17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialTariceanu a facut un nou apel pentru incetarea grevei de la caile...

Tariceanu a facut un nou apel pentru incetarea grevei de la caile ferate

Premierul Calin Popescu Tariceanu a lansat ieri un nou apel catre liderii sindicali ai grevistilor de la calea ferata pentru a opri greva generala, aratand ca ar fi fost mai bine daca negocierile s-ar fi desfasurat cu calm, si nu sub presiunea actiunilor de protest. Primul ministru a aratat ca alte majorari salariale decat cele aplicate la sfarsitul anului trecut sau determinate de introducerea cotei unice de impozitare nu pot fi acceptate, in contextul economic actual si in conditiile in care companiile feroviare inregistreaza pierderi importante. “Cerbicia cu care unii lideri sindicali insista pentru majorarea salariilor ma obliga sa spun ca, la nivelul mecanicilor de locomotiva, exista salarii lunare care ajung la 23 de milioane de lei. Fac un apel catre liderii sindicali sa se gandeasca si la responsabilitatile lor, dupa atatea zile de greva si dupa toata dezorganizarea produsa in caile ferate”, a spus Tariceanu.
Acest al doilea apel al primului ministru, dupa cel lansat la inceputul grevei, vine la o zi dupa ce grevistii de la calea ferata si Uniunea Nationala a Patronatului Roman au cerut presedintelui Traian Basescu si premierului sa intervina pentru rezolvarea problemelor de la calea ferata.
Vicepresedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, aflati ieri in cea de-a 17-a zi de greva generala, a afirmat ca greva generala ar putea inceta si in cazul unei majorari salariale mai mici de 10,7 la suta. “Orice oferta salariala din partea administratiei va fi luata in discutie si va fi analizata, dar nu am primit nimic pana acum”, a spus Mantescu.
Sindicalistii de la calea ferata au cerut o majorare salariala medie de 10,7 la suta si 20 de tichete de masa lunar. Administratia le-a oferit doar zece tichete in plus pana la sfarsitul anului (cinci de la 1 iunie si cinci de la 1 octombrie) si sustine ca nu poate oferi nici o majorare salariala, cat timp bugetele de venituri si cheltuieli ale CFR Calatori si CFR Marfa sunt plafonate, avand in vedere ca societatile feroviare se afla pe lista de monitorizare la cererea FMI.
In conditiile in care nu le-a fost propusa nici o majorare de salariu, mecanicii de locomotiva si angajatii din depouri afirma ca vor continua greva pe termen nelimitat, asigurand doar o treime din activitate.
In primele 14 zile, greva feroviarilor a provocat societatilor CFR Calatori si CFR Marfa pierderi insumate de aproximativ 300 de miliarde de lei, echivalentul a zece milioane de dolari.

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...
Ultima oră
Pe aceeași temă