3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialSUTE de ROMI au luat cu ASALT Capitala: Protestul se MUTĂ de...

SUTE de ROMI au luat cu ASALT Capitala: Protestul se MUTĂ de la GUVERN la PREŞEDINŢIE

Pichetul de la sediul Guvernului s-a încheiat fără incidente, iar cei aproximativ 200 de romi au plecat spre Palatul Cotroceni, unde vor protesta aproximativ o oră.

Citeşte şi:

Presa franceză: Vizită DELICATĂ în România pentru miniştrii Manuel Valls şi Bernard Cazaneuve, după declaraţii CONTROVERSATE despre romi

Geoană: România trebuie să răspundă cu demnitate, dar şi pragmatism pe subiectul romilor din Franţa

Ponta: Guvernul vrea să abordeze mult mai pragmatic problema romilor, împreună cu Franţa

Damian Drăghici:Dacă Franţa şi România îşi asumă responsabilităţile,putem găsi o soluţie pentru romiCei aproximativ 200 de protestatari din Piaţa Victoriei au plecat în jurul orei 14.00, cu autocare, spre Palatul Cotroceni, unde vor să ceară cere preşedintelui Traian Băsescu să îi susţină pentru ca adevăraţii reprezentanţi ai comunităţii rome, respectiv Alianţa Civică Democrată a Romilor (ACDR), să poată candida la alegeri.

Romii au protestat mai bine de o oră în faţa sediului Guvernului, spunând că sunt nemulţumiţi că demnitari francezi vin în România pentru a le cunoaşte problemele, iar Guvernul doar „se face că înţelege”, realitatea fiind că, din cauza problemelor, ei au ajuns o comunitate care se plimbă peste tot în lume.

Protestatarii au strigat „Vrem să muncim, nu vrem să cerşim!”, „Haideţi cu noi, să scăpăm de hoţi şi de mafioţi!”, „Vrem dreptate!”, „Libertate!”, „Demnitate!”, „Păcat de sângele vărsat!” şi au avut bannere bannere pe care scria „Educaţie pentru copiii noştri”, „Partida Romilor egal tragedia romilor”, „ANR, unde sunt bugetele?” şi „Păun, ne-ai vândut destul”. Manifestanţii au scandat şi împotriva liderului Partidei Romilor, Nicoale Păun, transmiţându-i: „Păun, Păun, ne-ai minţit destul!”.

Protestul din faţa Palatului Victoria are „legătură directă” cu vizita la Bucureşti a miniştrilor francezi de Interne, Manuel Valls, şi pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, şi este îndreptat spre Executiv, dar vizează şi organizaţiile care îi reprezintă pe romi în Parlament şi Guvern, Partida Romilor şi, respectiv, Agenţia Naţională pentru Romi (ANR), au spus reprezentanţi ai Alianţei Civice Democrate a Romilor (ACDR), organizatorul manifestaţiei.

Preşedintele ACDR, Marian Daragiu, a declarat că oamenii au ieşit în stradă pentru a cere Executivului să înceapă să gândească politici publice adaptate „unor condiţii nenorocite”. Daragiu a mai spus că romii au nemulţumiri legate de faptul că, în România ultimilor 20 de ani, ei au fost folosiţi doar ca menvră electorală şi niciodată nu au fost trataţi ca o problemă reală.

„Această poveste frumoasă cu francezii care vin să atragă atenţia şi Guvernul României care se face că a înţeles trebuie să înceteze. Nu poţi să te aştepţi la efecte pozitive atâta timp cât cauzele sunt ascunse sub preş”, a spus preşedintele ACDR.

Acesta a precizat că realitatea constă în lipsa locurilor de muncă şi a locuinţelor pentru populaţia romă, în imposibilitatea de a-şi trimite copiii la şcoală, şi din cauza acestui lucru romii au ajuns o comunitate care se plimbă peste tot în lume, arătând Europei o pată pe care autorităţilea române o cunosc.

„Nu trebuie să vină oficialii francezi să ne spună că avem o problemă, ei trebuie să răspundă prin măsuri adecvate, iar noi aşteptăm mai ales ca Guvernul României să ia măsuri aici”, a mai declarat Daragiu.

„Ne dorim ca romii, în cinci-zece ani, să se transforme în oameni care pot contribui la bugetul de stat. Ne dorim să fim parte a procesului democratic în luarea deciziilor. E un semnal de alarmă dat Guvernului României”, a mai spus Daragiu, explicând că Legea partidelor politice şi Legea electorală stabilesc că orice organizaţie a unei minorităţi, alta decât cea din Parlament, trebuie să obţină statut de utilitate publică.

„Acest statut trebuie să fie conferit de către Guvern, dar când contracandidaţii tăi sunt deja parte din Guvern, cred că este o glumă proastă să te duci să le ceri asta”, a spus Daragiu.

El a precizat că ACDR a solicitat obţinerea statutului de utilitate publică, însă Guvernul a respins acest lucru, precizând că Agenţia Naţională pentru Romi a dat aviz negativ.

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, şi ministrul-delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, vor avea, miercuri, la Bucureşti, întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, ministrii Muncii şi de Interne, Mariana Câmpeanu şi Mircea Duşa.

Reprezentanţii Ministerului Muncii şi ai Ministerul Administraţiei şi Internelor vor semna, la Palatul Victoria, un acord-cadru cu cei ai Oficiului Francez pentru Imigraţie şi Integrare (OFII), pentru instituirea, cu titlu experimental, a unui sprijin pentru reinserţia familiilor de romi revenite din Franţa.

Cei doi miniştri francezi ai noului Guvern socialist au venit în România pentru a încerca să trateze în mod direct problema romilor, relansată în această vară în Franţa prin evacuarea taberelor, urmată de expulzări.

Comunitatea de romi în Franţa este estimată la aproximativ 15.000 de persoane. Manuel Valls a recunoscut că dacă mii (de romi) au părăsit teritoriul francez de la instalarea la putere în mai 2012 a Guvernului socialist sunt „şi alţii care au sosit”.

Marţi, acesta a declarat că Franţa „nu poate primi toată mizeria lumii şi a Europei”, el spunând că, înainte de sfârşitul lunii septembrie, 7.000 de români sau bulgari vor fi repatriaţi prin sistemul de ajutor pentru reîntoarcere.

În această vară, mai multe tabere de romi au fost evacuate de către poliţie, suscitând un disconfort în cadrul taberei de stânga şi protestul unor asociaţii, în timp ce politica de expulzări colective în perioada lui Nicolas Sarzkozy a provocat critici aspre din partea Comisiei Europene.

La sfârşitul lui august, Manuel Valls a anunţat, referitor la România şi Bulgaria, că vrea „să înţeleagă de ce nu se desfăşoară politici de inserţie puternice”. Anterior, el a acuzat „ţările de origine” că implimentează „politici care discrimnează de decenii aceste populaţii”, confruntate cu sărăcia, şomajul şi analfabetismul.

Cele mai citite

Dobânzile mari, munții greu de escaladat ai creditării

Dobânzile la creditele din România au devenit o provocare copleșitoare pentru consumatori și companii, o călătorie economică pe teren accidentat, care contrastează puternic cu...

Cele mai Bune Credite Ipotecare din România, Conform Analizei Mr. Finance

Pentru românii care doresc să își achiziționeze o locuință, creditul ipotecar rămâne una dintre cele mai căutate opțiuni de finanțare. Platforma Mr. Finance a...

Sectoarele cu cele mai mari scumpiri în octombrie

În octombrie 2024, prețurile au înregistrat creșteri semnificative față de aceeași lună a anului trecut, iar serviciile poștale, legumele și fructele proaspete au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă