15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialBREXIT. Merkel: Nu pot exista discuţii informare şi nu ne permitem o...

BREXIT. Merkel: Nu pot exista discuţii informare şi nu ne permitem o perioadă lungă de incertitudine

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni că 'înţelege' că guvernul britanic are nevoie de timp pentru a-şi oficializa cererea de ieşire din Uniunea Europeană, în contextul în care apar tot mai multe apeluri ca despărţirea Marii Britanii de blocul comunitar să aibă loc cât mai repede, potrivit AFP, preluată de Agerpres. 

"În primul rând, nu ne putem permite o perioadă lungă de incertitudine (…), însă înţeleg că Marea Britanie are nevoie de ceva timp pentru a analiza lucrurile", a declarat ea presei după o întâlnire cu omologul său ucrainean Volodimir Groisman. 

Premierul britanic David Cameron a atras atenţia că va lăsa înaintarea cererii oficiale de ieşire din UE pe seama succesorului său care ar urma să îşi preia funcţia în octombrie, stârnind nemulţumirea înalţilor responsabili europeni care vor ca procesul de desprindere să se concretizeze cât mai repede posibil. 

Angela Merkel a subliniat totuşi că negocierile privind viitorul relaţiei dintre Londra şi UE nu pot începe decât după depunerea unei cereri oficiale de ieşire din UE.  "Trebuie să păstrăm ordinea (în care ar urma să se desfăşoare lucrurile). Cererea trebuie să vină de la guvernul britanic, iar eu nu am nici frână, nici acceleraţie", a spus ea. "Nu putem începe prin discuţii informale fără cererea (de ieşire) din partea Marii Britanii. Este clar pentru mine", a atras atenţia Angela Merkel. 

Apelul la răbdare al Angelei Merkel contravine poziţiei ministrului său de externe, social-democratul Frank-Walter Steinmeier. Acesta, asociat cu cei cinci omologi ai săi din ţările fondatoare ale UE, a făcut apel ca Londra să oficializeze Brexit-ul 'cât mai repede posibil'. 
Poziţia cancelarului german este diferită şi de cea a Comisiei Europene şi Parlamentului European, care susţin de asemenea o soluţie rapidă.

Cele mai citite

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...
Ultima oră
Pe aceeași temă