13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUn nou dosar penal impotriva fostei directoare de la Administratia Financiara Timisoara

Un nou dosar penal impotriva fostei directoare de la Administratia Financiara Timisoara

Fosta directoare a Administratiei Financiare Timisoara Klara Ilona Piroska este cercetata intr-un nou dosar penal dupa ce ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Timis au dispus, cu avizul Parchetului, inceperea urmaririi penale impotriva sa pentru infractiunea de complicitate la delapidare.

Potrivit anchetatorilor, aceasta le-ar fi cerut reprezentantilor SC “Iorom Industry” SA Timisoara sa-i utileze vila (construita integral din “sponsorizari”) cu geamuri termopan fara sa achite contravaloarea acestora, conditii in care firma s-a trezit cu o “gaura” de cateva zeci de milioane de lei, practic imposibil de acoperit legal. Controalele efectuate la sediul agentului economic – sponsor al functionarei de la Finante – au scos la iveala o serie de falsuri. Ca urmare, atat directorul economic al societatii, Dan Mircea Dumitrescu, cat si alti doi angajati au fost pusi sub acuzatia de delapidare, respectiv fals, fiind cercetati penal in acelasi dosar cu fosta directoare de la Finante.
Klara Ilona Piroska mai este anchetata in alte doua cauze de coruptie in care apar atat nume ale unor importanti oameni de afaceri din judet, cat si alti functionari publici, intre care Ana Hoban, inspector la Serviciul Audit din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Timis, acuzata de jonglerii financiare ilegale in scopul obtinerii unor fonduri PHARE in favoarea unui agent economic.
Potrivit procurorilor PNA, timp de doi ani, in intervalul 2002-2004, fosta sefa a Administratiei Financiare “a trait pe spatele unor sponsori, care nu doar ca i-au construit o vila cu 12 incaperi, evaluata la peste 100.000 de dolari, dar i-au si mobilat complet luxoasa casa”. In schimb, directoarea i-a favorizat pe sustinatorii ei financiari in cadrul unor licitatii si al unor activitati de executare silita a bunurilor apartinand societatilor cu debite restante la bugetul de stat.

Vila captusita cu favoritisme

Mai exact, in perioada septembrie-decembrie 2003 Klara Piroska a intervenit in favoarea firmei “Cristian Andronic” SRL cu ocazia unor controale fiscale care vizau rambursari de TVA de 6,5 miliarde de lei si efectuarea unor plati. In schimbul sprijinului acordat patroana societatii favorizate, Marioara Andronic, i-a construit directoarei impozanta vila. Ulterior, un alt patron (cercetat in acelasi dosar de coruptie) i-a mobilat si aranjat la cheie imobilul.
Procurorii PNA mai sustin ca fosta sefa a Administratiei Financiare a determinat mai multi functionari din subordinea ei sa falsifice date din actele contabile ale SC “Andronic”, astfel incat sa rezulte indicatori economici buni care sa-i permita o serie de facilitati. Este vorba de executarea silita a firmei “Conar” Arad, subantreprenor la lucrarile de la viitorul sediul al Finantelor timisene, unde antreprenor general era societatea favorizata de Piroska.
In acelasi mod “Andronic” a reusit sa obtina diverse finantari, rambursari de TVA, precum si sa participe la licitatia pentru lucrarile de la Spitalul Universitar CFR. In cazul rambursarilor de TVA bilantul a fost falsificat cu ajutorul inspectoarei Anei Hoban, care tinea contabilitatea firmei de constructii, au mai afirmat anchetatorii.
Mai mult, Piroska a intervenit pe langa persoane din conducerea Directiei de Finante pentru ca la controalele de la SC “Andronic” sa fie trimisi anumiti inspectori, cat si la directorii unor banci pentru ca societatea sa poata beneficia de o finantare PHARE sau sa i se ridice ipoteca de pe un imobil pentru un credit nerambursat de 50.000 de euro.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă