Zi aglomerată la DNA: Orban, Ghiță, Oprea

Săptămâna a început furtunos pentru procurorii anticorupție, care s-au întâlnit luni cu mai mulți politicieni, printre care Ludovic Orban, candidatul PNL la Primăria Capitalei, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne și ­vicepremier, și deputatul Sebastian Ghiță.

Share

Ondine Ghergut 0 comentarii

Actualizat: 12.04.2016 - 00:04

Săptămâna a început furtunos pentru procurorii anticorupție, care s-au întâlnit luni cu mai mulți politicieni, printre care Ludovic Orban, candidatul PNL la Primăria Capitalei, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne și ­vicepremier, și deputatul Sebastian Ghiță.

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Ludovic Orban, este cercetat de către DNA sub control judiciar pentru primire de foloase necuvenite, prin exercitarea funcției politice, pentru campania electorală de anul acesta. Potrivit procurorilor anti­corup­ție, pe 1 martie 2016, prim–vicepreşedintele al PNL “a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care candidează la funcţia de primar al municipiului Bucureşti”.

Procurorii susțin că, ulterior, pe 20 martie, Ludovic Orban s-a întâlnit din nou cu omul de afaceri și i-a cerut 50.000 de euro “în numerar, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului”. DNA a stabilit că liberalul i-ar fi spus omului de afaceri că are nevoie urgent de bani, în una-două săptămâni. “Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban Ludovic o deţine în cadrul unui partid şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri”, arată DNA.

Imediat după ieșirea de la audieri, Ludovic Orban și-a anunțat demisia din funcțiile de conducere de la PNL și de la Camera Deputaților și renunțarea la candidatura pentru Primăria Capitalei.

Dreptul la tăcere

Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, a fost la rândul său la DNA, ieri, pentru a da declarații în dosarul Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI, serviciul secret al MAI) - abuz în serviciu. Fostul vicepremier a refuzat să dea declarații, apelând la dreptul său la tăcere. Potrivit procurorilor anticorupție, în iulie 2015, Gabriel Oprea, în calitate de ministru de Interne și ordonator de credite, cu ajutorul șefului DIPI, Nicolae Gheorghe, și a lui Pavel Gabriel-Nicolae, șef al serviciului juridic, a dispus cumpărarea un autoturism Audi A8 cu 410.000 lei, pe care l-a folosit în deplasările sale.

Banii trebuiau cheltuiți strict pentru cumpărarea de mașini necesare în activitățile de urmărire penală a infracțiunilor de corupție.

În fine, Sebastian Ghiță, tânără speranță a PSD, a fost la DNA Ploiești tot ieri, pentru a-și plăti cauțiunea de 13 milioane de euro din ultimul dosar penal. Deputatul le-ar fi dat procurorilor acte cu proprietăți imobiliare și mobiliare, care ar acoperi cauțiunea. Sebastian Ghiță este acuzat de faptul că ar fi determinat doi procurori-șefi ai Parchetului Curții de Apel Ploiești, pe șeful IPJ Prahova și șeful Brigăzii de Combatere a Criminalității organizate din județ să-i livreze informații din dosare în care avea interese economice, pentru a împiedica aflarea adevărului. DNA a solicitat arestarea deputatului, dar Camera a refuzat să încuviințeze procedura.   

Citește totul despre:

Comentarii