15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialBosnia comemoreaza zece ani de la masacrul din Srebrenita

Bosnia comemoreaza zece ani de la masacrul din Srebrenita

Astazi, Bosnia comemoreaza zece ani de la masacrul etnicilor musulmani din Srebrenita.
Pe 11 iulie 1995, in aceasta localitate, cu cca 55.000 de suflete, fortele sarbe au ucis 8000 de musulmani de parte barbateasca, ceea ce a fost consemnat de istorie drept cel mai atroce act comis in Europa de la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial.
Mii de oameni s-au adunat in aceste zile pe strazile din Sarajevo, pentru a aduce un ultim omagiu victimelor musulmane din Srebrenita, asistand la trecerea cortegiului funerar, reprezentat simbolic de cele cateva sute de cadavre, recent extrase dintr-o groapa comuna din Serbia. Acestea urmeaza sa fie inhumate in incinta monumentului ridicat la periferia Srebrenitei, in prezenta presedintelui sarb Boris Tadici si a omologului sau bosniac, Dragan Cavici.
Supravietuitorii masacrului, familiile acestora, politicienii si diplomati din intreaga lume se intalnesc astazi la complexul comemorativ din Potocari pentru a celebra cei zece ani trecuti de la abominabilul eveniment. In acelasi context, timp de cateva zile a fost organizat un pelerinaj in localitatile de pe valea raului Drin, din estul Bosniei, unde in 1995 au avut loc veritabile acte de epurare etnica a bosniacilor. Dupa Srebrenita a fost vizitat satul Kravita, unde, de-a lungul a cinci zile, incepand cu 11 iulie 1995, s-au consumat cele mai teribile momente ale actiunii criminale intreprinse de militarii sarbi. Intr-o cladire numita “depozit” acestia au adunat 1.000 de baieti si barbati musulmani pe care i-au executat cu focuri de arma, supravietuitorii fiind ucisi cu grenade de mana. Astazi, locatia ce pastreaza inca peretii ciuruiti de gloante nu este semnalata de nici o placa comemorativa. S-a trecut apoi prin Bratunac, locul unde a fost lansat atacul final asupra enclavei, dupa care pelerinajul a continuat prin Vlasenica, Milici, Zvornik si Sekovici.
In cadrul conferintei ce s-a desfasurat la Sarajevo, procurorul american Michael Johnson, consilierul bosniacilor si al tuturor grupurilor etnice la Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie, a insistat ca Serbia sa-si intensifice eforturile in vederea capturarii principalilor vinovati de aceste atrocitati, ex-comandantul armatei sarbe din Bosnia, Ratko Mladici, si liderul politic al sarbilor bosniaci, Radovan Karadzici, acuzati de Tribunalul de la Haga de crime de razboi.
Din pacate, dupa zece ani de la momentul Srebrenita, nu se intrevede nici o initiere a procesului de reconciliere. Victimele si calaii continua sa convietuiasca intr-o regiune cu o infrastructura invechita, ranile razboiului fiind inca prezente in comunitatea ramasa divizata.

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă