UPDATE. Patru persoane suspectate de trafic de migranţi de origine filipineză şi nepaleză, respectiv bone şi îngrijitori, către state membre Schengen, au fost reţinute de procurorii DIICOT. Acestea urmează să fie prezentate Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.
–
Procurorii DIICOT fac mai multe percheziţii în Bucureşti într-un caz de trafic cu bone filipineze. 40 de bone au fost duse ilegal în spaţiul Schengen. Gruparea era condusă de cetăţeni indieni. Femeile plăteau 2.500 de euro pentru actele false.
Membrii grupării erau implicaţi în mod direct în racolarea, îndrumarea şi facilitarea deplasării ilegale în state ca Franţa, Italia, Germania, Ungaria a cetăţenilor filipinezi şi nepalezi, cetăţeni străini ce se aflau deja pe teritoriul României, ca urmare a desfăşurării unor activităţi lucrative în domeniul casnic, având contracte individuale de muncă încheiate cu diverşi angajatori români, precum şi permise de şedere pe teritoriul României.
Persoanele interesate să părăsească teritoriul României erau racolate de către numitul S.K, ajutat şi de alţi membri ai grupării, atât telefonic cât şi prin intermediul altor persoane, acesta facilitându-le obţinerea vizelor Schengen în baza unor documente falsificate, iar în cazul în care nu puteau fi obţinute astfel de vize membrii grupării se ocupau de organizarea transportului clandestin al migranţilor în ţările aflate în spaţiul Schengen.
La dosarele depuse de către aplicanţi au fost identificate, contracte de muncă contrafăcute, din care rezulta că cetăţenii străini erau angajaţi de către membrii grupării, că aveau stabilită reşedinţa la adresele de domiciliu ale acestora, precum şi declaraţii falsificate din care rezulta faptul că, familia angajatoare din România va pleca în străinătate în scop turistic şi cetăţeanul străin însoţeşte familia în acea călătorie, asumându-şi responsabilitatea cu privire la suportarea cheltuielilor aferente şi garantând reîntoarcerea în România a angajatului.
Citeşte şi: De ce sunt căutate bonele filipineze
După obţinerea vizelor, numitul S.K primea de la cetăţeanul străin căruia îi facilitase obţinerea frauduloasă a vizei sumele solicitate (între 1.500 – 2500 euro).
De asemenea, acesta proceda imediat la anularea rezervărilor biletelor de avion, respectiv a camerelor de hotel şi se ocupa de obţinerea unor noi rezervări pentru zboruri către destinaţia dorită de către cetăţeanul străin (ţări precum Franţa, Italia, Portugalia, Germania, Belgia, Spania).
Astfel, cetăţenii străini îşi obţineau vizele Schengen în mod legal, însă în baza unor documente contrafăcute sau falsificate, ieşirea acestora din România fiind efectuată în mod fraudulos.
În cazul în care cetăţenii străini nu deţineau sumele de bani solicitate de către S.K sau nu îndeplineau condiţiile prin care se puteau obţine în mod fraudulos vizele Schengen, în sensul că, nu erau angajaţi pe teritoriul ţării noastre, aceştia erau scoşi în mod ilegal din România de către un alt membru al grupării cu sprijinul altor conaţionali sau cetăţeni români prin traversarea pe jos, prin zona verde, a graniţei româno-ungare, pe lângă punctele de trecere a frontierei.
40 de plângeri
Conform Poliţiei Române, s-a stabilit că, în perioada 2011-2013, suspecţii ar fi facilitat intrarea ilegală în Spaţiul Schengen a peste 70 de imigranţi de origine indo-pakistaneză, filipineză, nepaleză sau a unor transfugi din Sri-Lanka.
În cazul în care cetăţenii străini nu deţineau sumele de bani solicitate sau nu îndeplineau condiţiile prin care se puteau obţine în mod fraudulos vizele Schengen, în sensul că, nu erau angajaţi pe teritoriul ţării noastre, aceştia erau scoşi în mod ilegal din România de către un alt membru al grupării cu sprijinul altor conaţionali sau cetăţeni români prin traversarea pe jos, prin zona verde, a graniţei româno-ungare, pe lângă punctele de trecere a frontierei.
S-a stabilit faptul că de la angajatorii români au dispărut începând cu luna ianuarie 2012 şi până în prezent în jur de 40 cetăţeni nepalezi şi filipinezi.
Cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost depistaţi 3 migranţi ilegali, din Bengal, Bangladesh şi India, faţă de care se va lua măsura expulzării.
Procurorii D.I.I.C.O.T – Structura Centrală au dispus la data de 16.01.2014 măsura preventivă a reţinerii faţă de 4 inculpaţi, urmănd să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.
În cauză s-a cooperat cu autorităţi judiciare şi poliţieneşti din Germania, Austria, Republica Cehă şi Ungaria.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Operaţiuni Speciale.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române şi Inspectoratului General pentru Imigrări.