Șeful echipei care le-a acordat primul-ajutor alpiniștilor loviți de avalanșa din Munții Retezat descrie cum a decurs operațiunea de salvare.
Cătălin Ioan Berenghi conducea o echipă formată din cursanți ai școlii de ghizi montani și a ales să urmeze pe traseul de creastă – considerat mai sigur în caz de avalanșă. În timpul deplasării, ei au întâlnit formația de șapte alpiniști din care făceau parte copiii Erik Gulacsi și Dor Geta Popescu, tații lor, sora lui Erik și două femei.
”Am pornit către vârf, dar la scurt timp am fost depășiți de cele șapte persoane, doi barbați, două femei și trei copii, care au pornit pe TRASEUL DE VARA, ADICA PE CURBA DE NIVEL. Am rămas surprins că nu au venit pe traseul de creastă, așa cum este indicat în turele de iarnă și au continuat pe traseul cu risc de avalanșă. Am continuat ascensiunea către Vârful Peleaga urmând linia crestei, iar la un moment dat, când mai aveam cam 100 de metri pâna în Șeaua Pelegii, opriți fiind pentru a echipa o noua traversare, am auzit din vale țipete de ajutor venite de la o femeie. Cineva striga «AJUTOR AVALANȘĂ», era un țipăt disperat”, relatează Cătălin Ioan Berenghi pe Facebook.
Potrivit acestuia, toți cei cinci supraviețuitori erau în pericol datorită temperaturii extrem de scăzute și a faptului că erau în stare de șoc:
"După o luptă de convingere, părinții au fost convinși să lase trupurile copiilor decedați acolo, pentru că vom veni ulterior să-i recuperăm. Era decizia cea mai înțeleaptă care putea fi luată în acel moment de criză deoarece temperatura era -15° ,-20°C, cei cinci erau în stare de șoc după avalanșă, după decesul celor doi copii și după loviturile suferite în timpul avalanșei. În Căldarea Berbecilor, unde se aflau accidentații, nu exista semnal GSM, deci șansele de supraviețuire erau minime".
Cătălin Ioan Berenghi precizează că grupul său a avut o colaborare foarte bună cu Salvamontul și cu Jandarmeria Montană, iar la finalul operațiunii de salvare, toți membrii echipei s-au întors acasă nevătămați.