13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDoua scenarii ale anchetei: amatori sau Al Qaeda

Doua scenarii ale anchetei: amatori sau Al Qaeda

Surse din cadrul politiei londoneze au declarat cotidianului “The Times” ca barbatul ucis ieri in statia de metrou Stockwell era unul dintre cei patru teroristi care au incercat si au esuat, joi, sa reconstituie atacul de la 7 iulie, in care au fost ucise 56 de persoane.
Daca lucrurile stau intr-adevar asa, atunci Scotland Yard a reusit intr-un timp foarte scurt sa puna cap la cap probele gasite la locul atentatelor.
Faptul ca cele patru bombe – plasate in trei statii de metrou (Sheperds Bush, Oval, Warren Street) si una in autobuzul 26, in Hackney – nu au explodat a fost caracterizat de expertii criminalisti drept “o mina de aur” in ceea ce priveste probele lasate in urma. Este vorba de amprente, probe ADN, obiecte si materiale, care vor permite refacerea traseului urmat de teroristi in ultimele zile. La acestea se adauga inregistrarile video ale camerelor de securitate plasate in statiile de metrou si in majoritatea intersectiilor londoneze.

Ce s-a intamplat joi?

“Daily Mirror” a rezumat evenimentele de joi calificand atacurile esuate drept “Ziua noastra norocoasa: 4 bombe, 3 trenuri, 1 autobuz… 0 morti”. Martori oculari interogati de Scotland Yard si de mass-media au declarat in repetate randuri ca cel putin doi dintre cei patru teroristi au scos strigate de uimire in momentul in care au realizat ca dispozitivele pe care le purtau asupra lor nu au explodat si ca mai sunt inca in viata, inainte de a o lua la fuga. Pornind de la aceste declaratii, armata de experti chemata in asemenea cazuri sa analizeze evenimentele a emis doua ipoteze.
Prima sustine ca este vorba de un grup de amatori care, “inspirati” de atacurile de la 7 iulie, au vrut sa aiba “partea lor de glorie” in sistemul rasturnat de valori al islamismului terorist. In felul acesta s-ar explica de ce calitatea bombelor a fost atat de proasta si de ce nu au explodat decat detonatoarele, nu si incarcatura principala a bombelor. Daca aceasta ipoteza s-ar confirma, ar rezulta ca in Marea Britanie s-a dezvoltat un soi de “sport al mortii”, o competitie intre tineri islamisti radicali care se lupta pentru titlul de cel mai sangeros criminal.
Cea de-a doua ipoteza, care pare mai plauzibila, este ca e vorba de acelasi creier si aceeasi celula Al Qaeda care a planuit atacurile din urma cu doua saptamani. Ceea ce nu au reusit sa realizeze este ca materialul exploziv pe care l-au folosit – un amestec de acetona si peroxid – se degradeaza intr-un timp foarte scurt si isi pierde calitatile explozive. Aceasta ipoteza pare sa fie confirmata de declaratiile martorilor, care au descris, aprope toti, un miros acru de acetona, raspandit de rucsacurile care contineau bombele imediat inainte de explozie. Panica si surpriza atacatorilor indica acelasi lucru. Potrivit aceluiasi “Daily Mirror”, politia a primit in urma cu cateva zile informatia ca in cursul acestei saptamani urma sa aiba loc un al doilea atac terorist asupra metroului londonez. Autoritatile au insa dificultati in a accepta aceasta ipoteza, deoarece ea inseamna ca exista cel putin o celula terorista activa si nedepistata in Marea Britanie, legata direct de atacurile din urma cu doua saptamani.

7 similitudini cu 7/7

Lucrul de care nu se indoieste insa nimeni este ca atacurile de joi au fost, dupa cum a declarat seful Scotland Yard, Sir Ian Blair, “destinate sa ucida” si ca, daca ar fi reusit, “ar fi fost un nou carnagiu”.
Cotidianul “The Sun” a identificat, de altfel, sapte similaritati cu atacurile din 7/7. Au fost patru teroristi purtand rucsacuri; tintele au fost, de fiecare data trei statii de metrou si un autobuz; cele trei linii de metrou atacate ieri se incruciseaza in gara King's Cross, locul de intalnire al teroristilor de la 7/7; ambele atacuri au fost coordonate; in ambele, bombele au explodat aproape simultan; bomba din autobuzul 30 a explodat la etajul superior. Acelasi lucru joi, in autobuzul 26; cele patru explozii au urmat acelasi model (nord-sud, est-vest), despre care s-a afirmat ca a dorit sa figureze “o cruce in flacari”; gara Warren Street este situata la aproximativ 500-600 de metri de Tavistock Square, scena unuia dintre cele mai sangeroase atacuri din urma cu doua saptamani.

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă