5.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiCei mai buni 10.000 de militari ai României se pregătesc pentru război

Cei mai buni 10.000 de militari ai României se pregătesc pentru război

Cel mai mare exercițiu militar organizat de conducerea Armatei Române în ultimii doi ani se desfășoară în perioada mai – iunie 2021 în mai multe zone din România.

“Aproximativ 15.000 de militari, dintre care 10.000 români și 5.000 din 17 națiuni aliate și partenere vor participa, începând de marți, 4 mai și până la jumătatea lunii iunie, în 16 poligoane și alte facilități militare din România, în cadrul celei mai complexe activități de instruire de la declanșarea pandemiei COVID-19”, a anunțat Ministerul român al Apărării Naționale (MApN).

Aceste acțiuni militare sunt denumite DACIA 21 LIVEX și sunt conduse de Comandamentul Forțelor Întrunite din Statul Major al Apărării.

Antrenamentul din aceste zile este extrem de amplu întrucât, pe o de parte, el trebuie să compenseze unele activități care au fost anulate, în anul 2020, din cauza pandemiei. Pe de altă parte, chiar în acest moment se constată o agravare a crizei din Ucraina și din Marea Neagră.

Potrivit MApN, activitățile de instruire vor include deplasări și exerciții tactice cu și fără trageri de luptă, trageri cu bombe de aviație, parașutări, forțări ale cursurilor de apă, comunicații criptate, coordonare a tranzitului prin puncte aeriene, navale și terestre de trecere a frontierei, precum și activități cu specific medical.

“Pe timpul exercițiilor va fi verificat modul de realizare a sprijinului acordat de țara noastră pentru trupele și echipamentele de luptă care tranzitează teritoriul național”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

Armata Română urmează a-și testa capacitatea defensivă. Dar în paralel se vor testa capacitatea NATO și a SUA “de a disloca rapid în țara noastră efective credibile pentru realizarea apărării în fața oricărui agresor”, precum și capacitatea României de a oferi sprijin pentru trupele și echipamentele de luptă care tranzitează teritoriul național.

„Faptul că România face parte din Alianţă este o garanţie pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi. Nu există niciun fel de pericol pentru România şi pentru cetăţenii ei”

Bogdan Aurescu,

Ministrul Afacerilor Externe

România, ca membru NATO, va fi protejată de ceilalți membri ai Alianței în cazul unui eventuale agresiuni, dar țara noastră trebuie să reziste cu forțe proprii până ce primește sprijin extern.

Exercițiul la care participă zece mii de militari români și cinci mii de militari din alte 17 țări se desfășoară imediat după ce Rusia a trimis la frontiera cu Ucraina și în Marea Neagră efective de peste 80.000 de oameni.

După ce Occidentul a avertizat regimul Putin să nu riște un atac, Rusia a anunțat că și-a retras trupele de la granița cu Ucraina. Dar aceste trupe n-au plecat din estul Europei ci doar s-au mutat spre interiorul Rusiei și în zona Mării Azov, de lângă Crimeea, zonă despre care Rusia susține, după ce a ocupat Crimeea, că face parte din apele ei teritoriale.

Această tendință a Rusiei s-a remarcat după ce un departament din Ministerul Apărării de la Moscova a transmis, acum circa două săptămâni, un comunicat controversat, în care avertiza că, în perioada 24 aprilie – 31 octombrie 2021, “navigația navelor străine și a altor nave de stat în unele părți ale Mării Negre în apele teritoriale ale Rusiei va fi suspendată”. Apele la care se făcea aluzie erau cele ale Mării Azov și cele din nordul Mării Negre, adică în largul peninsulei Crimeea.

Asupra acestui comunicat, Rusia nu a revenit, ceea ce înseamnă că teoretic el rămâne în vigoare. Trebuie amintit, în acest context, că Crimeea este zona din Marea Neagră cea mai intens militarizată și ea reprezintă, pe de altă parte, zona cu trupe rusești cea mai apropiată de București.

În toamna anului trecut, ambasadorul SUA declara, la București, că România și Polonia sunt elemente fundamentale în apărarea Flancului Estic al NATO, în condițiile în care “Sevastopolul este la mai puțin de 600 de kilometri distanță de locul în care ne aflăm aici. Tiraspolul este la 400 de kilometri distanță”. Ambasadorul SUA sublinia că amenințările hibride venite din partea Rusiei  „sunt reale și sunt apropiate” și afectează nu doar România ci și alte țări NATO, inclusiv Statele Unite.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă