5.6 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiBombele atomice americane ar putea fi aduse în România

Bombele atomice americane ar putea fi aduse în România

Tensiunile în interiorul NATO sunt în creștere, din cauza relației tot mai bune dintre președintele Turciei, Recep Erdogan și cel al Rusiei, Vladimir Putin, relație care s-a materializat, cel mai recent, prin cumpărarea de către Turcia a unor sisteme de rachete S 400, fabricate în Rusia.

Reacția statelor occidentale membre NATO a fost să critice regimul Erdogan și să pregătească sancțiuni împotriva Turciei, sancțiuni care ar putea ajunge până la decizia (improbabilă) de a exclude Turcia din Alianța Atlantică. Mai concrete sunt însă sancțiunile economice, una dintre ele, anunțată de președintele Trump, fiind aceea că Statele Unite vor reintroduce taxele vamale pentru oțelul importat din Turcia.

Drept urmare, președintele Erdogan a ripostat dur, amenințând că va închide două baze militare din Turcia care sunt folosite, în prezent, de Statele Unite. Dacă această amenințare va fi pusă în practică, americanii vor fi nevoiți să-și retragă militarii și armamentul din Turcia, pentru a-i duce într-o altă țară NATO din estul Europei.

Cea mai probabilă variantă este ca această țară să fie România. Alte soluții, pentru americani, ar fi mutarea acestor contingente în Grecia sau în Bulgaria.

„Dacă vor fi aplicate sancţiuni asupra noastră, atunci vom răspunde cu măsuri reciproce. Dacă trebuie să închidem Incirlik vom închide, dacă trebuie să închidem Kürecik vom închide”, a amenințat președintele Erodogan, într-o declarație pentru postul de televiziune turcesc A Haber, referindu-se la cele două baze din Turcia care sunt folosite de americani.

Potrivit documentelor NATO, baza Kürecik, din estul Turciei, găzduiește o stație radar a SUA, integrată în sistemul de apărare antirachetă al NATO. Acest radar este chiar cel care transmite informații către instalațiile antirachetă instalate în România, la Deveselu. Cu alte cuvinte, dacă radarul de la Kürecik iese din funcțiune, rachetele antibalistice ale sistemului Aegis Ashore, inclusiv elementele de la Deveselu, devin inutilizabile.

Pe de altă parte, baza aeriană Incirlik, din sudul Turciei, este folosită pentru decolarea și aterizarea aeronavelor militare ale Statelor Unite, iar tot aici sunt depozitate și circa 50 de bombe nucleare model B-61. Ipoteza că americanii vor să-și retragă aceste arme nucleare din Turcia fusese enunțată, încă de acum două luni, de ziarul britanic The Guardian.

O informație de ultimă oră susține că mai multe avioane militare americane ar fi părăsit baza de la Incirlik. Ar fi vorba de trei avioane de transport C-17 Globemaster, de mare capacitate, o aeronavă  C-5 Galaxy și una C-40B. Nu este clar dacă aceste avioane au fost trimise într-o misiune sau au fost retrase definitiv din Turcia.

În România sunt mai multe baza militare care ar putea găzdui trupele și armele americane retrase din Turcia. Cel mai probabil amplasament ar fi aerodromul Mihail Kogălniceanu (județul Constanța), unde se află permanent militari americani și care servește în mod curent pentru “rotirea” militarilor SUA care participă la misiuni în Asia.

Pe de altă parte, potrivit unui studiu difuzat, acum câteva săptămâni, de organizația Geopolitical Futures, alte locații din România care ar putea primi efectivele retrase din Turcia sunt Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii, Baza Aeriană 86 de la Fetești (Borcea), Baza 90 de transport aerian de la Otopeni și Baza Aeriană 95 de la Bacău.

Geopolitical Futures este un institut de analiză fondat de renumitul politolog american George Friedman.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Primele voturi prin corespondență din diaspora, au fost recepționate de Poșta Română

Acțiunea se înscrie în acordul semnat între Compania Poșta Română și Autoritatea Electorală Permanentă Într-un comunicat de presă, Compania Națională Poșta Română a transmis că...
Ultima oră
Pe aceeași temă