3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialFOTO + VIDEO. Cutremur de 6,2 grade în Italia. Numărul morților a...

FOTO + VIDEO. Cutremur de 6,2 grade în Italia. Numărul morților a ajuns la 120. Un ROMÂN a murit, alți doi sunt răniți

UPDATE 21.25: Premierul Cioloş a transmis condoleanţe familiei românlui care a murit în urma cutremurului din Italia şi precizează că se află în contact permanent cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu ambasada României la Roma, care acordă sprijin românilor răniţi sau afectaţi de puternicul seism.

„În aceste momente tragice suntem alături de comunitatea italiană din Amatrice şi de toţi cetăţenii Italiei, loviţi de consecinţele teribilului cutremur. Am aflat cu profundă tristeţe că şi un cetăţean român şi-a pierdut viaţa, iar alţi semeni ai noştri sunt răniţi sau daţi dispăruţi în urma seismului care a avut loc în Italia. Suntem alături de familia greu încercată şi de concetăţenii noştri aflaţi în suferinţă. (…) Gândurile noastre se îndreaptă către persoanele afectate, români şi italieni, deopotrivă, precum şi către cele care fac eforturi pentru salvarea şi ajutorarea victimelor.În numele Guvernului român şi al meu personal transmit condoleanţe familiilor celor care şi-au pierdut viaţa, iar celor răniţi, recuperare cât mai grabnică şi puterea de a trece peste această suferinţă. Spiritul fratern care ne leagă ne va fi sprijin pentru a depăşi momentele dureroase prin care trecem”, a transmis premierul, citat de Mediafax.

UPDATE 21.00: Printre românii dispăruţi în Italia se află o româncă în vârstă de 45 de ani, Aura Popa, şii fiica acesteia, Angela Aurora, în vârstă de 12 ani, scrie presa locală, precizând că şi soţul româncei, italianul Giacomo Dell’Otto, de 52 de ani, este de negăsit.

UPDATE 20.40: Preotul ortodox Constantin Holban din provincia Rieti, grav afectată de cutremurul al cărui ultim bilanţ indică 120 de morţi, a declarat, miercuri seară, că două românce sunt rănite şi internate la Rieti, iar o altă româncă este căutată printre dărâmături, la Amatrice, unde operaţiunile de salvare decurg cu mare dificultate întrucât „tot oraşul este o ruină”.

„O româncă nu se găseşte sub dărâmături, la Amatrice. Fratele o caută, încă nu a găsit-o. Acum nu se ştie unde este. Operaţiunile de salvare sunt în desfăşurare, dar decurg foarte greu pentru că totul este dărâmat. De la un capăt la altul, tot oraşul Amatrice este o ruină. Alte două românce sunt la spital la Rieti. (…) O să trec în seara aceasta pe la spital. Nu cred că sunt într-o stare foarte gravă, pentru că cei care sunt în stare gravă sunt trimişi direct la Roma”, a declarat pentru News.ro preotul ortodox Constantin Holban din Rieti.

La rândul său, preotul român din Fermo Bogdan Gheorghică a precizat că în Amatrice şi Accumoli, localităţile cele mai afectate de cutremur, sunt înregistraţi oficial, în statistici, 77 de români.

UPDATE 20.25: Premierul italian Matteo Renzi a anunţat miercuri seara că bilanţul cutremurului din Umbria a ajuns la 120 de morţi, transmite Sky News. Protecţia Civilă din Italia a anunţat anterior un bilanţ oficial de 80 de morţi. 

Alte 150 de persoane sunt date dispărute în continuare după seism, ceea ce înseamnă că bilanţul ar putea creşte în continuare. Accesul în satul Amatrice, cel mai grav afectat, este îngreunat, pentru că principalele drumuri sunt blocate.

UPDATE 19,00:  Ministerul Afacerilor Externe anunță decesul unui cetățean român în urma cutremurului care a afectat miercuri dimineața regiunea centrală a Italiei. 

Potrivit MAE, până în prezent, două persoane de cetățenie română au fost identificate printre răniți și se află internate pentru îngrijiri medicale. De asemenea, nouă cetățeni români rezidenți în zona sinistrată au fost dați dispăruți de către aparținători.

MAE anunță că misiunea diplomatică la Roma va asigura întreaga asistență consulară necesară în cazul românului mort în urmacutremurului.

––––––––––––––

UPDATE 18,50: Numărul persoanelor decedate în cutremurul de miercuri noaptea din centrul Italiei a ajuns la 73, semnalează Xinhua News care citează surse din cadrul protecției civile italiene, informează Agerpres.

–––––––––––

UPDATE 15.48: Primarul Capitalei, Gabriela Firea, le-a transmis primarilor localităților italiene afectate de cutremurul de miercuri dimineața, că Primăria Municipiului București este disponibilă să ofere sprijin, „pentru alinarea suferințelor celor afectați”.

15.33: Cel puțin 60 de persoane ar fi murit în cutremurul din Italia, dintre care jumătate dintre victime se aflau în orașul Amatrice, informează presa italiană, citată de Digi24.

15.30:  Mai mulți români au solicitat asistență consulară, după cutremurul din Itlaia, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

„Precizăm că Ministerul român al Afacerilor Externe, prin intermediul Centrului de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate, (activ 24h/24h), a preluat 4 apeluri telefonice din partea unor cetăţeni români aflaţi în zona afectată şi din partea rudelor acestora şi acordă asistenţa consulară de specialitate, prin efectuarea tuturor demersurilor necesare în acest sens”, informează MAE, într-un comunicat de presă.

Totodată, apelurile către Ambasada României în Italia şi către Consulatul de la Bologna sunt redirecţionate la Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate în regim de permanenţă. 

În plus, o echipă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă din Centrala MAE este pregătită să se deplaseze în Italia, în cazul în care situaţia o va impune.

15.26: Aproximativ 150 de persoane au fost date dispărute, miercuri, potrivit presei italiene, citate de Digi24.

15.27: Elena Teslaru – care locuiește la Perugia – a precizat, pentru Rl, cum s-a simțit cutremurul din Italia.. „Cutremul a avut la ora 3.40 dimineața și a avut o magnitudine de 6,4 pe scara Richter. Următorul pe care l-am resimțit a fost de 5,3 grade și a avut loc la ora 4.20. Pot să vă spun că unda seismică inițială a fost atât de intensă încât nu am reușit, în primă instanță, să mă dau jos din pat. După prima replică lumea a rămas în casă, la următoarea însă au ieșit pe străzi”, explică românca.

14.50: Președintele italian Sergio Mattarella îi îndeamnă, miercuri, pe cetățeni să dea dovadă de solidaritate față de cei afectați de cutremurul care a avut loc în centrul țării. Totodată, șeful statului i-a îndemnat să dea dovadă de „responsabilitate comună”.

13.14: Autoritățile italiene și Crucea Roșie mobilizează mijloace spre zonele afectate de cutremur. Departamentul de Protecție civilă a precizat, într-un comunicat, că au fost trimise mijloace speciale în diferite zone, printre care localitatea Amatrice, potrivit Agerpres.

Președintele italian, Sergio Mattarella, și premierul Matteo Renzi sunt în contact direct cu Protecția civilă. 

Guvernul italian a anunțat pe Twitter că ministrul pentru infrastructuri, Graziano Delrio, și șeful Protecției civile, Fabrizio Curcio, vor fi în curând în zonele care au avut de suferit în urma cutremurului. 

Președintele Crucii Roșii italiene, Francesco Rocca, a declarat presei că s-au mobilizat ambulanțe și personal către cele mai afectate zone și a subliniat că donațiile de sânge ar putea fi utile în următoarele ore. Asociația voluntarilor italieni donatori de sânge a lansat apelul de a se dona sânge din toate grupurile sanguine.

Membri ai armatei și ai corpului silvic, precum și numeroși localnici caută posibili supraviețuitori. Pompierii au semnalat că accesul în localitatea Accumoli este îngreunat de starea șoselelor. Autoritățile regiunii Lazio au semnalat într-un comunicat că au fost trimise trei elicoptere, precum și alte mijloace. 

12.47: Autoritățile italiene au anunțat că bilanțul morților a crescut la 38, iar peste 100 au fost rănite, potrivit Digi24.

12.07:  Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) Ionuț Vîlcu a precizat, la Digi24, că până la acest moment, printre victime nu se află cetățeni români.

MAE a primit mai multe apeluri telefonice de la persoane din zona afectată, a mai spus purtătorul de cuvânt, care a dat asigurări că toate cazurile „au fost rezolvate”.

12.08: Italia, afectată de peste nouă cutremure puternice, în ultimii 100 de ani

Mihai Diaconescu, fizician la Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP), a explicat, miercuri, că se știa că regiunea italiană în care a avut loc cutremurul de 6,2 grade pe Richter prezintă astfel de riscuri. De exemplu, în 1915, în zonă a avut loc un seism care a afectat 32.000 de locuitori, potrivit Mediafax.

Citește și: FOTO + VIDEO. Cutremurul din Italia. Fizician: Zona este cunoscută de la 1915 cu astfel de riscuri

11.12: Autoritățile italiene au confirmat moartea a puțin 21 de persoane și dispariția a numeroase persoane, informează agenția italiană ANSA.

Șase persoane au murit în localitatea Lazio, situată în apropiere de epicentrul cutremurului. Potrivit primarului Stefano Petrucci, numărul precis al persoanelor care se află sub dărâmături nu este cert. Potrivit sursei citate, printre victime ar fi o familie cu doi copii.

Alte cinci persoane au murit în apropiere de Amatrice, iar zece persoane au murit în Pescara del Tronto,

ANSA notează că, printre persoanele date dispărute sunt doi refugiați din Afganistan, trei măicuțe și patru vârstnici. Totodată, un spital a fost evacuat și declarat neoperațional, din cauză stricăciunilor.

10.39: O româncă stabilită în Italia a declarat, pentru Digi24, că doi cetățeni români ar fi fost răniți în cutremur, dar că starea lor de sănătate este stabilă. 

Totodată, presa locală relatează că bilanțul cutremurului a urcat la 21 de morți și peste 100 de răniți.

09.49: Autoritățile italiene caută victime printre dărâmături, potrivit postului TV Rai News24.

 

09.20: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat că, până la acest moment, nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români”, a precizat MAE.

09.04Cel puțin 14 persoane ar fi murit, în urma cutremurului din Italia, potrivit presei italiene, citată de Digi24. Autoritățile au confirmat moartea a șase persoane.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat că niciun român nu a solicitat asistență, până în prezent.

08.10: Șase persoane ar fi murit, ca urmare a cutremurului, informează presa italiană, citată de Digi24.

​–––––

Un cutremul de 6,2 grade pe Richter a avut loc, miercuri dimineața, în Italia, la ora 03.36 ora locală (04.36 ora României), potrivit agențiilor de presă din România. Seismul a fost urmat de mai multe replici, cel mai puternic fiind de 5,5.

În Roma, cutremurul s-a resimţit timp de aproximativ 20 de secunde, potrivit La Republica. Autoritățile au anunțat că s-au dărâmat clădiri în trei provincii, însă situația cea mai gravă este în Amatrice, unde multe persoane au fost prinse sub dărâmături.

Autoritățile italiene, citate de Reuters, au precizat că, până în prezent, nu au informații privind numărul răniților.

„Drumurile spre şi din localitatea noastră sunt blocate. Jumătate din oraş a dispărut. Sunt oameni sub dărâmături… A fost o alunecare de teren şi un pod s-a prăbuşit”, a declarat primarul localității Amatrice, Sergio Pirozzi.

Agenţia pentru Protecţie Civilă a anunţat că seismul a fost grav şi există relatări cu privire la daunele provocate. Între timp, un refugiat din munţii Gran Sasso a susţinut că o bucată mare dintr-o piatră s-a prăbuşit în timpul cutremurului.

Localitatea Amatrice este situată în partea centrală a peninsulei italiene, în zona montană a Apeninilor.

Anterior, un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,3 grade a zguduit localitatea L’Aquila, situată la doar 50 de kilometri de Amatrice, la 6 aprilie 2009. Seismul a lăsat în urmă 302 morţi şi peste 1.500 de răniţi, fiind unul dintre cele mai puternice din istoria recentă a regiunii.

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă