13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialTĂIERI ILEGALE. Cum răspunde Ministerul Mediului la presiunile Comisiei Europene

TĂIERI ILEGALE. Cum răspunde Ministerul Mediului la presiunile Comisiei Europene

UPDATE. Biroul de Presă al Înaltei Curți de Casație și Justiție a confirmat, pentru România liberă, primirea sesizării de la Ministerul Mediului. "În urma verificărilor efectuate în evidenţele Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a rezultat că sesizarea la care faceţi referire a fost transmisă la data de 5 august, spre competentă soluţionare, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism."

 

Direcția Generală Mediu a Comisiei Europene a cerut Ministerului Mediului informații legate de presupusele tăieri ilegale de lemn din România, la sfârșitul lunii octombrie, potrivit unui răspuns oficial transmis României libere de biroul de presă al ministerului.

“În data de 29.10.2015, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a primit o solicitare din partea Direcției Generale Mediu a Comisiei Europene, Direcția E, Unitatea ENV.E.2 – Sustenabilitate Globală, Acorduri Multilaterale și Comerț, referitoare la raportul elaborat de autoritățile române privind presupusele cazuri de tăiere ilegală a lemnului în România, la care a fost transmis un răspuns prin intermediul Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE în data de 13.11.2015.”, transmit oficialii instituției.

Parchetul curții supreme, sesizat 

Ca urmare a solicitării venite de la Bruxelles, autoritățile române le-au transmis oficialilor europeni concluziile controalelor desfășurate în perioada aprilie 2014 – iunie 2015 la SC Holzindustrie Schweighofer SRL Sebeș, la SC Holzindustrie Schweighofer SRL Rădăuți, precum și la sediile sau punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase către operatorul economic.

Mai exact, ministerul a verificat 11 ocoale silvice de stat și private și la 56 operatori economici, furnizori de materiale lemnoase către Schweighofer.

Inspectorii instituției au verificat respectarea prevederilor legale referitoare la proveniența, transportul, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora.

“Cu ocazia verificărilor efectuate în teren au fost aplicate societății în cauză 2 sancțiuni contravenționale cu o valoare a amenzilor de 80.000 lei și s-a confiscat un volum de 452 mc material lemnos. De asemenea, în urma verificărilor efectuate în teren și la sediile unor furnizori ai S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebeș au fost aplicate 22 sancțiuni contravenționale, cu o valoare a amenzilor de 146.000 lei și s-a confiscat un volum de 174,38 mc, iar la furnizorii S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Rădăuți au fost aplicate un număr de 18 sancțiuni contravenționale cu o valoare a amenzilor de 81.500 lei și s-a confiscat un volum de 31,11 mc.”, se menționează în răspunsul ministerului.

În urma neregulilor constatate, Minsterul Mediului a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, anunțând acest lucru încă de astă vară.  România liberă a transmis o solicitare Parchetului pentru referitoare la stadiul în care se află sesizarea depusă de minister, dar nu am primit încă un răspuns.

În urmă cu două zile, România liberă a scris despre solicitarea trimisă de Comisie Ministerului Mediului, căruia i-a cerut informații despre acțiunile luate împotriva cazurilor flagrante de tăieri ilegale de pe teritoriul țării prezentate în ultimele luni, în special cele care implică societatea austriacă Holzindustrie Schweighofer.

Într-un răspuns oficial către ONG-ului de protecție a mediului Agent Green, reprezentanții Direcției Generale Mediu a Comisiei Europene transmiteau că au cerut lămuriri autorităților române.

„Îngrijorări referitoare la tăieri ilegale în România au fost exprimate și de alte organizații ale societății civile, și am observat că o problemă majoră în România este absența implementării Regulamentului.Comisia a luat acțiuni legale împotriva României și, dacă situația nu cunoaște o îmbunătățire, vom da acest stat membru în judecată”, se menționează în răspunsul transmis de Comisie.

Astfel, României i se reproșează că nu a întreprins acțiuni suficiente pentru ca legislația europeană să fie respectată, și că nu a aplicat "pedepse eficiente și proporționate".

Scandalul Schweighofer a luat amploare după ce activiștii americani de la ONG-ul Environmental Investigation Agency (EIA) au publicat o investigație în care acuzau Holzindustrie Schweighofer că procesează lemn ilegal. Austriecii au respins categoric acuzațiile. Schweighofer este principalul jucător pe piața românească de procesare a lemnului, unde derulează afaceri de peste 10 ani. 

Cele mai citite

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă