrebat de un jurnalist ce susținere are ideea unionistă în Republica Moldova, liderul PSRM a declarat că sondajele indică o creștere a acestui sentiment, dar asta din cauza “guvernării dezastruoase” din ultimii ani.

“Sunt diferite sondaje de opinie în ultimul timp care denotă o creștere a acestor mișcări unioniste. De ce? Pentru că acesta este și rezultatul guvernării dezastruoase din ultimii ani din Republica Moldova, a oligarhilor. Consider că odată cu îmbunătățirea situației în Republica Moldova, odată cu rezolvarea problemelor sociale și economice, numărul celor care doresc unirea cu România va scădea” și va reveni “la cele câteva procente care au fost și în anii ’90”, a precizat el.

Întrebat de asemenea de presă despre o eventuală implicare a fostului președinte al României, Traian Băsescu, în politica din Republica Moldova odată cu obținerea cetățeniei, Igor Dodon a răspuns: “Vrabia mălai visează”.

“Nu vor fi nici corăbii pe Bâc, nici Băsescu în politică (în Republica Moldova — n.r.). Mai mult decât atât, am menționat că acordarea cetățeniei domnului Băsescu a avut loc cu încălcarea legislației. Toate avizele din partea instituțiilor care trebuie să se expună au fost avize negative. De aceea noi o să revenim la acest subiect imediat începând cu săptămâna viitoare”, a afirmat candidatul socialist prorus.

În privința politicii față de România, Dodon a reiterat totodată că, în cazul în care va ajunge președinte, va continua parteneriatul cu Bucureștiul “pe toate domeniile de interes reciproc”.

“Nu am fost, nu sunt și nu voi fi antiromân. România este vecinul nostru. Sunt prietenii noștri buni. Vom continua parteneriatul cu România pe toate domeniile de interes reciproc. Dar am fost, sunt și voi fi antiunionist. Am menționat acest lucru de mai multe ori”, a precizat el.

Igor Dodon, candidatul prorus al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), și Maia Sandu, candidata proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), se confruntă în turul al doilea al scrutinului prezidențial care va avea loc duminică în Republica Moldova și care este considerat crucial pentru viitorul țării.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministrul belgian al Sănătății solicită UE să ia mai multe măsuri împotriva fumatului

UE are nevoie de mai multe inițiative pentru a combate consumul de tutun și pentru a crea un mediu sănătos axat pe prevenire, a...

Prețului RCA-ului, plafonat. Transportatorii acuză că este o păcăleală

Prețurile RCA ar putea rămâne plafonate până la 30 iunie 2024. Este propunerea Ministerului de Finanțe, care a pus aseară în dezbatere publică un proiect de hotărâre...

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...
Ultima oră
Pe aceeași temă