Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Florian Coldea a cerut să fie eliberat din funcție. Serviciul Român de Informații a constatat că prim-adjunctul nu a încălcat legea și normele interne ale instituției. Hellvig a cerut trecerea în rezervă a generalului

SRI a precizat, într-un comunicat dat publicității, că Florian Coldea a cerut să fie trecut în rezervă și că nu a încălcat legea.

Share

Andrei Mărgăritescu 0 comentarii

Actualizat: 18.01.2017 - 08:45

UPDATE 18.27:  Președintele Iohannis a semnat decretele privind eliberarea din funcție și trecerea în rezervă a lui Florian Coldea

 


13.50:  Attila Verestoy, membru în Comisia SRI, a declarat că situaţia suspendării lui Florian Coldea şi trecerii sale în rezervă, prin decret aflat la preşedintele Iohannis, impune implicarea Comisiei SRI pentru elucidarea acestor aspecte care au "zguduit" sistemul de securitate.


13.15: Președintele Klaus Iohannis a primit solicitarea directorului SRI, Eduard Hellving, privind eliberarea din funcție și trecerea în rezervă a lui Florian Coldea. 


13.05: SRI a precizat, într-un comunicat dat publicității, că Florian Coldea a cerut să fie trecut în rezervă și că nu a încălcat legea. 

” În concluzia raportului, prezentat într-o şedinţă a Biroului Executiv al SRI, comisia specială a precizat că din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare. După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcţie a domnului general-locotenent Florian Coldea. În cadrul aceleiaşi şedinţe, Prim-adjunctul Directorului a solicitat Directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, eliberarea din funcţie şi punerea la dispoziţia şi nevoile instituţiei, după aproape 12 ani de când exercită această funcţie. Prim-adjunctul Directorului a prezentat motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei. În acest sens, Directorul SRI a solicitat Preşedintelui României trecerea în rezervă a domnului general-locotenent Florian Coldea. Atribuţiile funcţiei de Prim-adjunct al Directorului au fost preluate de domnul Eduard Hellvig, Directorul SRI”, precizează SRI. 


13.00: Generalul Florian Coldea ar fi cerut președintelui țării și șefului SRI Eduard Hellvig, eliberarea din funcția de prim-adjunct al șefului SRI, au mai precizat sursele RL. 


Serviciul Român de Informații a finalizat ancheta privind relațiile generalului Florian Coldea cu fugarul Sebastian Ghiță, susțin sursele României Libere.

Concluziile analizei ar fi :

- Generalul Coldea a prezentat documente potrivit cărora și-ar fi plătit vacanțele; 

- Niciodată nu ar fi fost în vacanțe doar cu Sebastian Ghiță, ci în grupuri organizate;

- A raportat ori de câte ori a fost plecat în vacanțe;

- La vila de la Cheia, care îi aparține lui Ghiță, a fost la invitația fostului său șef, George Cristian Maior. Sebastian Ghiță ar fi oferit o masă festivă cu ocazia plecării lui Maior de la șefia SRI. 

Alte informații obținute de România Liberă:

Sebastian Ghiță, prin firmele sale, a obținut contracte pentru achiziții făcute de instituții care operează cu secrete de stat. Pentru a obține astfel de contracte trebuia să dețină certificat de securitate de la  Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS). În cadrul procedurilor de obținere a unui certificat ORNISS se semnează un angajament potrivit căruia solicitantul se obligă, între altele, să sesizeze orice incident de securitate. De asemenea, își dă acordul de a fi supravegheat. Astfel de certificate ORNISS dețin oameni de afaceri, avocați, magistrați, demnitari, alți funcționari publici.

Decizia de supraveghere a celui care deține certificat ORNISS aparține directorului SRI, potrivit legii. 

În cadrul procedurilor de obținere a certificatului de securitate, Sebastian Ghiță a semnat angajamentul potrivit căruia va semnala orice incident de securitate. Eventuala apartenență a lui Sebastian Ghiță la structurile de informații secrete 9 ofițer acoperit) este strict secretă și nu poate fi făcută publică nici măcar în cadrul unei proceduri judiciare, spun sursele noastre.

Citește și: Concluziile SRI, după finalizarea anchetei privind relațiile generalului Coldea cu fugarul Sebastian Ghiță


Mai multe surse apropiate procesului prezidențial de decizie în legătură cu prim-adjunctul SRI, Florian Coldea, susțin că președintele Klaus Iohannis ar putea semna azi decretul de eliberare din funcție a lui Coldea.

În acest moment, prim-adjunctul SRI este pus la dispoziția șefului SRI, Eduard Hellvig, adică nu are decât atribuțiile pe care Hellvig i le-a trasat. SRI, însă, nu a făcut publice care ar fi aceste atribuții de serviciu. Cel mai probabil, însă, lui Coldea i s-a tăiat accesul la orice activitate care să implice relaționarea cu subordonați din Serviciu.

Prim-adjunctul SRI este anchetat de o comisie internă a Serviciului care verifică acuzațiile pe care i le-a adus Sebastian Ghiță.


Citește pe această temă: 

Misterele imobiliare ale prim-adjunctului SRI suspendat. Generalul Florian Coldea și-a făcut vilă pe bloc

Exclusiv X-Press. Doi ofițeri în rezervă SRI discută cu jurnalistul Sabin Orcan despre cazul Ghiță-Coldea. Daniel Florea: Punerea la dispoziție a prim-adjunctului SRI nu este prevăzută în Lege

 FOTOGRAFII INEDITE din vila de lux în care generalul SRI Florian Coldea a fost filmat în compania lui Sebastian Ghiță, pe atunci răsfățatul serviciilor secrete

Fostul deputat dispărut Sebastian Ghiță lansează noi acuzații: Laura Codruța Kovesi și Florian Coldea sunt agenți ai unui serviciu secret străin, care aparține unei țări partenere | VIDEO

FOTO+VIDEO. Șeful suprem al Securității lui Ceaușescu, Iulian Vlad, a fost invitat de onoare la SRI, la generalul Coldea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citește totul despre:

Comentarii