17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUn post de frontieră din nordul Kosovo a fost incendiat, intensificând tensiunile...

Un post de frontieră din nordul Kosovo a fost incendiat, intensificând tensiunile cu Serbia

Tensiunile dintre Belgrad şi Priştina pe tema nordului Kosovo s-au intensificat miercuri seara, odată cu incendierea unuia dintre posturile de frontieră aflate în centrul disputei cu Serbia, relatează Mediafax.

O sută de tineri au incendiat în cursul serii postul de frontieră de la Jarinje, în nordul Kosovo, aflat la graniţa cu Serbia.

Televiziunea naţională sârbă RTS a difuzat imagini cu tineri mascaţi, foarte probabil sârbi, care lansau cocteiluri Molotov asupra postului de frontieră, folosind şi un buldozer pentru a-l distruge.

Poliţiştii şi vameşii sârbi prezenţi la faţa locului s-au refugiat de partea sârbă a frontierei în cursul atacului, a declarat un martor.

Forţa NATO în Kosovo (KFOR) a informat într-un comunicat că militarii săi au fost vizaţi de tiruri de armă, în apropiere de Jarinje, şi a precizat că îşi va consolida prezenţa în sector pentru a preveni noi incidente.

Purtătorul de cuvânt al Misiunii europene în Kosovo, Nicholas Hawton, a declarat că nu s-au înregistrat răniţi în cursul acestui incident.

Autorităţile de la Priştina au mobilizat luni seara unităţi de poliţie la posturile de frontieră Jarinje şi Brnjak, pentru a-şi impune controlul, generând furia sârbilor, care reprezintă majoritatea populaţiei în regiune şi nu recunosc autorităţile kosovare.

Priştina speră să poată implementa astfel embargoul asupra produselor sârbeşti, impus la 20 iulie ca răspuns la restricţiile instituite de Belgrad asupra produselor kosovare, în 2008, odată cu proclamarea unilaterală a independenţei Kosovo.

Serbia, care consideră Kosovo în continuare provincia sa meridională, refuză orice import de produse kosovare însoţite de indicaţii care menţionează un Kosovo independent.

Aceasta este prima dată de la proclamarea independenţei în 2008 când Priştina încearcă să-şi impună suveranitatea în nordul Kosovo, locuit în majoritate de sârbi care refuză să recunoască autorităţile kosovare.

Preşedintele sârb, Boris Tadici, a lansat miercuri seara un apel la calm, distanţându-se de cei care au distrus postul de la Jarinje.

Extremiştii şi huliganii acţionează împotriva intereselor cetăţenilor sârbi şi ale Serbiei. Ei se alătură extremiştilor de partea albaneză care vor să oprească, prin acte unilaterale şi prin violenţe, procesul de pace şi dialogul dintre Belgrad şi Priştina”, a declarat Tadici într-un comnunicat.

Premierul kosovar, Hashim Thaci, a atacat Belgradul într-o conferinţă de presă. “Aceste acte de violenţă au fost ordonate, coordonate şi gestionate de cele mai înalte structuri politice ale Guvernului” sârb, a apreciat el.

El a dat asigurări că Priştina “va restaura ordinea şi statul de drept” în nordul Kosovo.

Cele mai citite

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă