Multe din pacientele care spera sa beneficieze de servicii medicale de calitate la o clinica de obstetrica-ginecologie din Brasov ajung, in cele din urma, in stare grava la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie. Marea majoritatea a medicilor din clinica privata lucreaza si in spitalul public. Pacientele mai putin norocoase platesc din propriul buzunar serviciul medical privat ca sa revina la spitalul public, unde sunt alte costuri deloc neglijabile.
Externata fortat
Ana Maria M., in varsta de 38 de ani, a ales Clinica Ginemedica din Brasov pentru un avort la cerere. A sperat sa fie in siguranta din punct de vedere medical si sa beneficieze de toate facilitatile pe care le poate oferi o clinica privata. Mai ales ca preturile sunt destul de piperate: o simpla consultatie costa 600.000 de lei, iar chiuretajul si anestezia generala – 2,2 milioane de lei. Dr. Ioan Sarbu, medicul primar ginecolog care a efectuat interventia, a optat pentru antestezie generala, desi specialistii spun ca este indicata, in aceste cazuri, anestezia locala pentru acuratetea interventiei. Motivul alegerii anesteziei generale este lesne de banuit, pretul mai mare fiind cel care a decis. „Medicul Sarbu m-a intrebat daca mi-e frica si atunci m-a sfatuit sa optez pentru antestezie generala. Habar nu am mai avut ce se intampla cu mine. Dupa o ora, am ajuns acasa. Nu mi-a prescris nici un tratament, absolut nimic. Nu m-a consultat nici un medic”, ne-a declarat Ana Maria M. Dupa „externarea” fortata, fara eliberarea unei retete sau a unei fise medicale, doar cu chitanta de plata, femeia a ajuns acasa. „Dupa a patra zi, a aparut o hemoragie puternica si am ajuns la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie in urgenta. Am stat o saptamana, urmand un tratament cu antibiotic. Medicii de acolo se intrebau daca nu ar fi vorba despre o sarcina extrauterina”, ne-a mai spus pacienta.
Din nou chiuretata, dar la spital
In cele din urma, medicii si-au dat seama de eroarea profesionala a dr. Ioan Sarbu, care practica medicina si la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie, aflat la doi pasi de clinica particulara. Astfel, pa-cienta a fost din nou chiuretata si supusa altor investigatii medicale.
Conform decontului de cheltuieli eliberat la externare, costurile greselii profesionale a dr. Sarbu au taxat spitalul cu alte 4,4 milioane de lei. Contactat telefonic, dr. Ioan Sarbu a refuzat sa explice ce s-a intamplat. „Nu am ce sa discut. Nu comentez. Nu am de ce sa ma interesez despre acest caz, nu stiu daca sunteti cine sustineti ca sunteti”, a fost tot ce ne-a putut spune dr. Sarbu. Acesta nu este un caz singular. Multe femei, operate pe banda rulanta, ajung in situatie de urgenta la spital. Banii publici si asa putini sunt cheltuiti aiurea din cauza greselilor profesionale, iar viata pacientelor este pusa in pericol. Speram ca reprezentantii Colegiului Medicilor Brasov sa faca lumina in acest caz.