17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCRONOLOGIE Cele mai grave atacuri armate din SUA

CRONOLOGIE Cele mai grave atacuri armate din SUA

Cel puțin 50 de persoane au fost ucise, iar peste 400 au fost rănite, luni, în cel mai sângeros atac armat din istoria Americii. Agresorul din Las Vegas este Stephen Paddock, un bărbat de 64 de ani, neutralizat în hotelul Mandalay Bay, de unde a tras asupra mulțimii aflate la un festival country.





Pe teritoriul Statelor Unite ale Americii au avut loc, de la începutul anului 2017, mai multe atacuri armate:

11 septembrie 2017 — Un individ înarmat a împușcat mortal șapte persoane într-o casă de la periferia orașului american Dallas, după care a fost ucis de poliția chemată la fața locului.

24 august 2017 — O persoană a fost împușcată și alte câteva au fost luate ostatice într-un restaurant din popularul oraș turistic Charleston, în statul american Carolina de Sud.

1 iulie 2017 — Un doctor a fost ucis, iar alte cinci persoane au fost grav rănite, în urma focurilor de armă trase într-un spital din Bronx, a indicat primarul orașului New York, Bill de Blasio. Trăgătorul aflat la originea împușcăturilor, el însuși doctor și fost angajat al spitalului, s-a sinucis, a precizat primarul, fără a evoca o posibilă motivație a gestului acestuia.

14 iunie 2017 — Un membru republican al Camerei Reprezentanților, Steve Scalise, și consilieri ai săi au fost răniți, după ce au fost împușcați pe un teren de baseball în Virginia. Autorul atacului armat a murit din cauza rănilor suferite în timpul schimbului de focuri cu poliția.

5 iunie 2017 — Mai multe persoane și-au pierdut viața într-un incident armat ce a avut loc într-o zonă industrială din orașul american Orlando, din statul Florida (sud), a anunțat poliția locală.

1 mai 2017 — O persoană a fost împușcată mortal și alte șapte au fost rănite, după ce un bărbat a deschis focul în apropierea unei piscine, într-un complex rezidențial din San Diego (vestul SUA), autorul fiind lichidat de poliție. Atacul a avut loc în timpul unei petreceri din apropierea complexului de apartamente La Jolla din San Diego (statul California), puțin după ora locală 18:00 (1 mai 2017, ora 01:00 GMT).

26 martie 2017 — Un incident armat dintr-un club de noapte din Cincinnati (statul Ohio, nord-estul SUA) s-a soldat cu moartea unui bărbat în vârstă de 27 de ani și cu rănirea altor 15 persoane. Sute de persoane se aflau la ora locală 01:30 în cubul "Cameo" în momentul izbucnirii violențelor. Șeful poliției locale, Eliot Isaac, a afirmat că incidentul armat pare a fi "un fel de dispută" între mai mulți patroni.

25 ianuarie 2017 — Șase persoane, printre care și o fată în vârstă de 12 ani, au fost împușcate, la Chicago, în timpul unui priveghi. Incidentul a avut loc într-un restaurant din cartierul Greater Grand Crossing din Chicago, unde avea loc priveghiul lui Jamayah Fields (20 de ani), care fusese împușcat mortal la 23 ianuarie 2017. Cele șase persoane împușcate au fost internate în mai multe spitale din Chicago.

6 ianuarie 2017 — Un bărbat a deschis focul pe aeroportul Fort Lauderdale din Florida. Cinci oameni au murit și opt au fost răniți în atac, în timp ce aproape 40 de persoane au fost transportate la spitalele din regiune cu vânătăi sau oase rupte ca urmare a haosului produs atunci când pasagerii au luat-o la fugă. Atacatorul a fost identificat ca fiind Esteban Santiago, în vârstă de 26 de ani, fost soldat american din Garda Națională în Porto Rico și Alaska; el fusese mobilizat în Irak din aprilie 2010 până în februarie 2011.

2016 – 50 de oameni au fost uciși, iar 53 sunt răniți, după un atac armat care a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică într-un club de noapte gay din Orlando, în Florida. La acea dată, atacul a fost considerat cel mai sângeros din istoria SUA.

2012 – Un tânăr cu probleme psihice a ucis 20 de copii şi şase adulţi în 2012 într-o şcoală primară din Connecticut, în nord-estul SUA, crimă care a traumatizat America, fără să schimbe însă legislaţia privind folosirea armelor.

În 20 iulie 2012, 12 persoane sunt ucise, iar alte aproximativ 70 rănite, într-un atac armat comis într-un cinematograf, la avanpremiera unui nou film din seria Batman, la Aurora, în apropiere de Denver (Colorado).

Pe 2 aprilie 2012, un coreean ucide şapte persoane şi răneşte alte trei, la Universitatea religioasă Oikos (California), după care se predă. Atacatorul şi-a ucis victimele după ce le-a aliniat la un zid.

În 5 noiembrie 2009, un psihiatru militar de origine palestiniană declanşează cel mai grav atac armat înregistrat vreodată într-o bază militară americană, omorând 13 persoane şi rănind alte 42, după care este rănit şi arestat.

La 3 aprilie 2009, un bărbat de origine vietnameză ucide 13 persoane într-un centru de primire pentru imigranţi, la Binghamton (statul New York).

Pe 24 decembrie 2008, un bărbat deghizat în Moş Crăciun ucide nouă persoane reunite să petreacă revelionul la Covina, la periferia Los Angelesului (California), şi se sinucide.

2007 – În dimineața zilei de 16 aprilie 2007, în urmă cu un deceniu, un student a deschis focul la întâmplare în Institutul Politehnic din cadrul Universității Virginia Tech din Blacksburg, statul Virginia, și a ucis 32 de persoane. 

La 21 martie 2005, la Red Lake (Minnesota), un adolescent în vârstă de 16 ani omoară în şcoala în care învaţă nouă persoane, între care cinci elevi, după care se sinucide.

Pe 29 iulie 1999, după ce-şi ucide soţia şi cei doi copii, un speculator la bursă deschide focul în două firme de brokeraj, la Atlanta (Georgia), omorând nouă persoane, apoi se sinucide.

În 20 aprilie 1999, la Littleton (Colorado), doi elevi deschid focul la liceul Columbine şi omoară 12 elevi şi un profesor. Cei doi atacatori se sinucid.

La 16 octombrie 1991, un bărbat omoară 22 de persoane într-un restaurant, la Killeen (Texas), şi răneşte alte aproximativ 20, după care se sinucide.

Cele mai citite

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă