17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSoţia ministrului de Finanţe implicată în aranjamentele murdare ale lui Carabulea

Soţia ministrului de Finanţe implicată în aranjamentele murdare ale lui Carabulea

În acelaşi dosar au mai fost învinuiţi până acum Marian Mîrzac (ASF – luare de mită un Audi A8, trafic de influenţă, abuz în serviciu), Giurgea Ovidiu Ioan Cezar (ASF- abuz în serviciu), Radu Mustăţea (Carpatica Asig-complicitate la dare şi luare de mită, cumpărare de influenţă ).

Sunt suspectate şi alte persoane din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, între care şi fostul director al comisiei de supraveghere a asigurărilor, Daniel George Tudor.

Mîrzac, Mustăţea şi Carabulea au fost reţinuţi deja  de DNA, urmând a fi prezentaţi instanţei pentru arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile. 

Citeşte şi: Mafia de la ASF, instituţia condusă de Ruşanu. Cel care a primit ca mită Audi-ul A8 şi cei care i l-au dat, reţinuţi de DNA!

Potrivit interceptărilor, soţia ministrului Finanţelor a modificat data interviului şi structura comisiei de examinare pentru a favoriza angajarea  Inei Ana Crudu pe funcţia de director la Carpatica Asig., societate controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea (abia ieşit din puşcărie unde a executat o altă pedeapsă pentru corupţie).

In urma aranjamentelor directorului Laura Chiţoiu, Ina Crudu a obţinut postul dorit. 

Reamintim că şeful ASF este Dan Radu Ruşanu, naşul soţilor Laura şi Daniel  Chiţoiu.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), condusă de Ruşanu,  este “Dumnezeul” societăţilor de asigurare şi de valori mobiliare de pe piaţa românească.

Citeşte şi: Un şef din ASF, urmărit penal pentru luare de mită, în dosarul Laurei Chiţoiu. Şpaga, un Audi A8

În ASF au fost comasate Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private şi Comisia Naţională a Valorile Mobiliare. E UN GIGANT FINANCIAR CONTROLAT DE RUŞANU.

De Ruşanu depind ascensiunea sau decăderea unor societăţi de asigurare sau de reasigurare, a intermediarilor în asigurări, a unor societăţi de investiţii, a celor care activează în intermedieri de instrumente financiare şi a organismelor de plasament colectiv, a unor societăţi de pensii private  spre exemplu. 

Sub supravegherea lui Ruşanu se află , spre exemplu, piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti. Cu alte cuvinte, sub ochiul lui Ruşanu se află tot ce e listat la Bursă, tot ce înseamnă circuit financiar pe piaţa din România.

Corect, piaţa liberă, fără interferenţe, ar trebui să reglementeze singură (în funcţie de cerere şi ofertă) succesul în astfel de afaceri, dar din interceptările dosarului DNA rezultă că la ASF-ul condus de RUŞANU primează aranjamentele care pot decide evoluţia unei societăţi, în acest caz –  a unei societăţi de asigurare.

Din interceptări ar putea rezulta că succesul unei societăţi depinde doar de oamenii pe care RUŞANU i-a plantat în funcţiile cheie ale gigantului ASF. Se poate interpreta că de Ruşanu depinde cine e şicanat, cine e protejat sau avantajat de ASF.

 

REFERATUL procurorilor anticorupţie arată modul în care la ASF  se fac aranjamentele în favoarea unei firme de asigurări

„În cursul lunii iunie 2013, MÎRZAC MARIAN (membru neexecutiv în conducerea ASF, care reprezenta interesele CARPATICA) a intervenit pe lângă CHIŢOIU LAURA, director al Direcţiei Autorizări din cadrul A.S.F., pentru ca aceasta să promoveze cu celeritate şi cu nerespectarea condiţiilor legale a autorizarea ocupării de către numita CRUDU INA, a funcţiei de director general al S.C. CARPATICA ASIG S.A.;

În intervalul 10-16.06.2013, MÎRZAC MARIAN a intervenit pe lângă CHIŢOIU LAURA ELENA, director al Direcţiei Avizări din cadrul A.S.F., în vederea devansării interviului pentru ocuparea funcţiei de director general al S.C. CARPATICA ASIG S.A de către numita CRUDU INA-ANA.

Astfel, deşi interviul era stabilit pentru data de 10.07.2013, în urma demersurilor numitei CHIŢOIU LAURA ELENA, acesta a fost devansat pentru data de 19.06.2013. Pentru a se asigura de rezultatul favorabil în urma interviului susţinut de către CRUDU INA-ANA, numita CHIŢOIU LAURA ELENA a modificat componenţa comisiei de examinare, asigurându-se că membrii care o vor examina pe CRUDU INA nu vor pune întrebări incomode, facilitând acesteia ocuparea funcţiei de director general al S.C. CARPATICA ASIG S.A.l

În acest fel, CHIŢOIU LAURA ELENA şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, asigurându-i numitei CRUDU INA-ANA un folos nepatrimonial, lucru de natură să creeze o tulburare însemnată Autorităţii de Supraveghere Financiare, instituţie care este reglementată să vegheze asupra îndeplinirii condiţiilor legale de funcţionare de către societăţile de asigurări de pe teritoriul României, în vederea asigurării stabilităţii pieţei de asigurări. Inculpatul MÎRZAC MARIAN intervine pe lângă învinuita CHIŢOIU LAURA nu doar pentru a preschimba data intervievării din 10.07.2013, în 19.06.2013, ci şi pentru ca aceasta din urmă să modifice structura comisiei de examinare, astfel încât persoanele desemnate în comisie să nu pună întrebări incomode şi să asigure apriori rezultatul pozitiv al acestei examinări în ceea ce o priveşte pe CRUDU INA-ANA”.

INTERCEPTĂRI. Laura Chiţoiu:”I-am zis să nu-i spună nimic lui băbăciunea aia că-i o ciufută şi o nebună şi pune întrebări idioate”

 

„În ziua de 18.06.2013, la ora 16:21:26, MÎRZAC MARIAN (membru în coducerea ASF, REPREZENTANT AL CARPATICA ASIG- nn) este contactat de CHIŢOIU LAURA. Cu aceasta are următorul dialog:

CHIŢOIU LAURA: Auzi, uite, şti de ce te-am sunat? Am … am vorbit pentru mâine, că mâine, la zece, vine aia de la Sibiu …

MÎRZAC MARIAN: Da.

CHIŢOIU LAURA: Şi, am vorbit cu…. i-am zis să nu-i zică nimic lu’ băbăciunea aia şi …

MÎRZAC MARIAN: Da.

CHIŢOIU LAURA: Pentru că aia e o ciufută şi o nebună şi spune şi peste tot şi pune şi nişte întrebări idioate. N-are rost să te complici cu proasta aia.

MÎRZAC MARIAN: Da. Aşa şi …

CHIŢOIU LAURA: Şi i-am zis lu…. a zis că vrea să vină, da’ o să-i spună lu’ aia că: domne, m-a sunat acum dimineaţă şi nu eraţi aici şi trebuia repede şi m-am dus io. Săracu-i era frică, îţi dai seama.

MÎRZAC MARIAN: Mhâ.

CHIŢOIU LAURA: Şi că dacă mă-ntreabă pe mine aia, să ştiu ce să-i spun.

MÎRZAC MARIAN: Păi aia …

CHIŢOIU LAURA: Şi zic: tu nu mă vezi pe mine? Dobitoaca aia nu mă-ntreabă nimic, că dacă mă-ntreabă, io o trosnesc imediat, io nu vorbesc cu aia. Ştii?

CHIŢOIU LAURA: Mhâ. Aşa şi … asta, că, d-asta de fapt te sunasem. Ţi-am zis că vine …., mă rog, cu frică, cu nu ştiu ce …

MÎRZAC MARIAN: Da.

CHIŢOIU LAURA: Săracu a vrut, a fost super drăguţ, dar, şti care e problema? Noi ţineam interviurile sus, la şase.

MÎRZAC MARIAN: Păi, sala s-a golit.

CHIŢOIU LAURA: Şi la şase, sala e ocupată.

MÎRZAC MARIAN: Nu.

CHIŢOIU LAURA: Păi mi-a zis că mâine.k

MÎRZAC MARIAN: Păi mâine se eliberează.

CHIŢOIU LAURA: Păi da, mâine se eliberează.

MÎRZAC MARIAN: Eu am vorbit cu …

CHIŢOIU LAURA: Aşa mi-a zis şi mie, dar eu am la zece interviu şi nu ştiu dac-o fi liberă că, dacă nu, fetele mele le-am zis să-l ţină la noi în birou, îţi dai seama că unde să duc femeia şi plus cu patru directori care-ţi vin …

MÎRZAC MARIAN: Păi …

CHIŢOIU LAURA: Şi aia-i dă mesaj atunci şi zice uite, e asta aici, nu ştiu ce. Şi d-asta nu ştiu ce să fac. Mă gândeam … da nici în birou la …. nu pot, ….Şi nu ştiu ce să fac. D-asta te-am sunat.

MÎRZAC MARIAN: Păi, păi stai un pic. Eu când am vorbit cu că noi avem şedinţa mâine şi nu ştiam unde-o ţinem, la CNVM, la CSA …

CHIŢOIU LAURA: Păi da, da nu ştie …

MÎRZAC MARIAN: mi-a zis că mâine sala este liberă şi-a …

CHIŢOIU LAURA: Eu ştiu că eram la el, eram la el, da …

MÎRZAC MARIAN: Păi da, nu, păi nu, da el mi-a zis că …

CHIŢOIU LAURA: Da nu ştie dacă e mâine.

MÎRZAC MARIAN: Păi nu, nu, da oricum mi-a zis că dacă nu, este liber biroul lu….. Şi se poate ţine acolo .

CHIŢOIU LAURA: A … super atunci.

MÎRZAC MARIAN: Hai că vedem mâine dimineaţă cum facem că mâine …

CHIŢOIU LAURA: Păi tu la cât ajungi?

MÎRZAC MARIAN: Păi la nouă vin şi eu la birou mâine, vin şi eu la nouă.N

CHIŢOIU LAURA: A, vi la nouă?

MÎRZAC MARIAN: Nouă.

CHIŢOIU LAURA: Mhâ. Eu pe la nouă jumate ajung.

MÎRZAC MARIAN: Sau, mă rog, nouă jumate ajung şi eu şi vedem unde-o ţinem. Ori îl …

CHIŢOIU LAURA: Mhâ. Păi da, că nu vreau s-o ţin la mine …M

MÎRZAC MARIAN: Na, e liber biroul lui ….

CHIŢOIU LAURA: Nu vreau s-o ţin la mine.

MÎRZAC MARIAN: Nu, nu. Nu cu alte persoane de faţă, normal.

CHIŢOIU LAURA: Păi da, păi la mine eu … sunt zece acolo, ce să fac!

MÎRZAC MARIAN: Sau chiar dac-o fi, îi scoatem p-ăia din … sus, din sala de consiliu, îi scoatem p-ăia afară pentru o oră, cât o dura povestea asta, da, oricum, las că mă ocup eu mâine dimineaţă.

CHIŢOIU LAURA: Ce o oră fată(?), o oră … îţi dai seama că … juma de oră că … sper să nu se-apuce ăsta la povestit. Adică, eu sper să dureze puţin.

MÎRZAC MARIAN: Da …

CHIŢOIU LAURA: Păi da de asta vreau să-ţi zic, să şti şi tu. Eu ajung pe la nouă jumate, dar, dacă e, să şti şi tu că am nevoie de-o sală.

MÎRZAC MARIAN: Mă ocup eu mâine Laura, când ajung acolo, şi …

CHIŢOIU LAURA: Da? OK.

MÎRZAC MARIAN: Crezi c-ar fi bine să bag şi eu capul p-acolo, pe la comisie? Nu cred.

CHIŢOIU LAURA: Păi, da. Păi de ce să nu bagi, ce-are?

MÎRZAC MARIAN: Păi nu …

CHIŢOIU LAURA: Că vii să saluţi, doar nu …

MÎRZAC MARIAN: Da, da, comisia …

CHIŢOIU LAURA: Păi vi să saluţi, ce …

MÎRZAC MARIAN: Da.

CHIŢOIU LAURA: Hai mă că, ţi-am zis, e …

MÎRZAC MARIAN: Şi intru şi eu un pic p-acolo.

CHIŢOIU LAURA: Exact,

MÎRZAC MARIAN: Da.m

CHIŢOIU LAURA: Da,e una bătută-n cap, n-are ce întrebări să pună, că ea, pe juridic, ce întrebări să pună?

MÎRZAC MARIAN: Da. E nu, nu …

CHIŢOIU LAURA: Aşa, e….şi …

MÎRZAC MARIAN: Şi?

CHIŢOIU LAURA: Asta de la reclamaţii, e una la vreo …

MÎRZAC MARIAN: Da.

CHIŢOIU LAURA: 50 de ani, nu, sunt ok, nu ştiu. Nu … sper să nu fie agresivă, şti?

MÎRZAC MARIAN: Deci e la zece, nu?

CHIŢOIU LAURA: La zece, la zece.

MÎRZAC MARIAN: Hai, că eu la nouă o să fiu p-acolo …

CHIŢOIU LAURA: Mhâ.

MÎRZAC MARIAN: Şi mă ocup eu de sală.

CHIŢOIU LAURA: Şi poţi să bagi capu, îţi dai seama …

MÎRZAC MARIAN: Păi, mă duc şi eu p-acolo să … na …

CHIŢOIU LAURA: Mhâ, mhâ. Bine.

MÎRZAC MARIAN: Am calitate oficială, na.

 

 Dialog Crudu-Mîrzac, după avizarea frauduloasă: “AU FĂCUT CE AU FOST SFĂTUIŢI SĂ FACĂ”

 

În urma intervenţiei inculpatului MÎRZAC MARIAN, dar şi a demersurilor frauduloase întreprinse de către CHIŢOIU LAURA, CRUDU INA-ANA a fost avizată în data de 19.06.2013, de către comisia din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară. Astfel, în data de 19.06.2013, ora 11:04:43, inculpata CRUDU INA-ANA poartă următorul dialog:

„MÎRZAC MARIAN: Da Ina.

CRUDU INA: Salutare.

MÎRZAC MARIAN: Bonjour. Ce faci, ai terminat?

CRUDU INA: Bine. Am terminat, da. Au fost super O.K. oamenii.

MÎRZAC MARIAN: Da, păi…

CRUDU INA: Da.

MÎRZAC MARIAN: Mhî… şi ai plecat?

CRUDU INA: Au făcut ce au fost…

MÎRZAC MARIAN: Sfătuiţi să facă.

CRUDU INA: Da. Am plecat, da… am întrebat cam când cred că obţin aprobarea şi au zis că nu ştiu data următorului consiliu să-mi zică.

MÎRZAC MARIAN: Mhî… Păi încerc io s-o bag astăzi…

CRUDU INA: Da?

MÎRZAC MARIAN: Că avem azi şedinţă, da.

CRUDU INA: A… super.

MÎRZAC MARIAN: Şi mă duc să modific ordinea de zi, ca s-o pun azi.

CRUDU INA: Mhî… Bun.

MÎRZAC MARIAN: Ca s-o ai mâine, mhî…

CRUDU INA: Săru’ mâna. Mersi.

MÎRZAC MARIAN: Hai. N-ai de ce.

CRUDU INA: Te pup.

MÎRZAC MARIAN: Hai… baftă.

CRUDU INA: Merci, merci.

MÎRZAC MARIAN: Să duci drapelul în continuare.

CRUDU INA: (râde) Greu, după tine.

MÎRZAC MARIAN: Hai, lasă.

CRUDU INA: Hai… te pup.

MÎRZAC MARIAN: Hai, te pup şi eu. Pa, pa. Pa, pa.

CRUDU INA: Pa.”

Citeşte şi: ASF, ajutată de firma purtătorului de cuvânt să comunice pentru 6.000 de euro/lună

 

CLANUL RUŞANU

Finii lui Dan Radu Ruşanu, Daniel Chiţoiu, soţia acestuia, Laura, precum şi Gelu Ştefan Diaconu ocupă funcţii cheie în Finanţele ţării. Gelu Ştefan Diaconu este preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (care are rang de secretar de stat); Daniel Chiţoiu este ministrul Finanţelor, iar soţia acestuia, Laura, este directorul Direcţiei Avizări din cadrul ASF-ului condus cu mână de fier de Dan Radu Ruşanu.

ASF practică cele mai mari comisioane pe piaţa de capital, criticată inclusiv de însărcinatul cu afaceri al SUA în România, Duane Butcher. Comisioanele mari trebuie să acopere salariile pe măsură din ASF.  Şeful Ruşanu are 18.000 de euro, iar purtătorul de cuvânt -Radu Sofiani -6000 de euro, după cum a dezvăluit presa.

Toţi directorii din ASF au salarii foarte mari, de peste 5000 de euro, iar cine e angajat în acest colos duce o viaţă de nabab.

Deşi legea înfiinţării ASF emisă de Guvernul Ponta îl protejează de incompatibilităţi, trebuie să amintim că soţia şi fiicele şefului RUŞANU au firme listate pe bursă. 

Ruşanu se apără şi spune că nu e incopmpatibil deoarece membrii familiei sale nu au plasate pe Bursă mai mult de 5%  din acţiunile societăţilor pe care le controlează. Familia lui Ruşanu deţine o avere de peste 60 de milioane de euro, potrivit presei.

 Ruşanu, ca şef al ASF,  va controla şi activitatea firmelor familiei sale care sunt listate pe Bursă.

Ruşanu controlază circulaţia a peste 15 miliarde de euro de pe piaţa financiară românească.

______

“Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 10-16 iunie 2013, la cererea unei persoane (membru neexecutiv în conducerea ASF , reprezentând interesele unei societăţi de asigurări) învinuita Chiţoiu Laura Elena, director al Direcţiei Avizări din cadrul A.S.F., a devansat interviul pentru ocuparea funcţiei de director general al acelei societăţii de asigurări. Astfel, deşi interviul era stabilit pentru data de 10 iulie 2013, în urma demersurilor învinuitei Chiţoiu Laura Elena, interviul a fost devansat pentru data de 19.06.2013. Pentru a se asigura că funcţia de director general va fi ocupată de o anumită persoană care îi fusese indicată, Chiţoiu Laura Elena a modificat componenţa comisiei de examinare, asigurându-se că membrii care o vor examina pe candidată nu vor pune întrebări incomode, facilitând acesteia ocuparea funcţiei de director general al societăţii de asigurări.

Citeşte şi: Ilie Carabulea a fost ridicat de DNA, după percheziţii la firmele sale din Bucureşti şi Sibiu

În acest fel, Chiţoiu Laura Elena şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, asigurându-i persoanei care a ocupat funcţia de conducere la societatea de asigurări pentru care s-a făcut intervenţia un folos nepatrimonial, lucru de natură să creeze o tulburare însemnată Autorităţii de Supraveghere Financiare, instituţie care este reglementată să vegheze asupra îndeplinirii condiţiilor legale de funcţionare de către societăţile de asigurări de pe teritoriul României, în vederea asigurării stabilităţii pieţei de asigurări”, conform DNA.

Conform declaraţiei de avere a ministrului Chiţoiu, soţia sa a câştigat, în calitate de şefă a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, 292.217 lei în anul 2012.

Realitatea.net a arătat că cei nouă membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară au, în medie, salarii lunare de 15.000 de euro.

 

Cele mai citite

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă